設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 唔知大家覺得隻Vision Ears Erlkonig 有乜意見呢?

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟之前在2018 AV SHOW 試聽過隻耳機, 係暫時我聽過人聲最準的耳機, 而音場又闊, 而且沒有低噪, 分析力好好,,又可4種音色可玩, 之後去了試聽U18 同埋Tia Fourte, 兩隻都好有特色, 而且U18 既低音好實淨,雖然不是下潛好深, 好正, Tia fourte 佢個低音同埋個音場好正,唔知大家認同嗎?

最後因為時間有限, Vision Ears Erlkonig 只試了2號聲.

請問大家有冇試過4個聲,是否真係有動圈感覺既低頻嗎? 同埋是否可以做到U18同埋Tia fourte 既聲?

但係由於真係太貴,小弟15/16, 希望聽下大家意見

小弟用緊SP1000SS

Vision Ears Erlkonig

Vision Ears Erlkonig

評分

參與人數 1熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 100

查看全部評分

黃金玩家

VE新品聲音立體感似乎無敵,不過無狗衝意欲,心底話都係一句:咪又係動鐵聲。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

40K PLUS, 要求多試DEMO 也好應該, 去試多D 啦, 店應該有 DEMO

我自己比較 LIKE 64 AUDIO 多D, 多少 Erlkonig 比到的細節, 還不是ED5的對手, 但ED5 是大耳只有夠冷先可以用. 但64 尤其是A12T 比到開揚的聲音,  Erlkonig 也比未到, 而且 A12T 可以做CM.

但A12T 上面就是有只18, 喜歡12 但上面那只18 又叫我有D唔甘心. 不過反正也是BRAIN STORMING, 現在也沒有 BUDGET 也未有必要去做.

星級玩家

t1174 發表於 2018-8-22 03:17
40K PLUS, 要求多試DEMO 也好應該, 去試多D 啦, 店應該有 DEMO

我自己比較 LIKE 64 AUDIO 多D, 多少 Erlk ...

I do have interest for Erikonig as well but cool down soon after listen my  ED5 again :P

ED5 still win a lot although is a head set

same problem you can't keep using it during summer time

鉑金玩家

聲係正...但呢個價位我買耳牛係屋企聽算

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

USA2010 發表於 2018-8-22 16:51
聲係正...但呢個價位我買耳牛係屋企聽算

兩個問題吧,why 大耳就要貴好多。。。。

鉑金玩家

t1174 發表於 2018-8-22 18:02
兩個問題吧,why 大耳就要貴好多。。。。

所以我只係標明價錢,冇用聲去做比較

黑鑽玩家

我也是SP1Kss用家,SP1Kss是特別夾Erlkonig,用其他DAP出嚟效果會差d,所以好多師兄試完未必覺得Erlkonig好好。
我現時是用VE8的,相對VE8, Erlkonig立體感及分析力不只是小提升,是一個很大的提升。另外,我自也有用SP1K去聽過U18及Tia Fourte, 對我來說他們分析力高,但層次上不及VE8, 我覺得是頗為平面的,當然可能夾其他系統會有更好效果,雖然Foute是圈,但試聽並不覺得他低頻特別強。
Erlkonig的2號聲其實低頻彈性已比很多圈為好,1號低頻的確再多,對我來講是過多,但等別地他又不影響中頻。
3號聲依然很潛得,但稍稍中低少了,我不太喜歡。
4號聲人聲很特別,人聲包結象大d,包圍著你,有種親密感覺,但人聲不是奶耳仔的

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

用銀做外殼,長遠會否有氧化問題,而且重量不輕,長戴是否合適?

星級玩家

ip_csl 發表於 2018-8-23 18:49
用銀做外殼,長遠會否有氧化問題,而且重量不輕,長戴是否合適?

Understand they do not put special coating on it . Oxidation are expectable

this is one of my concern as well especially in Hong Kong