設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[線材] 真係估你唔到既台灣線 Luminox Audio Night for Night

黃金玩家

自定義頭銜

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

“還記得當天結他的和弦 還明白每段旋律的伏線....”

就是當日音響展聽左佢既心情 。坦白論,玩左音響幾年,一條線個聲底聽一陣都大概知道,好線個底唔會差得去邊,煲完會透d 開揚d 咁解,一條普通既線煲完7749日唔會由zephone 煲到變siltech,所以話未煲好唔好聲就一定水你的。

話說這一個月來在找耳機線俾對SD4真係麻麻煩煩,要一條好平衡提升既線材又要平真係唔易

本身用開的Wireworld nano-platium 唯一不好的就是太粗,但聲音真係幾好。

我要求好簡單
1. 向聽診說不
2. 向粗線說不
3. 平均聲音,味精可以,但要淡淡的
4. 要有密度,但要有點點透明度

個人偏愛歐美產品,都試左好幾條,又試下日本野,直到一次機會,有一個好好心機既 sales 叫我試filter 85 。。。。故事就係咁開始

85 Filter 唔算突出,但沈穩的中低頻而不減高頻下,夾純鐵耳機有一定的化學作用。(有位一齊去音響展用535 的朋友聽完就即時要貨)

試完 85 filter 當然試埋 day for night, 這條線有老外網介紹過是很不錯,其實佢係85 filter的升級版,聲底一樣,只係每粒音再分明清楚。

反正都打算入條day for night 平日粗用,咁岩又有位廠方代表響到,傾左幾句知道佢唔係玩玩下,至少我聽到既同佢解釋既係一樣,咁不如試埋條 night for night,聽下貴8成既線有乜咁值。

當日係咁樣試既

張靚穎:好不容易, 間場音樂 (傾聽 LIVE)
呢首歌用來試低頻一流同人聲一流,開頭既15秒絕對考驗耳機,線材同DAP 的調聲,係會聽到一堆堆大概 25-30Hz 的低音,而且人聲音器分明而不會肥
用左filter 85 好明顯大力好多,於我而言有一點過左火
反而用 night 就好好多,樣樣野都好平均,最重要係唔肥又有密度,而且帶有少少空氣感,現場感一流

Hanne Boel: Unplugged 2017 (LIVE)
現場演唱,另一風格的人聲,人聲具厚度與質感

胡琳: 東風,醒來 (All Of Me)
BIBI 既女聲非常輕柔,這條線能夠如實反映聲線,背景聲層次分明,鼓聲實實在在

Rick James: Super Freak (Suicide Squad Original Soundtrack)
試下pop 野,都算過關,聲唔算快,但應有既反應都有,中高唔會冇左而低頻質感令聽感更彭拜

Paul Stephenson: The Silver String (Girl with A Mirror)
男聲一出,非常磁性,聽左三十秒動人心弦的聲音,收工,試完

行出去冷靜下,念念不忘,咁之後既事就唔使講啦,走失左幾隻金牛。不過真係抵俾,終於找到咁岩心意既線。

DSCF5701 copy.jpg

DSCF5706 copy.jpg

星級玩家

我用緊三鐵Michelle, 用邊條好d?
我之前試過你講果條85filter, 係幾毒...
目前Gear
Audio:
Cayin N3
SR15 - 多多指教
AK x JH Diana
Pioneer HDJ-X5BT
Pioneer DJE2000 DJ in ear monitor

潛攝:
Sony A6500
Nauticam A6500 housing set
Sea&Sea D1 x2

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

條線好似TWAG, 顏色

黃金玩家

自定義頭銜

okano14 發表於 2018-8-16 11:19
我用緊三鐵Michelle, 用邊條好d?
我之前試過你講果條85filter, 係幾毒...

你想要乜野聽感呢?

黃金玩家

自定義頭銜

jaffeinism 發表於 2018-8-16 13:19

好彩唔係紅紅綠綠

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kmr 發表於 2018-8-16 13:38
好彩唔係紅紅綠綠

呢個台灣品牌D線性價比不錯,呢條線此外皮氧化都唔多覺,之前買咗條Day for Night未夠三個月就.....好彩Dxa負責肯換過條

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jaffeinism 發表於 2018-8-16 13:19

顏色同Aegis都有D似

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AnthonyIU 發表於 2018-8-16 18:51
呢個台灣品牌D線性價比不錯,呢條線此外皮氧化都唔多覺,之前買咗條Day for Night未夠三個月就.....好彩D ...

性價比真的見人見智(這條4 wires list price $5xxx)
不過都是ㄧ句,最緊要合自己口味!
個人意見,不喜勿怪!

黃金玩家

自定義頭銜

ip_csl 發表於 2018-8-16 20:19
性價比真的見人見智(這條4 wires list price $5xxx)
不過都是ㄧ句,最緊要合自己口味!
個人意見,不喜勿怪! ...

耳機線既世界本來就冇乜性價比可言,但試左不同牌子後發覺可選擇的很不多

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
鄭浩鋒@FB + 1 + 1 其實隻隻耳機都係試十條線都係揀淨一兩條.

查看全部評分

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

我都入了這一條。用它加a9跟se100陪是個暴力的選擇。