設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 好開心終於建成一個叫做似樣嘅影院!! (MANY PHOTOS)

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

細個嗰陣已經好鍾意去戲院,  每次入到戲院第一眼見到個好大嘅屏幕, 暗暗嘅氣氛就覺得好開心, 成日夢想長大後可以有一個私人影院,  隨住啱啱搬屋,  終於有一個大少少嘅300尺聆聽空間,  第一件事就係要一個大屏幕,  幾經辛苦排除萬難, 終於搵到方法裝到150吋16:9, 或者係160吋2.35:1,  諗咗好耐最後唔想犧牲睇16:9嘅畫面, 都係揀番150吋16:9,  但係跟住第一個問題已經頭爆, 要解決的問題, 就係..搭?, 香港d?又鬼死咁細..... 除咗你住house!! 如果唔係根本冇可能入到?, 一隻150吋淨係投影範圍未計個殼都已經長3.32米,  計埋個殼點搭???  所以唯獨淨返嚟嘅辦法就係...........用梗幕!!!!!!!  將幕框長度切開一半, 幕布用高度嗰一邊卷埋, 咁就ok曬, 成個盒夾埋都只係高2.1m 就即係本身幕嘅高度一樣, 咁就解決咗入?問題,  喺呢度首先多謝"骨兄"幫手, 靠佢面子同工廠溝通真係容易好多."

咁樣第二個問題又來, 如果間屋白色好大鑊, 咁樣點樣整黑佢呢? 又係諗到頭都爆, 但係好彩最後都一步一步解決, 最開心嘅係, 慢慢自己由一間白色嘅屋,  幾經辛苦用咗兩個禮拜時間, 逐步逐步親力親為自己做!!!
1) 投影幕正面貼上嘅黑色隔音板.

2)張天花板油成深咖啡色, 原來油天花真係好辛苦, 小弟仲要唔識夾木梯, 上上落落, 啡色油要有好多好多好多次先至先至實色, 只係一路做一路不斷提自己值得的值得的值得的, 中間曾經有師兄問我點解唔搵人搞, 因為小弟鍾意親力親為之後嗰種滿足感, 當你完成後回想, 見到每一寸每一寸都係自己搞嘅候, 嗰種感覺好開心, 好滿足.

3) 之後再到舖地墊, 金屬收邊surround管, 防止牆壁反光嘅黑卷簾, 駁線換成可以調光暗嘅射燈, 都係逐啲逐啲慢慢整上去.
經過唔知幾多晚嘅汗水與肌肉抽筋, 開聲前用咗四個鐘頭(小弟在擺位平衡中間值視覺上要求很高), finally完成80%, 終於可以坐低享受, 嗰種感覺真係實在太滾動!!!!!!!!  終於第一次喺屋企睇戲, 有戲院大銀幕嗰種壓迫感!!!!! 只能夠用一個"正"字形容!!!!

請唔好問小弟,  點解唔玩部勁啲嘅前後級, 點解唔玩ARRAY 1400,  點解前喇叭唔擺前啲, 中置喇叭唔跳高啲, sub唔好擺呢度,  因為呢啲全部都係有原因嘅,  亦都試過曬,  實際環境音效同睇相不能並論,  同埋好多真正調校角度睇相係睇唔到,  例如中置喇叭看似平擺, 實際環境係完全對正皇帝位聆聽者頭部位置,  再且小弟亦有自己嘅教聲口味取向,  小弟覺得平衡就是美,  能夠好好enjoy一套戲, SETTING已經係成功咗,  無忘初心就好!!

而家下一步將會換4k 投影機同埋十仔, 不夠唔係咁容易揀到, 始終太多考慮因素.  同埋最緊要係小弟享受一步一步慢慢嚟嘅樂趣. 呢樣嘢亦都冇人改變到小弟!!

在此亦要多謝好多人, 多謝所有喺呢段時間俾過意見幫手嘅師兄.  排名不分先後 ' MARK , BONE , LUNG, ALAN,  KARGO,  TIM,  ALEX. 我多謝你哋嘅幫忙同意見
最緊要多謝POST 76, 畀我有一個咁好嘅音響平台可以問到咁多人意見, 識到咁多志同道合好朋友!!
AGAIN, THANKS TO POST 76!!!!!!

