設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 職業特工隊:叛逆之謎 --- 沒有期望,卻有意外驚喜

鑽石玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

正如標題,對於MI系列,已經拍了多套,一直心想乜橋都拍晒啦,都係伏多,但面對流流長的暑假,都係搵D戲睇下,唔趁得閒D入下戲院對唔住自己,所以第一日上映就入去睇早場。

在沒有期望之下,卻又真係有驚喜喎,雖說套路都係為世界執行任務,點知過程中遇阻礙,身邊的人到最後又好可能係利用自己,甚至是你的敵人,但往往又原來計中有計,預先鋪排,引你入局,繼而拆穿… …。

本集動作設計非常有水準,唔會浮誇,其中有幾幕幾好:頭段厠所打鬥、中段救人質車輛追截,個人覺得中途突然殺出個女警那段處理得不錯,另一個位則是車撞女殺手,內心演繹明知那個女殺手是誰,都照撞過去,心情表達都到位,至於最後空中追逐戰反而覺得不過不失。

至於扭橋拆招方面,也覺收貨,計中計、局中局,編劇都仲有貨,值得一讚。電影風格氣氛幽默依然,由Simon帶出的笑位都幾好,令整套電影緊張刺激得來亦帶有緩和的感覺。

對整套戲而言,在沒有太大期望之下,意然給我意外驚喜,實在不俗,昨日朝早睇完後回味無窮,搞到我昨晩心思思重溫頭5集,上apple tv睇原來頭5集package,$248.,仲要係4K,即買,開心重溫中。

p.s.:打文之際偶然看到此片原來在外國很多平台上評分極高,果然係出色之作。

評分

參與人數 7威望 +68 金錢 +108 熱話 +40 收起 理由
marco + 8 + 8 俾個Like你啦
lkljason + 10 + 10
alleelarry + 40 + 40 正到爆
bellyjerry + 20 + 20 報告非常詳盡
jc2ssych + 10 + 10
mdo + 10 + 10 報告非常詳盡
G36 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

早前看過製作特輯,直升机那場是實境拍攝,不是CG。Tom Cruise真係走去學咗幾個月直升机,戲中大部份直升机戲是他親身駕駛的。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

奇洛和tom cruise都是十分值得尊敬的動作片演員。
不只靠好看的外表,內裡功夫都好扎實。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bellyjerry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

mdo 發表於 2018-7-28 01:02
早前看過製作特輯,直升机那場是實境拍攝,不是CG。Tom Cruise真係走去學咗幾個月直升机,戲中大部份直升机 ...

哦! 原來背後有故事, 勁!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我自己咁多集都有睇, 不過有段時間我係覺得拍得麻麻而唔想再追看, 不過上集我覺得係成個系列最好的一集, 所以呢集知道是"後續"因此都會搵時間去睇. 不過有時都同意佢阿頭講的"好多時係好運才成功" (但明白劇情上要咁先緊張)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

最好睇
5, 4, 6, 1, 3, 2

鑽石玩家

gashapon 發表於 2018-7-28 16:52
我自己咁多集都有睇, 不過有段時間我係覺得拍得麻麻而唔想再追看, 不過上集我覺得係成個系列最好的一集, 所 ...

係呀! 正常情況下, 遇到咁多處境, 已經死左好幾次啦, 哈哈

但係偏偏幸運得來又唔會批評套戲橋段太造作喎

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

今集堅返晒來,故事,打鬥,幽默都做得好到位,原本係為直升機果場戲入場

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

今日都睇左, 因為我自己覺得雙數集係差小小(由其第2集我未試過完整睇完一次)
今次接受mission把聲好悶有d長,無之前咁爽快咁型, 一路落有d亂既對d人物情節做緊咩, 慢慢去到廁所打鬥後開始好d, 一路到最尾真係好緊張
都見議未睇既都睇番上集Rogue Nation,都有d關連

另有小小有趣發現: 原來Ethan Hunt 既品味好一致, 佢新情人同佢老婆(前妻?)好似樣

黃金玩家

今集係幾好睇, 車戰, 空戰, 格鬥都有.仲要係好睇.
動作場面係精彩,同時交代ethan感情方面都好好, 過往幾集前妻一路都係路過,過境,冇乜專登交代到底仲會唔會再見,
反而不斷有離方人借勢出口述話捉佢,,呢招用左幾次. 今集對口對面詳細兩人再講多次, 同時同新女友一段,借黑人拍檔個口講出黎,
動靜有齊.

過去做開IM大隊長既都要冇埋,呢下艾力寶雲個情況, 個人覺得幾可惜.

其實鷹眼仲有冇可能出, 呢家做左兩集過客就冇哂聲氣, 大隊長會唔會女黑人做埋?

上集既開畫成績,好快落實會開呢集. 今集照睇個成績唔會差, 阿里巴巴應該會再科水.

其實大陸電影公司, 好似呢套係阿里,又冇乜過份大陸投資本色,出大陸產品同同用大陸演員.