設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: domikase

[DAP播放器] AK SP1000m 入手簡評

黃金玩家

自定義頭銜

okano14 發表於 2018-10-12 12:36
在星際聽過一兩部demo, 係未ready, 但應有前途,
隔個星期再上去玩下先

代理有得玩未?

平日既話上代理到玩舒服好多

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

sam48cf 發表於 2018-10-12 20:57
調音點會似sp1000cu呢,更唔好講似sp1000ss(不過同呢2部機比係比較似cu嘅XD),所以我諗係講緊個聲音密 ...

聽感每個人都唔同, ss 同cu 係分析力高, 每粒音都好分明,
而聽m果時呢樣野無咁強烈, 但聽落聲底係差唔多, 聽左幾首pop, band, 男女聲, 感覺到隻風格好似
而ss 同cu 既分別係cu暖少少,但高低頻無咁極端, 而m就更加暖過cu, 高低頻既伸延下潛都無前兩部咁盡
所以以我定義: m係似cu, 係速度感同分析力低左少少

反而同se100就完全係兩回事, 解碼粒晶片都完全唔同
我自己唔係太鐘意se100, 背景樂器聲好亂, 完全無ak一向既signature
同Kann一樣, 隻聲好似國磚

earphone: Empire Ear Zeus R/ Fitear EST/ T8ie Mk2/ Major
headphone: Ath-A2000z
cable: Han Sound Venom / PW audio 1960s / No.10

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

patrick@wong 發表於 2018-10-12 23:24
小弟也試過sp1000m……聲音密度高、中頻人聲更突出、好明顯係為聽流行而調音。其他音埸、细節、分離度、樂 ...

人聲感情係m 好少少,特別聽pop既時候
但聽多D 樂器都係cu/ss 做得比較清脆利落
返轉頭聽番m會覺得D野慢左少少
不過就無cu/ss咁搶, 好耐聽既調音
earphone: Empire Ear Zeus R/ Fitear EST/ T8ie Mk2/ Major
headphone: Ath-A2000z
cable: Han Sound Venom / PW audio 1960s / No.10

星級玩家

wkk0504 發表於 2018-10-13 11:55
聽感每個人都唔同, ss 同cu 係分析力高, 每粒音都好分明,
而聽m果時呢樣野無咁強烈, 但聽落聲底係差唔多 ...

同意,而km 低頻比k 更爽。
kann 真係完全唔知佢搞乜

專業玩家

wkk0504 發表於 2018-10-13 11:55
而聽m果時呢樣野無咁強烈, 但聽落聲底係差唔多 ...

聽感真係每個人都唔同, 小弟聽band ,反而覺得 SE100 低音 背景樂器 都分明過SP1000= =
SP1000M 小弟琴日聽多次, 調音上覺得 在SE100 , SP1000CU 中間, 遲多排再聽聽

星級玩家

又一次去聽1000m,今次都係聽得最認真嘅一次,聽完今次打消左入手嘅希望,今次嘅聽感其實同之前2次差唔多,感覺調音偏向樂感同暖,聽流行曲好唔錯
聽感真係每個人都唔同( 點都要講一次呢句XD)我好贊同robin兄講法,係夾響sp1000cu同se100中間,可能係咁令我覺得似se100,再講番其他高音中音低音,以下同sp1000對比:高音延伸差, 口水聲同泛音表現唔明顯(可能中音偏厚所致),中音敦厚左,但高音同中音都暗左小小,低音音感比較重,密度就同sp1000一樣(但呢度要講番暖聲通常密度會比較高),音牆細小小,其實以上係同sp1000黎比,亦都算可接受(都算高水準),唯一缺點係佢個分析力同樂器分離感,同sp1000比差太遠,樂器定位好混亂,人聲黐埋d樂器度,完全聽唔到感情, 你可以話把聲厚左耐聽左,但係我鍾意聽把聲自然流露同小細節,亦係呢點令我放棄呢部機.

最後想講用卡好似冇咩分別

星級玩家

sam48cf 發表於 2018-10-15 13:18
又一次去聽1000m,今次都係聽得最認真嘅一次,聽完今次打消左入手嘅希望,今次嘅聽感其實同之前2次差唔多, ...

我自己聽pop 差唔多係99%,
而正正係聽pop,pop 錄音參差,大千高分析好多時會出事,
小千就會順耳啲。

專業玩家

請問有無師兄可告知而家 sp1000 入手價大約幾多?定係全世界都係要公價入手?見玩到串流有啲心郁郁......

星級玩家

mc123 發表於 2018-10-17 09:33
請問有無師兄可告知而家 sp1000 入手價大約幾多?定係全世界都係要公價入手?見玩到串流有啲心郁郁...... ...

梗係唔會全世界都要俾公價啦,落舖頭問吓,現金即pay通常都會有靚價。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

似乎SP1000M評價麻麻,但作為SP1000用家,我好多謝佢幫我地帶來MOOV