設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠碟] 原來旺角四樓的二手黑膠舖執左!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
前日去旺角諗住上去睇下有咩買,
點知原來己經執左。
二手店又少一間!

評分

參與人數 2威望 +115 金錢 +115 熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 + 100
Msuper + 15 + 15

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

唔出奇, 因為好多人都轉左去做網上賣. 好過開鋪 , 唔使租
但4樓果間....你指的是同層有女僕cafe 那個吧? 我就唔太覺佢有好東西. 老世只要一見是好野, 就mark 得好貴, 有時會留俾"大客",  
而其他的, 就真是平平無奇左少少.
唯一一樣好的是佢有地方, 整齊.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
old8woman + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

我曾經同老公一齊上過去,好野賣得好貴................

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
tlsk + 50 + 50 我去過1次,見到D價錢走都走唔切,.

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唔怕話俾你地知呀. 我半年未去過信和啦已經. 信和. 我已經放棄左好耐啦. 根本. 我上綱買. 連運費都平過佢多多聲.

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

takeishi 發表於 2018-8-23 13:11
唔怕話俾你地知呀. 我半年未去過信和啦已經. 信和. 我已經放棄左好耐啦. 根本. 我上綱買. 連運費都平過佢多 ...

雖然我唔係賣家我係買家,但我睇到二手店愈來愈無生存空間。因為依家個個都識自己放碟上網賣,特別講梗中文舊版碟,炒價非常高,舊年某一只大碟 LP 賣 $400~600,今年已經見到標 $1,500,只係一年已經升值過倍。網上賣家攞只碟去二手鋪,一心諗住可賣 $1,500 就算點平都要收 $1200~1300 吧,禁試問個二手店點接貨,仲要交租金,貴價入要比網上價標更貴出售,平價入根本無用家放貨。而呢班網上賣家通常有份正職有固定收入,即係賣碟唔係主要收入來源,賣唔到對他們是零影響,又唔使交租,二手店要交租又要係養活自己,兩者點比?

最近呢一年網上價錢真係癲左,求其一只碟有賣家標幾千蚊,但其實去二手店睇只是幾佰蚊貨色,依家網上的賣家個個以為自己擁有只舊版碟就係黃金鑽石,希望呢班網上賣家攞住 d 舊版碟過世!
其實二手店有個好處,你睇到只實體碟滿意及價錢接受先買,但網上賣的約當面交收,到交收時如果覺得只碟唔滿意跟網上形容有出入(或者照片跟實物有偏差),你會拒收換一個負評定硬著頭皮有些唔滿意都照比錢?

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 絕對認同
twinggy + 10 + 10 絕對認同
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Msuper 發表於 2018-8-23 16:33
雖然我唔係賣家我係買家,但我睇到二手店愈來愈無生存空間。因為依家個個都識自己放碟上網賣,特別講 ...

傻啦. 信和又好. 邊度都好. 實體店又好. 綱上炒碟又好. 其實未又係一樣...............無分別架.
信和13樓個老細. 我個個禮拜都幾乎晌深水埗大榮撞到佢入貨.  好多都係炒上炒. 炒二手. 三手. 四手.
你再睇下水哥. 你追邊個架啦. 佢開咩野價. 隻隻都天價. 個個都以為炒碟可以發達. 不過~講真.
無水魚買既又點會有人炒. 最慘係. 真係有人買呀嗎. 所以未繼續有得炒囉.

評分

參與人數 2威望 +65 金錢 +65 收起 理由
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡
Msuper + 15 + 15 原來你真係成日去深水埗搵碟,好勤力呀!.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

takeishi 發表於 2018-8-24 10:49
傻啦. 信和又好. 邊度都好. 實體店又好. 綱上炒碟又好. 其實未又係一樣...............無分別架.
信和13 ...

Tak兄,我知你好憎炒賣碟,其實我相信無一個買家會鍾意。
但你講到炒價又有買家受呢個現象,我諗我絕對有資格去發表下,記得2年幾前我的帖 "為了一張心儀二手CD你可以去到幾盡",當時既我就係唔憤氣,點解要比過千蚊買只二手碟?最後我屈服了,對於儲碟既人/歌迷來講,情義結就係不能用價錢去衡量,如果你唔係當局者你會覺得呢班人傻!每個人對自己喜好總有一套價值觀,鍾意值百萬唔鍾意送比你都嫌阻掟。我夠話 d 人用幾百萬買部跑車係癲,幾十萬果部跑車唔駕得?鍾意既野無得計!
如果等了幾年,某人要搵的某一只頭版碟都係果個價位,禁呢個就係代表市場價,某人儲梗專輯全集,儲了幾年就欠呢一只,禁唔通唔入嗎?
我唔係贊成買家要買堅離地價既碟,如果只碟只是市場價不是離地價,你能力範圍可以承擔既可以買,否則其實日日上好多網落好多鋪頭鬥快搵碟,你以為唔辛苦嗎?我話比你知真係人都癲架、好大壓力同精神好緊張!況且你呢刻唔接受呢個市場價,搵了幾年都無再平既價位,真係唔入,白白浪費了幾年又等幾年?跟住幾年後個市場價又升了,真係搵自己來攪!
你好彩你唔追中文頭版碟,但如果他日你最愛的娜姐 d 碟價癲了呢…?我自問骨氣大唔過我要儲既碟!

