設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] [少量劇透]《毒魔》︰咁都叫爛片?唔差喎…

鑽石玩家

窮鬼

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
呢套喺上映前後一個禮拜左右,爛蕃茄評分跌穿50%,大部分影評將呢套戲批評得一文不值,話比新神奇4俠更爛!當時小弟原本想睇都即時打退堂鼓。然而《毒魔》上映後,觀眾評價同影評家口碑係天與地的分別,有唔少觀眾話毒魔好睇,所以我自己都半信半疑咁入場睇吓。

故事講述Tom Hardy飾演嘅記者喺一次採訪得罪Riz Ahmed飾演嘅科學家兼奸角,導致之後名利雙失。之後同Riz Ahmed合作嘅女科學家發現Riz Ahmed進行非人道實驗,決定搵Tom Hardy爆料兼幫個記者潛入個實驗室。前半段劇情尚算流暢,解釋共生體來歷同埋Riz Ahmed奸角嘅理念。Tom Hardy得罪Riz Ahmed後落泊,慢慢鋪排佢點解答應女科學家潛入實驗室。但到咗Tom Hardy喺實驗室俾Venom上身後,劇情交待開始差咗。

Venom點解唔侵略地球?Venom同Tom Hardy嘅關係轉變拍得有啲怪同交待不清,佢哋地位幾時變到對等?演員Tom Hardy話套戲公映版剪咗差唔多四十分鐘,可能因為咁樣令到套戲後半段劇情太跳躍,令人睇到無所適從。另外一點係Tom Hardy嘅女友Michelle Williams演出有點尷尬,尤其係Tom Hardy初初俾Venom上身,佢要去餐廳搵Michelle Williams求救一幕。Michelle Williams的行為反應實在令小弟睇到有點出戲,套戲一有佢出場觀感極差,拖累埋Tom Hardy嘅演出。敝除Michelle Williams演出同後半段劇情推進過快,電影劇情唔算差,合格有餘。

動作戲要大概到Tom Hardy被Venom上身後先開始,Tom Hardy揸電單車逃亡一段戲拍得緊張刺激。Tom Hardy靠著Venom能力飛天遁地,只係後段咬爆追殺佢嘅散仔為咗PG 13評級,拍得遮遮掩掩有啲唔夠喉。最後火箭場Tom Hardy同Riz Ahmed大戰,特技打鬥拍得不過不失,但同之前飛車一段戲比較下,相形見絀。

總括而言,毒魔作為爆谷片算係合格有餘,唔太深究劇情呢套戲叫做睇得過。
CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

睇左, 由於冇乜期望, 也冇乜失望.
難睇未至於, POP CORN叫合格, 故事擺明REBOOT兼洗白, 特技, 尤其係兩隻野打個D場面, 就真係有睇到我眼都花.
等運到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我睇o左都覺得OK. 可能我自己一向唔會太理d影評家講咩, 自己想睇就會睇, 所以都無受佢地影響. 反而因為睇完電影而睇到有d報章/網站的影評, 感覺好似"收了錢而咁寫"而不是真的評論(否則佢地d分析能力都好差).

我自己一向都覺得"同一種食物, 唔同人吃完都有不同的感覺好正常", 電影都一樣, 一定有人睇完會唔喜歡, 如果簡單因為別人一句(仲要係唔知邊個)就信晒人, 我覺得咁做人太無膽了....

我自己覺得故事拍得有少少趕, 劇本好似唔太完整(可能是因為中間拍拍下有不少改動?) , 但整體上都OK, 當然如果無睇開漫畫就可能會悶. 等於我去睇twlight我都覺悶女士們可能會覺得好好睇 (記得當日Jacob一出場有人大叫"i love you" XD) 另外少少唔明d一開始應該有5樽symbiote, 但好似有一個撞完機之後就唔知去o左邊? (好似無o左件事咁) , 不過可能自己數錯都唔定.  

ps: 期待carnage出場~~

鑽石玩家

窮鬼

gashapon 發表於 2018-10-23 11:04
我睇o左都覺得OK. 可能我自己一向唔會太理d影評家講咩, 自己想睇就會睇, 所以都無受佢地影響. 反而因為睇完 ...

嗰隻走咗嘅symbiote

會唔會鋪之後carnage出場
CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

粗人敵卡 發表於 2018-10-24 13:52
嗰隻走咗嘅symbiote

會唔會鋪之後carnage出場

相信係, 因為最尾個"after credit scene" (監獄內, woody harrelson那段)都有暗示佢會變成carnage. ("When I get outta here, and I will, there's gonna be ... carnage," )