設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《鐵血戰士血獸進化》簡評討論

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

作為粉絲,入場無損失,最低限度好過s,s就是c

儘管如此,首先都要講講導演的手法真係爭d,明白佢想表達乜,但開場描述佢個仔我真係摸不著頭惱,主線又唔鮮明,你可以講一二集故事簡單,但來得直接,以凝做氣氛為主調,首集好多場面更加是後來抄考的對象。今次雖然未算有悶場,推進都快,不過你會感覺係度講乜?又好似無厘頭左一段。最奇是個結局,如果有終極武器,又唔早早出?變左另一套ironman
今次笑料多,風格上的改變,另有些場面向一二集致敬都幾順眼,唔唐突,要讚。但講故事的表現手法真係中庸了一點

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10
alleelarry + 10 + 10 俾個Like你啦
peter99 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我覺得幾垃圾吓!又一次浪費了個franchise! 故事不合理!專登弱化舊血獸但又唔覺新的有幾勁!又想做多幾集但條尾又失敗無聊!真浪費!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

今集比垃圾更垃圾, 簡直不知所謂
頭至中段係恰住眼訓睇
到2隻Predator相遇以為有好野睇......點知2min都唔知有無完.......
D笑料又夾硬, 浪費哂d血獸狗(出黎搞笑的嗎?)
全部角色無樣唔緊要, 有番小小大隻勇猛感丫
Predator最重要元素: 隻秋去左邊!!!!!!!!!!!!!!!
同埋導演枉佢做過第一集, Predator既性能佢好似都唔係好知咁, 佢個mask有幾個偵測功能, 隱身又兒嬉,Predator既獸獵冷靜去X左邊度, 行既姿勢簡直好似劉華係大隻佬入面扮大隻扮好有肌肉咁行到好崩緊
開頭既太空特技仲衰過20年前第二集, 喱套野係咪C級片........
喱套真係唔知想點同咩料............ 對上套S 衰衰地都有緊張位同有Predator味
喱套.......(粗口)...... 我最多卑30/100分, 有20分係情義結, 成套野最宗於原著係音樂!!!!!!!!!!!!!
真心問樓主真係覺得好睇, 比S更好?

成套野完場我心裡面爆粗左幾次, 但發現既係同年齡有關
我80後有睇1,2,S 覺得不知所謂, 但好多90尾幾反而覺得ok, 仲等下隻既出現等套Ironman打predator @@

同埋好好奇喱套點解IIb都可以? 感覺上d分屍位應該III級

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

星級玩家

iamraymond620 發表於 2018-9-17 00:48
今集比垃圾更垃圾, 簡直不知所謂
頭至中段係恰住眼訓睇
到2隻Predator相遇以為有好野睇......點知2min都唔 ...

關於好唔好睇呢個問題,我已評為一般,應該是唔入場無損失,亦不會有得著。
或許是我稍稍欣賞佢肯嘗試俾新意我,唔係1,2,s咁玩純捉迷藏遊戲,係好似想講緊d野,雖則我已講左佢既表現手法好差,但一路推進,我都一直諗佢攪乜鬼,或許因此我唔太恰著左,不過真係俾佢玩死,往往之後先發覺乜原來你想講呢d架?老實講俾我編排或仲好過佢,例如可否安排個老師出黎則面講解一下佢個仔,或老婆向老師講解點解佢個仔係咁,上車吹下水就組隊,無啦啦又話要攞走些紀念品證明,導演看來已老鳳覺得我們是戲迷,早已詳讀何里活各套科幻或陰謀片,一做就知你做乜,我估計就係呢個大敗筆導致好多觀眾唔知你做乜。上文所述,佢想俾新意,做劇情片,或導致ching你覺得打鬥場面弱雞,拍續集的老問題,跟住舊方向就話你無新意,攪新意思往往又攪出大頭佛

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

我都睇左,基本上, PREDATOR系列我一向也覺得係CHEAP味重, 有別於Alien的。
呢度也不例外, 整體視覺特技, 同埋外太空科技野的設計都走好CHEAP的路妓, 有D慘不忍睹。
故事就叫做咁啦。。。整體也是爛片一套, 不過喜歡睇太空怪獸的米睇下LOR, 好似我咁, 不抱希望也就不會失望。唉~~~

評分

查看全部評分

等運到

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好失望下…

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實三十年前, 荷里活電影世界走剛陽味路線。一眾大隻佬如阿諾、布斯韋利士、Steven Segal 等等打不死英雄 (即係一眾今天的 Expandables...) 睇得觀眾熱血沸騰。

如果上帝發明了急凍裝置, 將三十年前一班大哥們的活力重新釋放, 放在近年的電影內, 他們有能力挽救一大堆垃圾電影嗎?

讀書時聽老師講解過一大堆電影文學理論。到今天仍然諗唔明 : 到底係當代演員(both 本港 / 世界)弱咗, 還是好些 production 的確係撤頭撤尾的垃圾, 神仙都難救?

在香港, 如果杜琪峰、任達華、劉得華、劉青雲可長生不老, 香港電影浪潮再可以捲多幾耐?

我也是80後, 十歲開始靠明珠930認識電影, 90年代隔日就放學後趕買學生飛。2000千代頭以略懂電影世界為榮。2008年至今十年, 每個月都想刻意安排假期上電影院, 但感覺好東西的選擇買少見少。
NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

有時我都會覺得"新不如舊", 不過人再大了, 有時都會想, 是否自己不肯接受新事物才會有此想法. 因人到了某年紀就會說" 當年什麼什麼比現在好", 例如自己最喜歡的batman, 都會聽到朋友說"89版 batman才是正宗", "Nolan版才是最好" 等說話. 以前我都會咁想, 不過近年來開始接受同一系列不斷會reboot/ remake, 唔同人做, 唔同人拍. 既然是新版, 方向都唔會下下跟舊作, 否則我直接睇返舊版好了, 玩game打返PS2好了, 電腦用回DOS好了.  

呢類"大作" (superhero, alien, predator, terminator, star wars etc), 我都抱住"有新一集就去睇"的心態, 可能無咩期望所以又唔會失望. 如果認真來說predator都唔係比人類聰明或勁好多. 好多時都係依賴科技. 好似人類咁, 對住一隻獅子一定死硬, 但如果手中有槍就可以一槍打死隻獅子. 雖然有時離開戲院時會覺得麻麻, 但之後上網睇返, 或blu ray睇"making of" , 佢點解咁拍, 某d場景解說了, 明白了又會覺得合理. Predator俾我的感覺都一樣, P1 阿諾發現predator睇唔到佢之後都已經懂得怎去反抗. P2連一個阿sir都可以夠P仔打. 當然可以說是P仔去了地球唔係主場, 所以唔習慣. 不過既然故事是在地球, P仔又可以只是"trainee"所以唔勁都可以接受. 反而最後件"MK-42"裝甲我就覺得怪o左d.  

科林玩家

未睇,但咁多人話失望

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我又覺得ok喎, 唔好當大片, 當佢一套b級公路片既話

評分

Hugo Fok + 10 + 10 認同

查看全部評分