設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: manbill

[高清播放器] Zidoo x9s

星級玩家

AskaLung@FB 發表於 2018-8-14 20:45
其實顯示HDR就已經係HDR10,另外一個係叫HDR10+,暫時未有碟同軟件出過

原來如此,因為我用203播FILE係會出HDR10.

另外我發現X9S用LAN經NAS播戲會窒格,反而用WIFI唔窒,真奇怪,我係用68U.

播BILLY LYNN既UHD 60格為例,X9S會甩咀,203就暢順,不過始終幾百蚊貨仔,無乜要求啦.

三潮玩家

76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

acdc 發表於 2018-8-15 12:48
原來如此,因為我用203播FILE係會出HDR10.

另外我發現X9S用LAN經NAS播戲會窒格,反而用WIFI唔窒,真奇怪,我 ...

X20 試播BILLY LYNN UHD 60P
點知一入MENU, 自動跳左24P, 再入主戲都仲係24P, 唔識跳返60P
要改用主戲MODE, 先可以60P 睇戲
AV Room: Optoma CinemaX Pro, Vivdstorm S Pro 92", Yamaha RX-A4A, Ediscreation EC-5
Oppo 203 (老虎魚LPS 數字高級版)
JBL Studio 580, JBL Studio 520C, JBL Control X, Mirage OMNI FX, REL T9
Sine 30A, Talisman
Living Room: LG OLED65C7P, LG SoundBar SN7CY

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

自己用緊X9S好耐了,以價論貨,我用過5,6部MP,呢部X9S一個字..."超值",firmware不斷有得更新,家下去到v2.0.34,我自己主要用來睇harddisk bluray 同 4k 檔案,幾百個大洋的貨仔冇得輸,我自己就十分推介。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

本來今日先比返隻X9S比個FD, 昨晚玩機
又死機, 同 洗晒SATA 線上既HDD 既片.....
我部機仲要今日到..............
個FD 果部已同買家講左要換機....星期6同佢上去SZ 華強走返轉.....去換機....
好彩買機間野近MTR

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

huahungmaster 發表於 2018-8-15 20:58
自己用緊X9S好耐了,以價論貨,我用過5,6部MP,呢部X9S一個字..."超值",firmware不斷有得更新, ...

CHING 請問你睇片係行NAS 定其他呢? TKS

白鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

mtvbb 發表於 2018-8-16 09:08
CHING 請問你睇片係行NAS 定其他呢? TKS

師兄,我直插USB 2.5” 3TB harddisk。

黑鑽玩家

今日同朋友去TB 買家深圳華強鋪換機
過程順利及愉快, 希望玩到落去

自己果部X9S試左2日
YCbCr 444 -要4K 24HZ 先可以出到
如行30~60HZ 比到你簡任何444/422, 但最尾去AMP顯然都只有YCbCr420
感覺上行60 HZ睇 4K UHD , 可能會有人覺得唔夠原生, 但佢立體得黎自然, 又唔會窒
聲似乎佢真係取向較炸D, 試左LUCY 開頭細胞分裂, SUBWOOFER 好重幾下, 但分裂果下聲無先前用A5咁明顯, A5感覺平衡但唔突出
呢部突出D, 但細緻位弱左DD

整體係TB入以呢個價真係無投訴

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

mtvbb 發表於 2018-8-18 23:39
今日同朋友去TB 買家深圳華強鋪換機
過程順利及愉快, 希望玩到落去

請問師兄如純你個人評分, a5 同 x9s 聲畫評分以十分滿分,你會俾?

X9s 如播 3d 片源,自行配中文字幕,會夾囗型嗎? A5 我試極都唔得!

黑鑽玩家

ysl 發表於 2018-8-18 23:49
請問師兄如純你個人評分, a5 同 x9s 聲畫評分以十分滿分,你會俾?

X9s 如播 3d 片源,自行配中文字幕 ...

a5 同 x9s 聲畫評分以十分滿分,你會俾?
A5---8
X9S--8.5~9
可能我雞野TV, 感覺分別唔太大.
如你好著重一定要有UHD MENU , 目前覺得 A5 係高D
而X9S 就明顯弱, 但佢VIDEO WALL嬴晒

X9s 如播 3d 片源,自行配中文字幕,會夾囗型嗎? A5 我試極都唔得!
CHING 因我TV 不是3D, 沒有玩過3D片源, 呢PART答唔到你.

而夾口型, 我係A5都比佢玩左3個月
最後原來還原一下原本設定就解決到. 不過我係睇2D
真係比佢地團隊激親, 你不防試一試

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ysl + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

mtvbb 發表於 2018-8-19 00:10
a5 同 x9s 聲畫評分以十分滿分,你會俾?
A5---8
X9S--8.5~9

謝謝師兄教路!