設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 只得一日時間... JustEar..的聽感報告!!!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日好好彩, 小瑟搵 SONY 的老友誠意地借出三款 JUSTEAR 比我一試, 不過時間唔多, 只得一日時間, 岩岩到手希望一日內可以試真佢呢~

好, 正式試聽一下, 三隻耳機在手, 我試下分開三類不同既歌逐一測試下先, 而SOURCE清一色用金磚先.

三首歌分別係 ADELE - I MISS YOU(16/44), BEYOND - 海闊天空(DSD), AGA - 吃定我(16/44)三首去試聽下先!!

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

搶頭位,等大王出報告

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

有冇大王正面相?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

yiu1 發表於 2018-8-1 00:33
有冇大王正面相?

你指耳機定我先??
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

期待大王報告

黑鑽玩家

期待 大王報告X2

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2018-8-1 08:01
你指耳機定我先??

嘻, 2樣都要, 睇下帶住佢正面係點

5萬

總版管

三首歌分別係 ADELE - HELLO(16/44), BEYOND - 海闊天空(DSD), AGA - 吃定我(16/44)三首去試聽下先!! 音壓開到90

Moniter
ADELE - HELLO(16/44)
立體感好, 超清超SHARP, 要開大聲小小先埋到身(小瑟係埋身向友仔來), 女聲向, 聽ADELE會出哂佢把聲, 其他樂器會後左.

BEYOND - 海闊天空(DSD)
隻Moniter其實好COME聽, 一直聽都唔會攰的, 同埋真係跟返佢個名的, 粒粒音都數比你的, 雖然海闊天空尾段係好爆的, 不過都依然唔會亂, 好野!!

AGA - 吃定我(16/44)

AGA企得好前, 埋身感好勁, 估唔到會企到咁出, 大家都知AGA果隻唔係什麼靚聲碟, 音質真係一般的POP, MONITER出得好好, 尤其係AGA把聲, 中段音樂感染力做得好好.

Listening
音樂感同人聲最平均的一隻, ADELE企得前既同時, 樂器都會擺埋一起, 係套鼓後一點, 仔細度冇 Moniter 咁仔細, 但樂器質感就多一點點細膩感.

開頭鋼聲好靚, 細緻型, 家駒就出得一般, 小左一份磁性底, 但又係果句, 鋼琴好好FEEL, 係後面鼓唔係好夠力, 我要既彭拜比唔到我呢

(抱歉未有時間試) sony_just_ear_review_11.jpg

Club
低頻向, 不過又唔係真係佢講的CLUB咁既低音, 斯文底, ADELE把聲出得線條好好, 比上面二隻多一點點肉地, 我幾岩聽的類型!!

CLUB明顯細緻度係冇二隻咁幼滑的, 不過低頻下潛力同彈性又比較好, 同埋唔好以為係SUPER BASS果隻低頻, 佢都係斯文SUB仔來, 所以出大彭野時又唔會話打到耳仔都震果隻.

(抱歉未有時間試)

一日試玩的總結
時間關係, 好想慢慢試哂三隻同三首歌再一邊打一邊寫, 但真係做唔到呢, 所以CLUB同Listening就比唔到AGA的吃定我聽感了.....但昨天玩緊時都有聽下其他歌的. 可以總結分享一下.....三隻耳機, 各有好處, 最初係PAF度聽左JUST EAR一次的, 當時係CLUB係岩我的, 不過今次試完之後, 發覺MONITER比到D驚喜我喎, 仔細度, 立體感, 同埋聽女聲真係最正係佢, 同埋D結他勾弘果下都好到, CLUB的聽POP都好, 尤其係KPOP同 JPOP, 小瑟試過用 XZ2 手機聽MOOV, 聽PSY同銀河守護隊二的OST. 其實 CLUB係正的, 同埋有D位係聽到有一點點的感動位的(Father and Son). 同埋大家都有問我一個問題, 手機推唔推到, 我可以講係OK的, 只係欠一點尾音可以推唔哂出來, 所以都唔一定要用金磚先岩用. 手機都可以(不過貴過部手機4倍價喎!!!).

呢隻SJE我覺得真係好日本仔風格, 高清SHARP都係佢地喜歡既野, 呢點係好有性格的, 鐘唔鐘意真係睇人, 有D人要低頻野, 厚物肉地野, CLUB都未必比到你, 不過如果係你喜歡同日本人一樣, 最愛的高清SHARP的話, 呢三隻耳機真係可以一試, 睇下會唔會同小瑟的感覺一樣吧!!!!

話時話, 整一整好似都要好耐先有貨囉呢~~ 對嗎????

評分

參與人數 3威望 +120 金錢 +120 收起 理由
ph0381 + 10 + 10 報告非常詳盡
jimmy + 100 + 100 用家心得極具參考價值
PV3638 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

Post76玩樂網.