設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 請教我的耳機應該怎煲才好?

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟最近剛買了一隻 AKG N5005 的耳機 , 上網爬文之後發現原來耳機是要煲的 "天啊 ,怎煲啊 "要用滾水煲嗎?  說笑的 "。
請問各位大大 耳機是怎樣煲的  怎煲才是理想的煲法?
我家中只有APPLE 電腦一台 和 一個平價淘寶耳放 (350元人仔)請問可以煲嗎?
請問用YOUTUBE 音樂可以煲嗎 ?

最後我 打算 買一部 HIBY R6 來做播放器 和我的耳機配合嗎?

AKGN5005

AKGN5005

星級玩家

先煲一壺滾水,再加蜂蜜 川貝 桔梗 枇杷煲2個鐘休息15分鐘,再放 雞蛋六隻 糖要兩茶匙 仲有啲橙皮添 ,之後倒晒佢就可以開始真正煲(講笑)
其實煲都可以自然咁聽歌就得,咩風格都聽下,如果想專業煲就開pink noise(比white noise好),每2小時休15分鐘, 音量最開始不要太大,之後每日可以加大一點,總音量不要超過自己最大聽感,有平衡輸出就順便煲埋線同機,想方便就電話裝個app就得(搵pink noise就有,不過用3.5線)

鉑金玩家

師兄可以試下去呢度https://www.jlabaudio.com/pages/audio-burn-in-download

我日頭就用聽自己既歌,夜晚用電腦就play果佢段audio(mac 機最細聲已經夠),好處係佢段audio係會自己loop,放低耳機做其他野都得

大概一個星期都己經有變化。。。

黃金玩家

我煲耳機耳擴dap等等,都係用呢隻碟裡面第17-45 cut中25Hz-20kHz既測試訊號去不斷重覆播放,大約100個鐘就有料到

01. 夜深沉
02. 《小刀会》序曲
03. 懒画眉
04. 十面埋伏
05. 渔歌
06. 鸥鹭忘机
07. 秋水龙吟
08. 山东大鼓
09. 古筝断弦效果
10. 《潮音》第四段
11. 《云南回忆》中阮协奏曲第三乐章结尾
12. 天涯歌女
13. 海顿C大调小提琴协奏曲第三乐章
14. 《黄河》钢琴协奏曲第一乐章
15. 《梁祝》小提琴协奏曲
16. 图画展览会[基辅大门]
17. 讯号测试 25Hz
18. 讯号测试 31Hz
19. 讯号测试 40Hz
20. 讯号测试 56Hz
21. 讯号测试 63Hz
22. 讯号测试 100Hz
23. 讯号测试 125Hz
24. 讯号测试 160Hz
25. 讯号测试 200Hz
26. 讯号测试 250Hz
27. 讯号测试 315Hz
28. 讯号测试 400Hz
29. 讯号测试 500Hz
30. 讯号测试 630Hz
31. 讯号测试 800Hz
32. 讯号测试 1KHz
33. 讯号测试 1.25KHz
34. 讯号测试 1.6KHz
35. 讯号测试 2KHz
36. 讯号测试 2.5KHz
37. 讯号测试 3.15KHz
38. 讯号测试 4KHz
39. 讯号测试 5KHz
40. 讯号测试 6.3KHz
41. 讯号测试 8KHz
42. 讯号测试 10KHz
43. 讯号测试 12.5KHz
44. 讯号测试 16KHz
45. 讯号测试 20KHz

javascript:;

專業玩家

Elvin_F 發表於 2018-9-15 22:54
師兄可以試下去呢度https://www.jlabaudio.com/pages/audio-burn-in-download

我日頭就用聽自己既歌,夜晚 ...

THANKS

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

有人就鍾意自己慢慢聼對耳機既變化, 就好似初生孩子, 慢慢看他長大是種樂趣

專業玩家

Chubill 發表於 2018-9-16 01:25
有人就鍾意自己慢慢聼對耳機既變化, 就好似初生孩子, 慢慢看他長大是種樂趣 ...

