設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: EddieHsueh@FB

[隨身耳擴] Aroma A100平衡/非平衡隨身耳擴 開箱心得

黃金玩家

nanaholic 發表於 2018-7-30 01:23
首先你個假設係錯,係balance circuit amp chip個 -ve並唔係負責接收low energy current
其實你可以再睇 ...

多謝ching仔細分享
或者一開始ching用這個圖像和網址做解釋可能我就唔會搞出咁多誤會

不過再諗深一層
若果左邊負極是0V而右邊負極是-1V
也就是當只有右邊有聲的時候
確實在TRS的情況下是會出現shorting
但若果在左右負極channel (AMP內) 有連接ground的話
能不能避免到這個問題?
或者IFI Audio是在使用類似的方法?

當然亦都唔會否定呢個係佢既商業宣傳
另外都找到了他們自己宣傳xDSD balance的PDF
ching若果有空的話可以看一看是不是只是gimmick

黃金玩家

kinagiyuki 發表於 2018-7-30 11:37
多謝ching仔細分享
或者一開始ching用這個圖像和網址做解釋可能我就唔會搞出咁多誤會

其實佢自己都寫咗,係分離地線而唔係真balance. 即刻同Sony係ZX2嘅3.5mm TRRS做法一樣 (其實Sony嘅所有磚嘅3.5mm都已經係用緊3.5mm TRRS分離地線).
其實分離地線有時係日本都會被叫做"疑似balance",如果改爲英文應該係Simulated-Balanaced, 我估iFi嘅S-Balanced就係咁嘅意思。

不過分離地線都唔算係gimmick而係的確有好處,但就唔算係balance囉。

黃金玩家

nanaholic 發表於 2018-7-30 13:00
其實佢自己都寫咗,係分離地線而唔係真balance. 即刻同Sony係ZX2嘅3.5mm TRRS做法一樣 (其實Sony嘅所有 ...

Ching言下之意dual mono circuit唔算balanced circuit其中一種? 0.0

黃金玩家

kinagiyuki 發表於 2018-7-30 13:24
Ching言下之意dual mono circuit唔算balanced circuit其中一種? 0.0

兩樣嘢嚟.

dual mono可以balance亦可以唔balance, 冇直接關連。
都係果句, 真正嘅balance係要有hot/cold(push/pull)先可以叫balance. dual mono可以係上面講嘅分離地線,咁樣就唔係balance.

黃金玩家

nanaholic 發表於 2018-7-30 14:13
兩樣嘢嚟.

dual mono可以balance亦可以唔balance, 冇直接關連。

獲益良多
麻煩晒ching了

星級玩家

呢滴機既設計,喜歡攪來攪去既師兄最開心

進階玩家

請問樓主,如要升級 A100, 可去那裏呢?又,可升級什麼?如不方便,可否 pm 我呢?謝謝師兄,麻煩晒。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mumu 發表於 2018-8-1 16:22
請問樓主,如要升級 A100, 可去那裏呢?又,可升級什麼?如不方便,可否 pm 我呢?謝謝師兄,麻煩晒。 ...

我都想知 ,使用中 ,非常滿意
Chubill

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

之前用Cowon Plenue 2 Mark II +Final E5000覺得都唔錯 ,自從加左Aroma A100完全反唔到轉頭 ,而家無可能接受Cowon Plenue 2 Mark II 直出Final E5000
Chubill

黑鑽玩家

請問樓主要升級 A100, 可去那裏呢?