設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 電源處理

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想請教各位師兄
係屋企如果唔用獨立電
可以點攪?

我見到有d市面上既電源處理
例如PS Audio 既dectet同 lightspeed既cls-609
唔知比hifi plus cas 用會唔會唔錯

我本身用英式,如果轉美式係未真係好d?

攪一攪投資都唔少,想請各位師兄請教

鑽石玩家

我用過普通拖板、lightspeed 3200(初出用至今)、super 1000w降壓牛(因用100v機)、朋友的古河排插⋯等,全部唔覺有分別,直至入隻toyozumi 3000va降壓隔離牛,就明顯令聲音定點背景靜點。

攪電應該唔會脫胎換骨,但好的供電確係會有靜、定、好力、厚聲等表現,有人話冇乜用,有人話差好遠,這亦可能和間屋本身供電有關,如工廠大廈,朝早和夜晚都差好遠。

鑽石玩家

美式插係好在冇fuse影響,但個人唔覺一粒fuse會差好遠,講結構,英式係比美式更安全,接觸更緊密。

我大部分器材都用美式,但拖板入牆插的英頭我唔會改,一粒fuse保平安呀。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

多謝師兄分享
今日去入左隻lightspeed 黎玩下
我屋企電有好多noise 多到聽到咁
所以入隻lightspeed 試下先
過幾日再報告下

我都有d電子野,下一步可能入隻隔離牛試下

順手一問,點解師兄唔換左110v 機入面隻牛?

鑽石玩家

chiho80 發表於 2018-10-26 21:32
多謝師兄分享
今日去入左隻lightspeed 黎玩下
我屋企電有好多noise 多到聽到咁

首先日本機係100v,唔係110v,好多人照用110v牛,其實係慢性殺機。

擴音機最緊要係牛、功率管、電容,好多廠最巴閉就係自己隻牛,如山水、麥景圖,有原裝牛唔用換左佢,咁不如換機。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

明白晒
多謝師兄指教

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

PS Audio P15 & P20

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

分別一定係有既
我覺得自己用既isol8 lc

係一隻要煲的電源處理 (好多都係)
關左去旅行番呢要超過一星期以上先穩定
一回來剛開電d聲嚇死你

其實好簡單
如果係家本身插座多
排插位亦夠
ab test 你會明白好多

但好多野分別都好大
電處係有幫助
但本身器材質素,好多小技巧亦能有改善

包括插電順序,如果本身插蘇或拖板係手拖手唔係獨立線,順序既分別係好大

Notebook usb out用既位置都有分別,
如果notebook usb左二右一
你插左邊右邊已有好大分別

所以好多usb isolated處理或ddc都有幫助
當然要睇番產品設計同質素

銀級玩家

https://kknews.cc/zh-hk/digital/jmgn4je.html

研究緊E隻, 夠平! 6,7 k 到

鑽石玩家

mk2 發表於 2018-11-1 14:09
https://kknews.cc/zh-hk/digital/jmgn4je.html

研究緊E隻, 夠平! 6,7 k 到

吓六七千叫平?我淘隻toyozumi 3000va六十幾磅送上門都唔使二千喎!