至於你話二手店貨源炒上炒,禁如果某二手店同行家拆番來的碟都賣得出,仲交到鋪租生存到,即係呢間二手鋪賣的不是離地價啦 (分分鐘還平過網上賣) !

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
dc903 + 50 + 50 過2千 老羊like都照付
tlsk + 50 + 50 曾有相同經歷,但現在隨緣了。

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Msuper 發表於 2018-8-24 16:20
Tak兄,我知你好憎炒賣碟,其實我相信無一個買家會鍾意。
但你講到炒價又有買家受呢個現象,我諗我絕對 ...

老實講. 點解我可以咁大口氣咁反對炒價呢. 因為......我早在廿幾年前已經儲碟架啦.
所有娜姐既炒價碟我都當年都已經買晒. 所以呢家先至唔駛捱炒價. 當然. 我唔係咩碟都有.
間唔屎都要硬食一隻半隻. 我同你既分別只係. 我去EBAY食炒價. 你中文碟就硬食炒碟佬,
當然啦. 如果我今時今日先儲碟既. 隻隻天價野. 你問我會唔會買. 睇下我有無咁既財力啦.
如果我有既. 我都可能會. 可惜. 我就真係無咁既財力啦. 不過~唔買炒價碟. 係唔係會死呢,.
又唔係會死既. 有無野可以取代到佢. 又唔係無架和. 講真. 炒碟. 來來去去都係D所謂頭版呀.
黑膠呀, 白版呀. 限量版. 什麼罕有希小. 講真. 唔係無第二樣野可取替呀. 唔聽黑膠. 未聽CD囉.
我都未必要咁執著要儲咁多個版本. 一隻碟. 10首歌. 來來去去都係果10隻歌. 有時諗諗下.
點解一隻碟要儲十九幾個版本. 又黑膠. 又CD, 又圖案碟. 又初版. 又復刻版. 又呢樣又果樣.
為咩野. 其實我都唔知為咩. 呢D未所謂既...........滿足自我感覺囉.

評分

dc903 + 50 + 50 講中晒……羊心態添!
tlsk + 50 + 50 用家心得極具參考價值!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

takeishi 發表於 2018-8-24 16:59
老實講. 點解我可以咁大口氣咁反對炒價呢. 因為......我早在廿幾年前已經儲碟架啦.
所有娜姐既炒價碟我都 ...

Tak兄,係囉你都講中晒,我唔係當年 80/90年代開始儲麻,呢2年幾先起步,禁比人遲,後知後覺咪要付出代價囉!
總之嗜好/欲望總有各自一套的執著,你講中晒,我唔止要儲~屍dee、黑膠、卡式帶,白版我都要儲!

{:9_407:} {:9_407:} {:9_407:}

評分

dc903 + 50 + 50 中咗毒好深 神至清醒但手控制不了要付錢.
tlsk + 50 + 50 射程范圍内冇問題,價如太離譜真係要停ㄧ停.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

有些人買碟唔睇condition 就返轉頭咬鋪, 而鋪面可以賴就賴落去另一個人上. 唔講PK都唔得

曾在就過一家2手唱片鋪幾好, 不過時至今日, 真是覺偽善. 其實黑膠唱片花, 唱針過時有少少tak 聲, 係正常的. 有些唱片舊了, 我也不會說什麼要求.
不過有些鋪自命請高, 低價的日版賣到貴一貴,
唔係真的高價唱片就扮高價,
一面廂賣花碟俾人但就唔俾人退,
另一面廂, 熟客就有熟客優惠,  某一些熟客買了花少少的, 居然可以俾人退換.
之前已有聞說有些唱片是人家寄賣的, 但都俾"熟客"去退換, 激到寄賣碟的熟客跳跳下.

甘的鋪, 我都唔想多去.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 聽完,劈大口,得個隆!

查看全部評分

還是好音樂最好.