設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 入火坑前求教- 新居AV器材及擺位

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

係呢度cdrom左甘耐,一路被毒一路等,終於輪到小弟有個全屋裝修嘅機會比小弟開post問野啦,廢話吾多講。希望各師兄比下意見用咩器材,點擺位同點裝修去配合套AV

以下係小弟得到批文嘅要求

1. 40% Music 40% +Movie +20% Karaoke(呢樣好緊要,因為中央對音響嘅理解只得唱K)
2. 天花只能用吸頂喇叭。
3. 所有喇叭越細越好
4. 器材(AMP, SPEAKERS, SUB AND CABLES)Budget Under $30,000 (可另加餅罐苦頭錢10,000用)
5. 吾介意二手
6. 視覺範圍喇叭只能有6隻,影同音只能share對front

小弟心目中嘅SETUP係

AMP: Denon AVR-X4400H
FRONT: JBL STUDIO 530
CENTER: JBL STUDIO 520C
REAR: JBL CONTROL X
CEILING: HIVI VX6-SC定阻同轴吸顶喇叭 x4
SUB: 完全無idea
Cable: 完全無idea

師兄門有無更好建議?

如果對聽歌有多少少要求係米都建議影音分家定還是用合拼amp (ex Marantz sr8012) 就足夠?Denon AVR-X4400H vs Marantz sr8012 嘅差價係米分家更有效果?

其實小弟最頭痕就係唱K部分,因為吾想天花吊兩隻大牛龜所以就諗用
4隻吸頂喇叭用黎睇戲加唱K,吾知呢個方法可吾可行?

另外想問觸立電係米有明顯提升,定還是濾波已經足夠? 因為電呢part睇左好多吾同forum, 大概最後嘅finding係除非入屋有兩條電,一條專比AV一條比普通電器,否則都係有干擾。吾知有無師兄有相關經驗?

最後就係喇叭s嘅擺位,特別係天花同rear嘅位置,應該要點擺?
rear 喇叭 吊係bar檯底可以嗎?

真心求各位師兄請教

小弟新居嘅擺位圖

小弟新居嘅擺位圖

白鑽玩家

C hing, pm u some info!!

銀級玩家

我都啱啱砌咗套Atmos,你可以睇下
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=278004&extra=page%3D1&fromuid=104686&mobile=2

一樣天龍4400

當初我都睇嚟睇去試嚟試去咩喇叭好呢
我都係聽歌打機多,最後揀咗KEF,我覺得比較中性

JBL我去試過590,睇戲係爽但聽歌覺得唔多啱口味

況且全世界都話天龍聽歌淨啲(我都冇乜聽過幾多部amp,不過人咁講我咁聽
而家我用KEF Q950 + 4400聽歌都同我喺KEF到聽佢用靚2ch amp+低一級嘅Q750都好似差啲咁(可能心理作用

所以我覺得天龍+JBL嘅情況下聽歌會想快啲聽完熄機

聽歌打機睇戲都有嘅話我個人偏向中性啲嘅喇叭

新手意見,可以當冇聽過

評分

參與人數 3威望 +20 金錢 +30 收起 理由
stitkey + 10 用家心得極具參考價值
fishbone8822 + 10 + 10
wman + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

和楷二型
同你罷位差吾多
放棄張茶几那
9呎闊放吾到三人sofa 的

白鑽玩家

如聽歌佔一半及重要的話 ,建議師兄唔好選 JBL。

白鑽玩家

40% Music 40% +Movie +20% Karaoke <-----

師兄聽歌比重也高, LCR預算內還有Mission QX2+QXC可考慮

http://www.mission.co.uk/qx-series/

卡拉OK方面, 馬仔也有套裝, 唔貴, 也可看看
https://post76.hk/news/2017/05/% ... 1-marantz-professi/

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leekoonhung + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

星級玩家

billy3310 發表於 2018-7-7 13:32
和楷二型
同你罷位差吾多
放棄張茶几那

師兄好細心,無錯嗰個位只能放2.5D嗰種尺吋

星級玩家

wman 發表於 2018-7-7 13:39
如聽歌佔一半及重要的話 ,建議師兄唔好選 JBL。

如果對front換成active speaker (eg. adam a7x) 可行嗎?

黑鑽玩家

stitkey 發表於 2018-7-8 08:49
如果對front換成active speaker (eg. adam a7x) 可行嗎?

如果聽歌多啲用denon會比較難,Marantz會好啲,

但唱K真係分開另一個系統好,唱k有唱K要求,同AV完全唔同,

另外想用天花喇叭當karaoke 你要諗點樣將聲連上去,另外唱 k要用咪,但支咪就響喇叭下面,

好易會feedback,咁會燒喇叭的

鑽石玩家

fishbone8822 發表於 2018-7-7 13:56
40% Music 40% +Movie +20% Karaoke

Mission 開心使用中