設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[【誠實報告】] Empire Ears Zeus-R Adel 半年使用感想分享

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

打呢篇文係因為Google開箱文得eddie大大開箱,亞洲地區真係幾冷門下,大家好似因為legend x 而識empire ears,但實際上zeus係外國好受歡迎,比想買嘅參考下

正題,呢隻野我2月入手,12月交耳模,每日平均聽3到4個鐘左右,冇刻意去煲,器材sp1000ss,上年10月入手到依家,adel的model是b1(reference),g的話是bass,我不愛扭扭,所以唔整可調教

入手前試哂旗艦嘅IEM,u18t,tia fourte,jomo,ve8,mason v3等等
上得旗艦嘅質素其實都差唔多,分別只在於調音既不同.

我自己平時多數聽交響野,大編制,但同時亦都會聽人聲,雜食向,Zeus呢隻耳機分析力極強,取向中性少少暖,分析力除左u18t之外,分析力算得上頂級,但zeus過隱之處在於調音,令到聽舊mixing會變得冇咁難聽,適合雜食用家,監聽型耳機,但帶有少少味道,冇咁直白

zeus原廠係送一條EA ares ii,聽落中性,但結像唔夠清晰,換左條漢聲zen8,結果入手完一段時間都係覺得低頻太多,轟耳

最終揀咗好耐終於比我搵到條幾夾既beat audio emerald4,動態將本身都好好既宙斯推到更高,高頻延伸更滑,低頻下潛深左

zeus 配搭sp1000既2.5會過推,所以為左舒服我都係用返3.5,而且zeus既高敏低阻亦都令佢成為一個底噪探測機,會有沙沙聲,當然都關粒adel事,adel令到音場變大,但缺點就係如果好大風,會聽到有風聲

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ph0381 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
tubeamy + 10 + 10 正到爆
wkk0504 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
EddieHsueh@FB + 10 + 10 絕對認同
benjamin + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

星級玩家

樓主有冇試VE erlkonig去比較一下,呢隻都好多人講

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

NGTim@FB 發表於 2018-8-21 14:16
樓主有冇試VE erlkonig去比較一下,呢隻都好多人講

Av show去左試erlkonig同ea隻6萬耳機, ve音場係廣闊,分析力都唔錯,但對比我依家既提升真係比盡10% 用多2萬蚊提升10%值唔值得真係見仁見智,同埋非常之重!!!!!!!帶左20分鐘我耳仔已經好攰,而6萬蚊果對,好矇,所有野(拿)埋一舊,未知係咪未煲好

鉑金玩家

之前試過,因為底噪問題同低音欠圈味又冇公模關係,所以放棄了。

黑鑽玩家

我用了XR Adel 也半年多了,不覺有什麼底燥,初期改了用 Doris, 比原本的 effect更多細節,只是高音搶一些,後來換上Double duet, 沒有投訴了,分析力加低音多些隻中些,現在好滿意,用R及14各有特色,R比較細緻,而14就多一點 bass,恰到好處!
我在美國訂,完全免了香港舖頭的高水準 sales的招呼,絶對冇後悔

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wkk0504 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
patrick@wong + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好開心有宙斯R的同好, 我是出左無幾耐就買, 用左差唔多兩年了
呢兩年出既新旗艦機都無令我心動過....
唔係佢地唔好,只係呢一種調音很對胃口
完全滿足我既需要

有少少建議推薦一下
因為宙斯本身分析力巳經好出眾
所以我建議夾暖聲少少而又不失細節既線材/DAP
我比較推薦1960兩絞(四絞我自己嚴細節過多)
所以兩絞比較舒服,人聲溫潤,而細節都好清晰
如果想再加強音場同低頻,可以試下漢聲Venom
想分析力再勁D可以試下Leonidas,不過隻聲對耳仔幾吃力

至於低噪問題的確令人頭痛, 因為宙斯無用filter, 會好敏感放大哂D white noise
可以試試哩樣野: https://ifi-audio.com/products/iematch/
有效阻隔低噪, 而音質亦都無乜大改變
earphone: Empire Ear Zeus R/ Fitear EST/ T8ie Mk2/ Major
headphone: Ath-A2000z
cable: Han Sound Venom / PW audio 1960s / No.10

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

KinsonWong@FB 發表於 2018-8-21 14:22
Av show去左試erlkonig同ea隻6萬耳機, ve音場係廣闊,分析力都唔錯,但對比我依家既提升真係比盡10% 用多2 ...

其實EA六萬蚊果隻野調音有D 似LegendX
對高清派既用家黎講,完全又係另一回事
我自己都麻麻地
earphone: Empire Ear Zeus R/ Fitear EST/ T8ie Mk2/ Major
cable: Han Sound Venom / PW audio 1960s / No.10

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

的而且確係亞洲幾冷門
因為亞洲人(除左日本人)既大眾口味其實係鐘意聽低音炮
特別係好多香港既耳機發燒友會覺得分析力太高唔好, 因為唔耐聽
(只係睇睇76版上既post都知, Fender, VE, 64都是熱門牌子)
畢竟每人對聽歌的口味都唔同, 但同時都希望耳機廠家照顧一下少眾顧客既要求....

黑鑽玩家

KinsonWong@FB 發表於 2018-8-21 14:22
Av show去左試erlkonig同ea隻6萬耳機, ve音場係廣闊,分析力都唔錯,但對比我依家既提升真係比盡10% 用多2 ...

ching 想知六萬元的EA耳機積系边對?