即是慢慢聽 他會變下變下咁?
如果我成日都開到好大聲咁聽 會唔會 反而對個耳機唔好 ?

專業玩家

順便打一篇關於 N5005 的 個人聽感 小弟是新手 純感覺文 多多包函
關於 N5005 我在購買之前陳經在三隻耳機之中作出選擇 分別有 shure se846Campfire Audio Come。我在這三隻耳機之中不停地糾結 到底該選那一隻好,其實他們都各有千秋
"SHURE SE846 的解析度好,就只是好而已,各方面也做得合到好處,三圍來講他的性質與N5005 有一點像 但我就感覺上覺得他硬是差了一點個性,可能我的聽感不太好。
"Campfire Audio Comet 耳機"給我的感覺是驚艶,一開始我試的第一首歌是"NIna SIMONE 的 Feeling good " 我覺得他的人聲好像穿過了我的耳朵,來到我的身邊唱歌,之後再試一首 While my guitar gently weeps 他在結他聲高音也表現得很好,不得不使我印像深刻,更加使我對他的大姐 Campfire Audio Atlas 更加期待(可惜沒有得試)總括我覺得他的分析力不及 SE846  但她的穿透力很好。
最後是N5005 初始試他的時候我覺得他的分析力幾好 好多平時用普通耳機聽唔到嘅聲佢都俾返我聽,最另我覺得佢唔錯的地方在於佢嘅空間感
真的很好 我平時喜歡聽 JAZZ音樂 TAKE FIVE 和 日係動畫音樂 AIMER 的歌,和一些 結他SOLO如FOR THE LOVE OF GOD ,一些 ROCK 歌如SUMMER OF 69 和一些 英文經典歌 JAZZ 版 什麼 HOW LONG MUST I WAIT⋯⋯等等等等 其實我聽歌都幾雜,不過這隻耳機都好雜。
聽左大概一個星期 耳機應該 還未 煲好 但 感覺 他的小提琴聲和管弦樂聲做得很好 由其 是 一些好高音的部分他的收放做得好好,有一點飄飄的感覺 而他的人聲方面 我暫時 覺得他的男高比女聲好, 這在 UNBREAK my  heart 這首歌的男版入面給我的感覺 比 起 女版更穌 (不過這大概只是暫時)不過總會有缺點的 就 是在處理搖滾樂方便做得不太好有一點亂的感覺 唔夠定  而且 他的鼓聲 是啪啪聲 我不太喜歡。
總結 N5005 我對他的感覺 就好像一個在唱歌的老師,在很認真的講一些音樂給我聽,確實有一種受教的感覺。多多指教

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
hphp + 9 + 9 報告非常詳盡

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

houlo@G 發表於 2018-9-16 01:44
即是慢慢聽 他會變下變下咁?
如果我成日都開到好大聲咁聽 會唔會 反而對個耳機唔好 ?

一般手機開到最大聲我相信都唔會對N5005做成傷害, 但對你耳仔就會; 自己接受到既音量就可以, 不要過大

星級玩家

houlo@G 發表於 2018-9-16 05:02
順便打一篇關於 N5005 的 個人聽感 小弟是新手 純感覺文 多多包函
關於 N5005 我在購買之前陳經在三隻耳機 ...

我都係新手一名,想問下師兄前置係咩?
評價都好中肯,不過5005嘅分析力絕對在846以上(所以好同幾好呢度有d唔認同)
可能真係未煲好,低音係5005弱項,對比中同高黎講.
煲好嘅n5005好修正番你話亂嘅情況,因為個動圈未煲好,低音太平面唔立體,煲完會收番實,收放快唔會散
最後campfire audio 我冇聽過comet,只聽過Atlas同仙女,只能夠講Altas個風格唔岩我,可能夾cu太厚聲,感覺仙女仲好聽
本人前置sp1000cu+平衡輸出