設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Ericmarlboro

[投影機/幕] 關於電視和投影機

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ericmarlboro 發表於 2018-10-9 11:52
師兄點解唔直接轉做4K投影機呀??

因環境所限要用側投,所以先選咗時用1070+,暫時未見4k投投有側投。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ericmarlboro 發表於 2018-10-9 11:54
有冇師兄知道可以點解決呀?
我真係抹黎抺去都係咁??‍♂️??‍♂️ ...

一般電視畫面都會用3M抺布加清水抺就可以,,師兄你係咪用過清潔劑抺過,如果係就大劑, 無得救。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Ericmarlboro + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

鑽石玩家

我覺得睇電視和睇投影係要用2種心態來睇,不可以用畫質來比較!就算入戲院睇戲,我都係覺得唔夠清,好似朦朦地咁,呢D就係電影感了!不過遮光真係好重要!依家D電視越出越大又越來越平,如果投影唔過100吋,又真係同大電視相差無幾!

鑽石玩家

Ericmarlboro 發表於 2018-10-9 11:48
牆身已經係灰色架喇!不過遮光真係好難做仲要個廳有一盞長明燈
師兄睇相好似好靚個畫面,仲要投 ...

真係冇做咩特別嘢,  我啲相全部冇較過, 直頭唔係用手機camera app影, 只係就咁用三星note whatsapp camera求其打開鏡頭就影,  畫面setting就自己亂咁set, 不過花咗好多時間慢慢調,  其實主要秘訣就係環境全黑, 小弟真係連個地都唔反光,  第二就係隻RX1 pro灰幕質素都真係幾唔錯, 老實講比起小弟之前舊嗰隻80吋灰幕, 依家150"等於四隻80"加埋, 但係真心講依家畫面顏色, 線條仲靚, 仲實淨,  當然光度冇辦法同80吋比. 不過當然訊源都有啲功勞, 小弟用緊x9s / Lx500, fibbr hdmi, 電源線都換咗fuse!!
不過歸根究柢, 其實都係全黑幫曬手, 以事論事真係去過好多唔同嘅師兄屋企睇過有啲用好高階嘅投影, 反光真係乃曬嘢, 成部機即刻變咗低階.....

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kkgoal + 10 + 10 俾個Like你啦
Ericmarlboro + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

星級玩家

M兄既然已經做到咁盡善盡美,何苦仲停留在幼稚園階段,1070+對你而言已經過時,你(完美主義者)應向前望

鑽石玩家

小邪ktm 發表於 2018-10-9 13:16
我覺得睇電視和睇投影係要用2種心態來睇,不可以用畫質來比較!就算入戲院睇戲,我都係覺得唔夠清,好似朦朦地 ...

絕對認同師兄所講其實電視如果講顏色細緻度鋒利度真係好好多, 不過就真係冇咗你所講嘅電影感, 小弟以前未玩投影仲用緊4k電視嗰陣, 覺得真係好鬼靚, 但係後來有 兩套戲令我印象深刻, 令到小弟自己個人嚟講唔想再用電視, 一套係悍戰太平洋第1集, 第二套係鐵甲奇俠3
悍戰太平洋用4k電視睇真係好靚好靚, 但係靚到所有嘢好似key上去咁.......
鐵甲奇俠3有一幕, 嗰啲直升機炸毀 Tony Stark 屋企嗰一幕, 鐵甲奇俠除盔甲, 成個人喺件盔甲度行出嚟, 喺戲院睇嗰陣覺得好真, 返到屋企用電視睇又係睇到成件事係key上去咁, 因為清得滯..... 頓時心諗想點呀大佬!?!?
其實我諗拍攝嘅時候導演都係預計用返戲院投影出嚟效果.
不過呢啲純粹個人口味, 只係小弟自己覺得!!
再且再講, 而家啲4k電視真係好鬼靚, 睇嗰啲風景片, 生果片,  或者打機真係冇得頂.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
小邪ktm + 10 + 10 俾個Like你啦
kkgoal + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

星級玩家

大mo 發表於 2018-10-9 12:17
一般電視畫面都會用3M抺布加清水抺就可以,,師兄你係咪用過清潔劑抺過,如果係就大劑, 無得救。 ...

唉!我之前一直冇理,我真係唔知姐姐用咩抺GG了

星級玩家

難怪用返電視睇會有咁既感覺,有時間兩邊都玩下
返屋企諗諗點庶光先

鑽石玩家

Ericmarlboro 發表於 2018-10-9 15:21
難怪用返電視睇會有咁既感覺,有時間兩邊都玩下
返屋企諗諗點庶光先 ...

我自己屋企就用一啲黑色嘅捲簾, 平時用嘅時候就拉落嚟, 遮一遮左右兩邊, 真係好大分別㗎, 其實唔好睇小後牆, 後牆黑色視覺上影響都好大, 你後牆都黑色, 個畫面睇落去會大咗㗎, 唔信你試下!!
當然小弟絕對明白一般香港家庭好難搞到間屋好黑, 所以就一定要諗方法變身

星級玩家

佩服