設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kelvinmacmac

[4K/8K電視] Sony A8F 國內版開箱

星級玩家

kitman688 發表於 2018-7-17 02:58
但補充一句……唔同產地可能用些小唔同零件,同形号電視畫質都有可能畫質相差10percent左右! ...

我自己用緊國行sony, 我無可能把國行和港行2部機放在一起比較, 只能靠系香港電器鋪睇過既感覺記住來跟屋企自己果部做比較.
屋企部國行畫面係差一點. 很難講差幾多%, 有時覺得只差10%, 有時覺得差成30%. 但好肯定既係我只用港行既55~60%價錢買了它.
價錢平了40%, 但畫面不會差過港行40%那麼多. 當然, 保養係一個大風險.
所以各有各好處. 有錢的話誰不想買made in japan既top model呢. 無錢就退一步買港行中階或國行的高階.

白鑽玩家

三星玩樂勲章

最緊要玩得開心,用料會有唔同,無論细緻度、颜色鲜艳度及解像力都有偏差,要比较过就知,以顶级机論,日本製造一定比上海耐用,我郭sony日本机用6年,一部中國製用2年玩完,當然价$有別,平入開心就oK

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

所以咪話 中國 永遠低 香港既玩家 一個級別 , 先天性 無可能贏 香港
Display : Samsung QA55Q7FAM
AMP : Denon X6400
C: MK 750
LR : MK 750
SR: MK SUR55
WF: JL F110
Player : Sony X800
MDP : Egreat A11
Console : PS4 Pro , Switch
Screen : OS 80
PJ: BenQ W2700

銀級玩家

X,就係MIJ既關係,部hx750仲未L壞,大臣唔L俾換機呀

銀級玩家

wai716 發表於 2018-7-17 13:05
X,就係MIJ既關係,部hx750仲未L壞,大臣唔L俾換機呀

我部HX850都未壞,但照換上55 ,850入房!

銀級玩家

kongtat 發表於 2018-7-17 14:04
我部HX850都未壞,但照換上55 ,850入房!

部750係55,房真係放唔落

銀級玩家

wai716 發表於 2018-7-17 14:41
部750係55,房真係放唔落

我部46, 還可以!

星級玩家

avsuperman 發表於 2018-7-17 12:35
最緊要玩得開心,用料會有唔同,無論细緻度、颜色鲜艳度及解像力都有偏差,要比较过就知,以顶级机論,日本 ...

同意. 平有平玩, 貴有貴玩. 我都想買港行, 金錢有限, 但又想試下大MON和高階機,所以博一博買了國行機來香港.
希望它可以用到5年啦. 我只買了一年咋.......
師兄可吾可以透露下你所講果2部機係(仲用緊既港行機和已壞的國行機)咩型號?

鉑金玩家

avman321 發表於 2018-7-15 16:01
想問国內版LG C8內 的原有 netfiex 是否可以在香港使用?

Google完整理到以下方法, 我冇大陸版, 你可以試下:

進入工程模式選單教學
需求:
一部有紅外線功能的手機, 裝下面個app:
AnyMote Universal Remote
https://play.google.com/store/ap ... fairy4&hl=zh_TW

進清單後選LG後按EZ-ADJUST就有工程模式密碼要輸入
密碼一般為0413 或 0000

>7. Area Option > 轉Code
""国行默认应该是13741,也有可能是别的大于或小于13741的这个不用管 这是你电视中国区的代码,自己记住备份就好,然后用这个数字加128 就得到香港区的代码了,见上图 我的是13869  HK是香港的意思,其余不用管"

P.S. LG C7開始好似要用Harmony Remote先得, 睇呢段片:

"I used my Logitech Harmony 700 remote and which automatically mapped the service menu button, once clicked, I entered 0413 and I was in."
香港好似得Harmony 650, 唔知得唔得

參考自呢個post:
http://bbs.a9vg.com/thread-5200563-12-1.html
轉完區聽聞可以升埋港版firmware, 另外港版同大陸版可以互刷

鉑金玩家

XPR 發表於 2018-7-16 11:49
咁奇?    我最快只 Load 到 1080  (已經係 4K 片, )

自己揀2160p lor