設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: gashapon

[主題新聞] 登登 登 登登 《未來戰士6》首張劇照

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我覺得有D伏!!!

鑽石玩家

窮鬼

唔係咁睇好

星級玩家

呢集係deadpool導演tim miller執導喎,James Cameron 只係producer

6萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

[youtube]8A2NvaN1BoU[/youtube]

專業玩家

監製可能想重新拍攝,唔想大家諗返1-5,所以就簡單戲名? 但導演稱為Terminator: Dark Fate.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

JoanneLim 發表於 2019-2-11 22:30
監製可能想重新拍攝,唔想大家諗返1-5,所以就簡單戲名? 但導演稱為Terminator: Dark Fate. ...

占占話拍T6 (暫時咁叫住先) 係完全唔理T3,TS, TG, 而當是T2之後的延續故事. Dark Fate個名聽落都幾灰, 即係無論點judgement day都會來?

其實自有T6消息起都唔太睇好, 不過我自小就係terminator fans, 所以其實佢拍幾多集我都會照睇的 XD
係暫時估唔到除了"Sarah" 之外, 其餘2個女角色係對故事有幾大關係. 同埋見阿諾由T-800到依家T伯伯...有時覺得佢演返"人類"好過扮機械人更好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

有同感... 故事不如將焦點放在交代下點解 T-800 每次都以 Arnold 既形態出現仲好....我知當年 T3 有段刪剪片段講過  T-800 同佢把聲既由來...如果將佢發大搞其實都好多而家 Loop 實係 T1-T2 間既世界觀...完全無新元素出現過...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Hugo Fok 發表於 2019-2-14 11:54
有同感... 故事不如將焦點放在交代下點解 T-800 每次都以 Arnold 既形態出現仲好....我知當年 T3 有段刪剪 ...

以我理解其實T-800有好多唔同的外表, 唔止得阿諾. 而T3揀阿諾個樣係因為T2的john對阿諾有種父親的情意結所以用返同一個樣, 最後仲成功殺死了john(未來版).
講真, T-800以"人形"出現, 其實只係方便做潛伏, 暗殺的任務, 否則如果是直接打鬥, 開槍那些, 就咁一排endoskeleton已經OK.

其實我幾喜歡TS的, 因為好少會講judgement day之後的事, 來來去去都是2個機械人返到"現在"去打. TS 至少會講人類點樣慢慢反抗, 可惜最唔收得係佢...TG就似"搞笑"多...本身個故事都無咩說服力...不過有時都會想, 30年前如果skynet打人類我地都仲可以反抗下, 但現在幾乎什麼都是科技, wifi, cloud etc, 如果skynet現在才打我們, 我們真係一d反抗能力都無呢.

我睇報導說阿諾是完新的機械人 (但唔知點⻆解會係阿伯...), 而且好大機會john 已經是死了的. 我自己覺得呢個設定有好有唔好啦. 好就是唔駛再loop sarah, john2母子的"fate", 唔好的就係好似突然無o左個重心咁, 故事仲可以點講?

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

gashapon 發表於 2019-2-14 13:37
以我理解其實T-800有好多唔同的外表, 唔止得阿諾. 而T3揀阿諾個樣係因為T2的john對阿諾有種父親的情意結 ...

其實T幾多都好, 本來個皮囊就是為了潛伏在人群, 方便暗殺, 偷襲等特殊任務, 所以個樣都係睇任務, 去到T1000後都已經唔重要了, 因為都識變了.
呢個唔係馬後砲, T1時就已經有提, 未來人類就係因為咁, 會用狗去區分真人同TERMINATOR.
而後來T800的阿諾樣,  電影只能以阿CONOR一家人的情意結去解釋, 說服力多少欠缺, 最後去到TG就直頭甩哂轆....
個人也喜歡TS, 很有心機會拍未來世界, 演員都好, 當然呢個係預算許可下先拍到, T1的成本要以未來戰爭為主題就只會得啖笑.
等運到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

mike384 發表於 2019-2-14 15:31
其實T幾多都好, 本來個皮囊就是為了潛伏在人群, 方便暗殺, 偷襲等特殊任務, 所以個樣都係睇任務, 去到T10 ...

我睇過少少漫畫都有講過有唔同的model (連T-狗都有) . 而T-1000本身無chip所以反而易失控, 同埋T-1000開發成本太大, 技術太難所以skyney只生產了10幾隻. 最後因為易不受skynet控制, 因此skynet生產了T-X去消滅T-1000. 其實有時都幾好笑, 連skynet都未必能控制自己的"產品" XD

不過我覺得T-1000都有個bug. 因為明明講到time machine要係有"生命"才可以穿過, T-800有活皮都算, 但T-1000無理由穿得過吧~ XD