設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠碟] 【黑膠喜訊?】HD Vinyl高清黑膠全球生產商支援如箭在弦

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
http://www.menclub.hk/mobile/art ... hobby&aid=17724
【黑膠喜訊?】HD Vinyl高清黑膠全球生產商支援如箭在弦
先說明一下時下黑膠的實況,黑膠被稱為其中一個最好聲的播放媒體,然而多數黑膠的發燒友最追捧的是舊時代舊錄音,因為新世代的錄音方式已全面數碼化,一般新出的錄音大碟以數碼錄製完再經過轉換程序變回模擬再壓成黑膠,出來的效果同過去60 70年代的純模擬聲音比較,嚴謹的發燒友認為不是那回事。(故音響發燒友可能擁有多於一種訊源,黑膠偏向聽80年代尾以前的舊錄音時代!)因此玩黑膠的人都是老餅的觀念未必正確,只是老餅的音樂模擬味濃舊時代聲音更為動聽,成為因果關系。今時今日,科技想改變黑膠,想出產新世代HD黑膠。讓黑膠玩家有生之年聽出另一種不一樣的高清黑膠感動!(問題又來?點解唔直接玩返CAS電腦高清音樂檔案要轉返做HD黑膠?)
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

聽過至知堅定流,hi fi最緊要"耳朶"收貨

1萬

白鑽玩家

老而不

或者真係HD,
不過支針唔得, 盤唔好, 可以怎樣呢..

而且樣樣都加HD....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-10-5 21:27
或者真係HD,
不過支針唔得, 盤唔好, 可以怎樣呢..

我不需要甚麽HD,我的要求非常簡單
我想要新版黑膠做到5-70年代的水準已經足夠

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

old8woman 發表於 2018-10-5 21:53
我想要新版黑膠做到5-70年代的水準已經足夠 ...

呢個真係困難D啦講真. 我買咁多新版或者復刻版既膠膠.  講真. 十隻9隻都中伏架.
只係間唔中有一隻係OK, 但係OK極都係追到9成. 點解果隻有9成都完全只係因為隻舊版本身都已經被數碼化左之後所印制既黑膠.
咁先叫做追到9成. ,  . / /   我試過有好幾隻復刻版既聲真係衰過CD架. 或者只係同CD一樣既音色. 所以~我唔會對HD黑膠有咩野祈望,
因為~好簡單之嗎. 佢只係數碼化左既高清黑膠. 根本就無可能做得番以前既黑膠音色. 再講. 我買隻HD黑膠做咩姐. 又多雜音.
我不如買隻SACD好過啦.

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
old8woman + 50 + 50 絕對認同
kl122002 + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-10-5 21:53
我想要新版黑膠做到5-70年代的水準已經足夠 ...

我要求高少少, 60年代初的hifi 時期.
有Capitol 水平已可
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

takeishi 發表於 2018-10-5 23:08
呢個真係困難D啦講真. 我買咁多新版或者復刻版既膠膠.  講真. 十隻9隻都中伏架.
只係間唔中 ...

今日已無膽機, 無用舊式錄音帶, 也無舊式的混音器,
好多analogue 的元素已歿, 只有電腦在模彷
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-10-6 01:14
我要求高少少, 60年代初的hifi 時期.
有Capitol 水平已可

有60年代西德版DG,美國版RCA,英國版EMI,DECCA,荷蘭版PHILIPS水準已經足夠

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

我喜歡聽黑膠唱片,但不喜歡經數碼處理的版本
這兩張是80年代經Digital Mastering的Paul Mauriat黑膠,和70年代"AAA"版本比較
明顯衰聲.......

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-10-6 01:16
今日已無膽機, 無用舊式錄音帶, 也無舊式的混音器,
好多analogue 的元素已歿, 只有電腦在模彷
...