用部陳年cheap cheap投影機150吋1080p都有咁嘅效果, 真係算係咁, 當然4k一定會玩, 但係未睇啱, 未有心水!! 鍾情於dlp 電影感及金屬感,  但係除咗自己用緊嗰部, 其他部部都見到彩虹.......
IMG-20180730-WA0118.jpg IMG-20180730-WA0119.jpg IMG-20180730-WA0120.jpg IMG-20180730-WA0121.jpg IMG-20180730-WA0123.jpg IMG-20180730-WA0124.jpg IMG-20180730-WA0125.jpg IMG-20180730-WA0126.jpg IMG-20180730-WA0128.jpg IMG-20180730-WA0130.jpg

THANKS FOR WATCHING!!

白雪雪 APARTMENT

白雪雪 APARTMENT

講真個投影幕嘅盒, 真係算好細個.

講真個投影幕嘅盒, 真係算好細個.

第一次砌睇好邊框長嗰一邊, 自己都打個突, 估唔到咁長, 個框 企起身仲高過小弟, 小弟已經6尺..... ... . ...

第一次砌睇好邊框長嗰一邊,  自己都打個突, 估唔到咁長, 個框 企起身仲高過小弟, 小弟已經6尺.....  ... . ...

黐埋啲金屬修邊條, 懶係好睇!!

黐埋啲金屬修邊條, 懶係好睇!!

自己油天花板, 真係痴線, 好Q辛苦, 不過值得!!

自己油天花板, 真係痴線, 好Q辛苦, 不過值得!!

牆邊用呢啲金屬修邊條收埋surround線, 又可以做埋地氈圍邊, 一舉兩得!

牆邊用呢啲金屬修邊條收埋surround線, 又可以做埋地氈圍邊, 一舉兩得!

一隻150吋嘅比例, 原來都真係幾大!!

一隻150吋嘅比例, 原來都真係幾大!!

評分

參與人數 95威望 +1622 金錢 +1592 收起 理由
kyleckl + 10 + 10 正到爆
5張叔 + 10 + 10
光與曝光 + 10 + 10 正到爆
malingshe + 10 + 10 超正, 一定要加分!
ALPHA_PTK + 10 + 10 超正, 一定要加分!
bapexbapy + 10 + 10
Playroom + 3 + 3 正到爆
kkp008 + 10 + 10 正到爆
tonyoung + 10 + 10 正到爆
shstang + 10 + 10 正到爆
tigermanip + 10 + 10 正到爆
Einstein + 10 + 10 正到爆
pig1129 + 10 + 10 無得頂
proteus + 10 + 10 正到爆
Markk + 10 + 10 報告非常詳盡
六尺先生 + 10 + 10 成間房正到爆
paulonmi + 10 + 10 超正, 一定要加分!
loong79 + 10 + 10 正到爆
samzone + 10 + 10 超正, 一定要加分!
matthew + 100 正到爆

查看全部評分

鑽石玩家

流晒口水...男人的浪漫, 300呎毒立房.....

期待家訪....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Mingmingday + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

白鑽玩家

師兄,有心有力,不做防反射光處理,投影機好難出到咁正畫面

鑽石玩家

fishbone8822 發表於 2018-7-30 18:38
流晒口水...男人的浪漫, 300呎毒立房.....

期待家訪....

好呀, 如果你過嚟香港, 我都想你幫我執下位, 指導一下

銀級玩家

Dream house!!!!!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好正!一定要上你度吸下毒

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

鑽石玩家

herman仔 發表於 2018-7-30 19:01
好正!一定要上你度吸下毒

可以呀!! 而家完成度係80%, 嚟緊應該就係換十仔, 後置換坐地,  同埋4k投影, 搞掂曬可以 搞下家訪,  都係要請下啲高手上嚟指點指點, 小弟知識有限

鑽石玩家

alanadc23 發表於 2018-7-30 19:19
恭喜Ching
有300呎影音區真係可喜可賀
睇圖都到個幕好有氣勢

冇話啱唔啱比例, 要追永遠有嘢追, 永無止境!! 不過咁先正, 玩音響精髓!!!!!

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜恭喜終於完成超級影院絕對震撼!