設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 準備裝修,新手想裝家庭影院

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好,小弟對影音 0 知識,我想襯裝修時拉定線set套家庭影院。

用途:打機PS4> 老婆AirPlay 聽歌 > 很少很少睇戲
現有器材:Samsung 40” TV,兩聲道Amp Onkyo TX8270,書架喇叭 Usher S520,PS4

因為未收樓關係,我只是在睇樓時量了一下電視牆的長度(6呎)。

1. 請問 KEF E305 蛋型適唔適合我這些新手?(Speaker budget 1萬)
2. 如 ok, 請問配甚麼AV Amp 好?(AV Amp budget 2萬)
3. 拉線需要自己去買線嗎?
4. 請問拉線是否師傅會在TV牆上做面制俾我,我再用另一條喇叭線接駁?

唔好意思,請指點一下我 ?? 謝謝

鉑金玩家

梳化濶度不重要,返而梳化與電視距離最重要

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

你框住位置是玩 AV 個廳,對嗎? 如果係,估算空間有 6'W x 8.5'D (1.829mm x2,591mm) 左右!

選購 4K 電視選購大細的考慮
- 由於 UHD 4K TV 像素點之間的距離縮短,即使在距離較近下亦不會看到明顯的顆粒感,
   因此業界就將 UHD 4K TV 的最佳觀賞距離,可以做到屏幕高度的 1.5 倍
- 如果以呢個道理計,你嘅情況其實 65" 電視都未為大,建議唔好細過 55" 4K TV

選購影音器材的考慮
- 由於你較少睇戲,但新裝修就唔好浪費機會,建議 AV 方面玩 5.1.4 或 5.1.2 嘅佈局,
   但揀 Amp 時可唸唸音樂性強嘅品牌
- 有 budget 想聽歌好啲,玩埋 CAS,有位就影音分家

拉線基本的考慮
- 不論喇叭線或電源線,一定你提供畀師傅,除非個位師傅你好熟兼玩開影音,
   否則佢地唔識嘅話,搵佢搞不如唔好搞
- 制面!? 你講電源制面? 如果玩得獨立電有要求,同樣係你提供比師傅安
- 其實玩得獨立電 MCB Box 嘅打制、獨立電線、制面都應由你提供
- 有要求、有 budget 及 MCB Box 又有位就聲畫電源都獨立

回答你嘅問題:
1.  請問 KEF E305 蛋型適唔適合我這些新手? (Speaker budget 1 萬)
     - 識合! 坊間又好,KEF 又好,還有其他可考慮,除 budget 還要視乎你或太太對外觀的考慮!!

2. 如 ok 請問配甚麼 AV Amp 好? (AV Amp budget 2 萬)
    - 呢個個 budget 已可買到中階機,其實睇你對音質要求,定有高級買高級心態,
    - 另一做法買部夠玩平就算,慳回來嘅還睇下仲玩到其他乜野
    - 同埋要預埋 budger 買 4K BD Player 或 個啲 4K Media Player

上面總括地答左

4. 請問拉線是否師傅會在 TV 牆上做面制俾我,我再用另一條喇叭線接駁?
    如果玩埋獨立電,個制面最好你提供

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
sonic76 + 10 + 10 俾個Like你啦
matt88p + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

鑽石玩家

師兄如果少睇戲,唔需要買太貴嘅AV amp,留錢用來升級2聲道喇叭重好!另師兄一定只可買衞星喇叭?

星級玩家

多謝樓上各位回覆,是的,虛線是我心目中既AV區。
不過由於舊屋40"TV用唔到落新屋房間,唔想浪費,所以睇下用唔用得返響廳。
請問喇叭線去邊度買好? 旺角友誠可以嗎?
小弟耳仔唔靈,應該唔會玩獨立電了?
我去過尖沙咀通利聽過Yamaha 5600 soundbar,唔知係咪唔識貨,感覺唔到有咩特別。上網睇人講soundbar係模擬音場,有機會既話裝真實多聲道喇叭實際d。(我仲未識分5.1.4?)

我講的不是電源制面,而是天花喇叭線走入牆的制面,之後再用喇叭線插呢個制面接駁到AV Amp

白鑽玩家

如果有10kbudget, 又成日聽歌 ,可以考慮下mission  lx-c and lx-1

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wil-wil + 10 + 10 Agree!!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

SteveChan@FB 發表於 2018-8-12 10:33
多謝樓上各位回覆,是的,虛線是我心目中既AV區。
不過由於舊屋40"TV用唔到落新屋房間,唔想浪費,所以睇下 ...

樓主你兩聲道Amp Onkyo TX8270,書架喇叭 Usher S520會唔會用返?如用返就唔使兼顧太太聽歌問題,咁就只用係你打機就可以了,如樓主唔想搞咁多野,soundbar無疑係一個好方案,如真想玩AMP,就要花D心機,樓主可以買D入門級AMP加5.1喇叭, 仲有你打算個後置環迴同subwoofer放係邊?都要考慮清楚, 喇叭線可以去深水埗鴨記搵,有幾間專賣喇叭線嘅舖頭。
1. 請問 KEF E305 蛋型適唔適合我這些新手?(Speaker budget 1萬)要睇你係咪想咁細細仔,如係就OK
2. 如 ok, 請問配甚麼AV Amp 好?(AV Amp budget 2萬)2萬budget 可以買到中上級AMP,如只用係打機,買D一萬左右應該都可以了,如天龍X4400H。
4. 請問拉線是否師傅會在TV牆上做面制俾我,我再用另一條喇叭線接駁?一種係拉到心目中牆身位置做一個喇叭插面板,再用另一條喇叭線接駁,第二種叫師拉到去你心目中牆身位置預留多D喇叭線直插喇叭。

鑽石玩家

喇叭線可去深水埗(高明,華輝)買!
AV amp和喇叭可去 AV Life試!嗰到有好多小喇叭試聽,amp可買marantz 7012(好靚仔)!好多時都有特價,重可以睇埋4k大電視!

星級玩家

大mo 發表於 2018-8-12 11:16
樓主你兩聲道Amp Onkyo TX8270,書架喇叭 Usher S520會唔會用返?如用返就唔使兼顧太太聽歌問題,咁就只用 ...

yes mo兄, 我就係想要第一種說法,原來係喇叭面板

星級玩家

matt88p 發表於 2018-8-12 11:11
如果有10kbudget, 又成日聽歌 ,可以考慮下mission  lx-c and lx-1

我想保留部 Onkyo and 書架喇叭俾老婆聽歌。之後就可以買for自己打機既AV Amp