設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Audyssey DSX vs Dolby Pro logic llz

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

初部試左pro logic llz front height效果同audyssey DSX front height!9.3 setting!
Audyssey DSX 感覺每一粒音都好勁,音塲好大!效果十分誇張!用黎聽dolby張試機碟2 D live concert 更加明顯!pro logic llz就好自然,冇味精,音塲冇DSX咁大,冇咁刺激!我就鍾意DSX多d,不過pro logic llz就差不多所有mode都用到!而DSX就剩係用到pro logic llx movie , game, music or dts neo 6...!網上大多人都對Audyssey Front Wide效果最好!真係想試下!但係DSX得幾個mode可以用又好似差DD! THX mode 都用唔到!真頭痛!有冇師兄玩過front wide? 可否講講效果?

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

可以參考番post76呢個報告呀~ ^_^
http://www.post76.com/wordpress/?p=780
mafai
平有平玩, 貴有貴玩, 最緊要有得玩~

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

我比較喜歡DSX, but要setup wide真係少d地方都吾得...

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

冇人有意見?

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

最後set up左front wide! 效果十分理想, 左至右明顯闊左, front wide 去surround更連貫, 試過開同唔開AB比較, 冇得傾, 一定要開! 但係冇左height又好似少左D野咁! 不過兩者2揀一, 一定係wide效果明顯D! 有Denon 4810嘅師兄記得要用, 4810係市場上唯一一部又可以wide同height一齊用! 不過要買多部兩聲道後級先得, 因為4810本身得9份amp!!!!!!

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

唔計超低音,要裝11隻喇叭,屋企細D都攪唔得掂耶

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

如果5507都有得玩both! 我一定裝!因為效果太過癮了!我相信日後班友會用到13.x set up! Front x2, front height x2, centre x1, front wide x2, surround x2, surround back x2, surround height x2! 可以想像聲音可以四方八面咁黎!諗起都興奮!

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

有心玩就唔會玩唔到!之前好多人都話地方細, 用5.1加細speakera就夠!我就覺得用大speakers感覺完全兩會事!地方細, 42吋tv就夠!我覺得projector大晝面先最有戲院feel! 我屋企地方細,我覺得我屋企效果好過出面幾百呎showroom好多!只要有心機tune機,地方細都一定有好效果!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

有心玩就唔會玩唔到!之前好多人都話地方細, 用5.1加細speakera就夠!我就覺得用大speakers感覺完全兩會事!地方細, 42吋tv就夠!我覺得projector大晝面先最有戲院feel! 我屋企地方細,我覺得我屋企效果好過出面幾 ...
tangcoma 發表於 2010-1-12 19:15

部分認同, 始終地方大有地方大D既好, 好多時好開揚既感覺屋企做唔到(可能係我SET唔到)
係戲院個SURROUND我覺得個FEEL好過屋企, 而屋企好過戲院既係低頻, 好簡單一隻12吋做到既效果, 好多戲院都冇

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

最後set up左front wide! 效果十分理想, 左至右明顯闊左, front wide 去surround更連貫, 試過開同唔開AB比較, 冇得傾, 一定要開! 但係冇左height又好似少左D野咁! 不過兩者2揀一, 一定係wide效果明顯D! 有Denon 4810 ...
tangcoma 發表於 2010-1-12 02:29

我就冇乜試過PRO LOG IIZ, 冇咩意見, 但見好多師兄有比較過都覺得YAMAHA既DSP 3D正好多, 唔知你有冇試過, 我就十分滿意DSP 3D既效果, 由頭頂上方到頭頂後方既連貫性十分正, 聽住D飛機係頭頂飛黎飛去十分過癮, 有興趣去SHOWROOM試試