設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[真無線耳機TWS] Windows 點駁 LDAC/aptX-HD 無線耳機?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
由於無人將 Android 8.0 Oreo 嘅 LDAC codec 移植去 Windows,亦都未見過 LDAC 嘅 drivers,所以 Windows 到咗今時今日都淨係得普通 aptX 咁低清:

https://www.pcper.com/news/Mobile/How-Add-AptX-Bluetooth-Audio-Windows-PC
https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/8mlqh9/bluetooth_aptx_support_for_windows_10/

Android 模擬器又唔支援藍牙,所以就要諗其他辦法。

華為嘅 HWA 尚未十分普及就無謂多講,但係 LDAC/aptX-HD 又點呢?

可惜 FiiO BTR3 同埋 Ampio 之類嘅耳擴只可以駁有線耳機,所以唔啱無線耳機用。

如果買部同時支援 USB 解碼功能同埋 LDAC/aptX-HD 嘅 DAP 又點呢?問題係無線耳機嘅大細聲同埋個別 DAP 嘅大細聲可能會唔協調,輸出電平太低嘅話就會相當大鑊,就算自己一條友聽耳機都一樣可以『被享受細細聲現場會』咁開心:

http://www.soomal.com/doc/20100008063.03.htm
由於M0在連接MDR-1000X和Airpods耳機時,輸出電平實在太低了,低到了最大音量幾乎都無法正常使用的情況,而這嚴重影響了聲音的動態和細節,幾乎可以認為它搭配Airpods、Beats的藍牙以及索尼MDR-1000X是無法使用的。什么原因呢?因為山靈M0播放器和耳機之間沒有做好音量同步確認。
唔知道 Cayin/FiiO/HiBy/Sony 嘅 DAP 駁 LDAC 無線耳機會唔會都係咁,不過就算大細聲無問題都仲係有隱憂,而且用緊 USB 解碼 mode 嘅時候唔知有幾食電,舊電亦都可能會無咁襟玩。

Android 手機/平板又點呢?上咗 8.0 Oreo 之後就可以玩 LDAC,跟住就有得用 SoundWire 喇:

SoundWire 將電腦內的聲音透過 WiFi 傳到 Android 設備來播放
https://www.hksilicon.com/articles/656006

SoundWire App:讓 Android 手機變成 PC 無線喇叭
https://www.techbang.com/posts/10388-android-cell-phone-into-a-pc-wireless-speaker

真係唔想爆粗,不過 search 過 SoundWire 之後就真係見到好多 delay 嘅情況,所以聽歌都可以接受,睇片就會聲畫唔同步。

調校大細聲同埋耗電方面亦都係未知之數,不過 SoundWire 就經 Wi-Fi 都一樣 work,所以部手機/平板可以邊叉邊用,理論上係安全嘅,實際上就聽天由命。

希望 Avantree 將來會推出支援 LDAC 嘅產品,咁就可以將 96kHz 嘅光纖輸入轉做 96kHz 嘅藍牙輸出:

http://www.avantree.com/long-range-bluetooth-transmitter-and-receiver-avantree-oasis-plus.html

暫時 Oasis Plus 淨係得 48kHz 嘅 aptX-HD,所以就比較雞肋。

好似真係唔多覺有任何直接了當嘅方法,就算用 DLNA/UPnP 將音樂 send 過去 Android 手機/平板都係同 SoundWire 無乜分別,到底仲有無其他選擇呢?

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

我諗 Fiio btr3 應該啱你用,係喎,你要藍牙出!
依個問題我都想知

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Raycheung 發表於 2018-10-5 18:49
我諗 Fiio btr3 應該啱你用,係喎,你要藍牙出!
依個問題我都想知

可惜 BTR3 嘅藍牙係單向,假如係雙向就無敵,用部 notebook 嘅 USB 直接駁 BTR3 就搞掂,聽歌嘅時候當然係用 LDAC,睇片就轉用 aptX Low Latency,真係掂過碌蔗。

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

tleonard 發表於 2018-10-5 19:35
可惜 BTR3 嘅藍牙係單向,假如係雙向就無敵,用部 notebook 嘅 USB 直接駁 BTR3 就搞掂,聽歌嘅時候當然 ...

如果notebook usb 可以用 fiio M9喎,LDAC . ATPX . ATPX HD都食哂,好似啱哂你要求

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章