設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 牛丸河

[M4/3 無反相機] Nikon 全片幅無反 發表進一步資訊

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

WCHK 發表於 2018-8-1 22:35
好早年TLR,但是很好玩好看的相機.

曾經用過 Rollei, 但正方倒考起我。

查返SERIAL #, 大概是50年代中後期, 到60年代前半的產品.
相機本身很好, 至於正方度, 基於我構圖都係冇新意個D, 所以又冇乜問題.
搵返D舊相POST下先~~~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WCHK + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分

等運到

黑鑽玩家

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=22893

點解轉 FF 無反? 有分別咩?
https://www.instagram.com/chsw2019/

黑鑽玩家

WCHK 發表於 2018-8-6 18:36
https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=22893

點解轉 FF 無反? 有分別咩?

一般會輕少少LOR, 但對焦點都唔夠單反來...
都係個句, 視乎用途, 要針對一樣野影, 就要搵返相應的工具, 我就從來唔信什麼萬能機的.
而家我是一部FF 單反+一部APSC 無反, 帶出街前諗好影乜就得, 好少帶哂兩部.
等運到

黑鑽玩家

mike384 發表於 2018-8-8 09:23
一般會輕少少LOR, 但對焦點都唔夠單反來...
都係個句, 視乎用途, 要針對一樣野影, 就要搵返相應的工具,  ...

睇個樣N記FF無反唔輕得去邊 ,可能仲大部過 Df.

一直都覺得 APSC 彧 M4/3 用無反才有意思, 因為機同鏡都可以輕量化,但好似 sony FF 鏡其實都好大支,輕咗機身都無意思.
https://www.instagram.com/chsw2019/

黑鑽玩家

WCHK 發表於 2018-8-8 19:02

一直都覺得 APSC 彧 M4/3 用無反才有意思, 因為機同鏡都 ...

個人啦, 唔係太理解個D買部無反,再加接環用其他廠AF鏡, AF鏡的接環本身已經較貴, 也重...加完真係分分鐘重過用返原廠機, 但效果我真係唔覺得會比用原廠機好.
再加上FF 無反主要都係罪大, A9唔太清楚, A7的發色見到就想扔了.
當然啦, N記的色我而家都麻麻地,. 差不多都要執, 所以冇乜事還是用返部FUJI, 堅舒服, 而家真係唔想學以前咁執餐懵了.
等運到

黑鑽玩家

mike384 發表於 2018-8-9 09:39
個人啦, 唔係太理解個D買部無反,再加接環用其他廠AF鏡, AF鏡的接環本身已經較貴, 也重...加完真係分分鐘 ...

曾經有時間傳 N記好唔掂,要日政府拉攏 Fuji 去救 N記,我聽到時覺得"正呀"

黑鑽玩家

WCHK 發表於 2018-8-9 11:31
曾經有時間傳 N記好唔掂,要日政府拉攏 Fuji 去救 N記,我聽到時覺得"正呀" ...

作為用家又好, 消費者又好, 越多牌子, 越多競爭, 我地越多選擇.
其實以前FUJI同N記都合作過啦, 最後個部S5 PRO我都試過朋友個部, 當時黎講算唔錯架喇.
等運到

黑鑽玩家

mike384 發表於 2018-8-9 15:56
作為用家又好, 消費者又好, 越多牌子, 越多競爭, 我地越多選擇.
其實以前FUJI同N記都合作過啦, 最後個部S ...

S 系列令人懷念,十多年前S2及S3 的相....
korea 12.jpg
korea 13.jpg
convention centre 2 copy.jpg
central bldg copy.jpg

黑鑽玩家

WCHK 發表於 2018-8-10 22:32
S 系列令人懷念,十多年前S2及S3 的相....

FUJI的色就係好, 而家的較高檔的系列中更是一流, 所以我寧願用APSC了.
自己部X-T10係舊年農曆年前後入的, 當時已經有X-T20, 但勝在平(不過再等下X-T1都差唔多價了, 可惜).
3千幾蚊咋, 仲想點, 初初得一支27 2.8, 後來入了16 1.4, 最近再入埋50-230(純粹係預防萬一啦), 都叫齊了, 呢期少影相亦好出動.
等運到

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

WCHK 發表於 2018-8-8 19:02

一直都覺得 APSC 彧 M4/3 用無反才有意思, 因為機同鏡都 ...

在野外, 多機,多鏡頭的時候才發現,無反很重要, 比如一台 d5, d850加手柄, 400/2.8, 比起 an, a7riii, 400/2.8, e差很多, 即使行山, 兩機三鏡頭一腳架,水袋,食物,每 100g都很重要