設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 平玩家庭影院+卡拉OK組合

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

請問若果家裡有一些舊卡拉OK DVD碟想繼續唱返(其實還有一部10多年既Pioneer咪頭混音機閒置在家),除了買一部普通的bluray player之外(around$4xx),是否必需要買擴音機及喇叭?有沒有連咪頭輸入混音的好選擇?

書架喇叭是否卡拉OK最低配置?還是輸出大一點的sound bar都可以勝任?因為想省空間。

又如果貪心D想效果好一點,玩一套細細地既5.1組合,願意付多少少錢令看電影也有比較好既聲音效果,是不是也可以?(唱K時只出2.1)

2018年7月29日更新:
今天放假繼續上網學習關於影音器材的知識,發覺有一些主動式speaker似乎都好經濟實惠,例如JBL CM202: https://post76.hk/news/2016/07/%E7%82%BA%E5%85%A5%E9%96%80%E7%94%A8%E5%AE%B6%E8%80%8C%E8%A8%AD%E7%9A%84%E6%9C%89%E6%BA%90%E5%96%87%E5%8F%AD-jbl-cm202-%E5%AF%A6%E8%A9%A6%E8%A9%95%E6%B8%AC/

不知道這類型的喇叭,配合 HDMI in 卡啦OK 擴音機 + 混音器 ,例如:
https://www.avlinkhk.com/products/k1
,可否用來唱K呢?

禁止發言

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

去淘佬揾部點歌機,好過買部player播舊DVD碟

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

galleryng 發表於 2018-7-26 09:29
去淘佬揾部點歌機,好過買部player播舊DVD碟

淘佬2,3千果D 掂唔掂???

星級玩家

其實source太多了,Andriod手機本身已經係可以做source...

反而我對類似的產品有興趣,不知道香港那裡有得賣呢?

https://www.fiesta.com.tw/

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Ching 咩budget?
我用緊taobao點歌機,Yamaha karaoke amp, BMB speaker, shure咪.

黑鑽玩家

Yoshiki2008 發表於 2018-7-26 23:02
淘佬2,3千果D 掂唔掂???

似一般私人會所用果啲,都okay嘅

黑鑽玩家

so0072002 發表於 2018-7-27 00:34
我用緊taobao點歌機,Yamaha karaoke amp, BMB speaker, shure咪.

個setting好似幾好,有冇多啲資料或相片可供參考

鉑金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

C 兄, 你部Taobao奌歌機是淘淘的嗎?幾多錢?要收費嗎?
AV 菜鳥、冇米又要玩!

星級玩家

點歌機可以用Android手機/盒子apps代替是嗎?請問如果係<$5,000可以嗎?

其實我覺得最簡單應該係買一個HDMI 混音器及擴音組合。

1.卡拉OK訊源->2.HDMI輸入混音器(咪聲輸入)->3.HDMI輸入擴音機連喇叭->4.HDMI輸出電視

我發覺台灣有類似產品,可輸出普通書架喇叭(YouTube有效果示範),找到台灣找理的Facebook Page,在Facebook Msg對話中,暫時已經證實香港未有得賣。

https://www.fiesta.com.tw/

反而我找到香港AV link有類似產品,但沒有像台灣FIESTA有焦插頭分channel輸出喇叭,不知有沒有師兄用過?效果是不是會很差?

https://www.avlinkhk.com/products/k1

以上的方案都是2+3合一的選擇,如果好像我一樣budget有限,是不是這是唯一的方法?