設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: patrick@wong

[線材] Crystal Cable dream duet 隨身線材分享

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

patrick@wong 發表於 2018-12-2 16:33
所以我依家都係dream duet 加上 final type E耳膠小弟比較鐘意呢個组合

我就Type E同Spinfit CP100Z (不是CP100)會交替来用, 我覺得2者互有優缺

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Chubill 發表於 2018-12-2 17:56
我就Type E同Spinfit CP100Z (不是CP100)會交替来用, 我覺得2者互有優缺

Cp100z也不錯細節多些但薄D同高音尖小小……流行人聲我用返type E因音樂感強D高較厚實一點

黃金玩家

Dream Duet可唔可以轉JH頭?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

dezispop 發表於 2018-12-3 18:51
Dream Duet可唔可以轉JH頭?

想有保養嘅就 send E-mail 或者打電話俾別超問一問,然後等佢哋聯絡荷蘭總公司,最後佢哋會話你知得唔得同埋要加幾多錢:

http://www.excel-hifi.com/html/contact/lianxi/

英文 OK 嘅話就直接 send E-mail 俾荷蘭總公司:

https://www.crystalcable.com/contact/

自己俾錢搵師傅改頭就一定得,不過就無保養咁解。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

tleonard 發表於 2018-12-4 21:03
想有保養嘅就 send E-mail 或者打電話俾別超問一問,然後等佢哋聯絡荷蘭總公司,最後佢哋會話你知得唔得 ...

Yes ar not heard crystal cable side can do JH audio connector right now....Ching need to ask HK dealer side

黑鑽玩家

dream duet 係單晶銀, 聲底會唔會偏冷 ? 低音又會弱呢 ?
想問下如果 SP1000 夾 fourte,  配 double duet 定係 dream duet 好呢 ?
主力聽流行曲 ~

星級玩家

andy223 發表於 2018-12-7 08:47
dream duet 係單晶銀, 聲底會唔會偏冷 ? 低音又會弱呢 ?
想問下如果 SP1000 夾 fourte,  配 double duet 定 ...

小弟覺得 CCDD 相比Dream 會比較厚,聲音暖一點,但高音部分相對較刺激; Dream 高音部分有一種華麗感,延伸非常好,低音部分亦比CCDD 實在一點,當然純屬個人聽感,師兄都係親身做下A/B 比較好d

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Benzi 發表於 2018-12-7 09:19
小弟覺得 CCDD 相比Dream 會比較厚,聲音暖一點,但高音部分相對較刺激; Dream 高音部分有一種華麗感,延 ...

Dream高音有華麗感好認同

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

andy223 發表於 2018-12-7 08:47
想問下如果 SP1000 夾 fourte,  配 double duet 定 ...

Dream duet不冷、低音十分深而且有層次感、如果想厚一點聽流行的話CCDD應該比較適合!師兄可以比較看看

星級玩家

請問有無c hing試過jomo法林加CCD或CCDD?