設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: henrywmh

[請教] Sony UBP-X700 駁 ST5000 出Dolby Atmos

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

henrywmh 發表於 2018-7-26 02:52
經過整晚既測試,我終於都整到個字出現。

但要睇到呢個畫面,實在要設定到好on9 先會睇到

恭喜師兄, 其實外國一早有好多用家都投訴過,
呢個係硬件設計上的失誤, 所以 FW 都搞唔到,
搞到一早搞左啦。
唔知今年果隻 HT-Z9F  有冇 fix 到呢個底能問題呢?

黑鑽玩家

部機冇測試過就賣街

黑鑽玩家

G36 發表於 2018-7-26 08:25
部機冇測試過就賣街

其實我覺得 SONY 不如連喇叭上面個 display面板 都cut埋去啦, 反正都冇用的, 改成幾粒燈仔仲慳成本!  

BTW 希望樓主改返個主題做"Sony ST5000 出 Dolby Atmos"  ,  因為都唔關 X700 事.

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

XPR 發表於 2018-7-26 08:56
其實我覺得 SONY 不如連喇叭上面個 display面板 都cut埋去啦, 反正都冇用的, 改成幾粒燈仔仲慳成本!  {:6 ...

其實都關架?,唔係佢個info同我講係TrueHD 7.1我唔會想深究,只係無諗過Sony香港行貨能夠買到既最強配置標榜既功能係無辦法好好咁顯示佢應有既info姐??‍♂️,都唔平架嘛?,雖然本身St5000又好X700又好我都好滿意,但個錯既info真係好令人想講粗口

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
小小Pat + 10 + 10 It is a sorry…

查看全部評分

黑鑽玩家

henrywmh 發表於 2018-7-26 10:23
其實都關架?,唔係佢個info同我講係TrueHD 7.1我唔會想深究,只係無諗過Sony香港行貨能夠買到既最強配置 ...

同埋佢個 Sound Field mode 都幾無凌兩可,  講得都唔清楚,  

到底我睇 Dolby Atmos 電影係用 3D Surround mode 定 Movie  mode ?

仲有個 ClearAudio+   都令到人好亂.

我覺得直頭做一個 Dolby Atmos mode 簡單易明又直接.

黑鑽玩家

henrywmh 發表於 2018-7-26 10:23
其實都關架?,唔係佢個info同我講係TrueHD 7.1我唔會想深究,只係無諗過Sony香港行貨能夠買到既最強配置 ...

至少其他 ST5000 用家可以係 google search 到關鍵字, 睇到呢個 post 了解多D.

星級玩家

師兄,咁係咪其實個x700 display寫 Dolby TrueHD7.1,但其實真係出緊Atmos?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

MarcoYeung@FB 發表於 2018-7-26 17:57
師兄,咁係咪其實個x700 display寫 Dolby TrueHD7.1,但其實真係出緊Atmos?

要睇番出果個地方係咪解到Atmos 啦,如果得既就應該係Atmos,只係X700上面DISPLAY唔到,原因我諗係因為X700 本身無Atmos 解碼功能,只能Bitstream 出俾AMP /Soundbar 去解,所以未只能顯示Dolby TrueHD 7.1 呢個未解碼既TRACK。
Sony KD-65A1
Sony KDL-46HX850
Sony ST-HT5000
Sony Playstation 5
Panasonic UB-820
Onkyo TX-NR676e
Apple TV 4K
iPod Classic 160GB
Onkyo DP-CMX1
iBasso D12 Anaconda
Shure SE846

鉑金玩家

XPR 發表於 2018-7-26 10:32
同埋佢個 Sound Field mode 都幾無凌兩可,  講得都唔清楚,  

到底我睇 Dolby Atmos 電影係用 3D Surroun ...

根據外國唔記得邊個網站 review 我睇過 3D surround 同 Movie mode 都可以睇 Atmos 而且冇 atmos 嘅 track 會 upmix, 我個人而言會用 movie 去睇 Atmos,非 Atmos 用 3D surround, clearaudio 見外國話佢自己幫你選,不過我認為呢啲自己試下邊個啱聽為實。其實 setting 直頭可以 off 個 sounfield 咁 suppose 係唔係都 support Atmos 啦我估...

至於個 display 我之前都睇過外國 forum 講係冇救,暫時係我對呢條巴唯一不滿亦懶得去搞。
iBasso DX200
Fiio X7 Mark 2
Sony ZX300
64 Audio V6S
Unique Melody Martian
Fiio FH7
Sony XBA-N3BP
Sony MDR-1A
Sony MDR-M1ST
Sony WH-1000XM3

黑鑽玩家

truenobzr 發表於 2018-7-26 18:44
根據外國唔記得邊個網站 review 我睇過 3D surround 同 Movie mode 都可以睇 Atmos 而且冇 atmos 嘅 trac ...

多謝師兄回復,  香港似乎用家唔多.

我今晚都用同一段片試過  (挑戰者一號 賽車一段)

off  sound field  (好平面,  聲只在前面發出)
3D Surround mode   (包圍感有, 但物件移動感唔大)
Movie  mode  (包圍感有, 物件移動感比上一個強小小)
ClearAudio+ mode  (聲清D, 冇上兩個咁混濁, 感覺係上兩者之中間)

當然好多人都想佢可以 FW 更新追加返後置喇叭,
但以 SONY 的性格,  即係話俾人聽我出的 7.1.2  冇料到, 要加後置黎補救?!

所以九成佢情願出下一代,  都唔會係 ST5000 度追加.