設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: Lamwingchung

[喇叭組合] 喇叭自動大細聲

白鑽玩家

会唔会BD机
開咗Night mode或動態控制之類?

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

再看一次樓主所描述的問題,越看越迷離……其實真實的狀况是以下那種?

1)在看Blu-ray 時,同一Blu-ray 人聲對白不規則地時大時細。或由不同source播歌, 在“同一首歌曲播放”時聲音詭異地時大時細。這是我第一次看完樓主的post後覺得這是他所要說的問題。
2)不同的Blu-ray 碟有著不同的音量,即看A碟樓主覺得音量是比B碟要大或細聲,或由電話BT到speaker後不同大碟有不同音量
3)在“同一blu-ray”播放時,不同章節有不同音量,或由電話BT到speaker后同一大碟不同曲目有不同音量

如果狀况是(1)的話, 除了說詭異之外……都是那句,拿去service center檢查吧。如果是(2)的話,這不是問題吧?上面已有師兄提出過“音量差别明顯嗎?”除非音量差別不合理的大,如A碟聲音爆到十里外都聽到但在同一speaker volume setting 下B碟聲音幾不可聞。不同大碟錄音時電平(應該是電平,有錯請指教)不同,出嚟音量自然不同。所以很多rip碟software都有normalization選項(again, 有錯請指教,因自身從未用過)就是要補償因電平不同而引致的音量差別。如是第(3)的話,這也是很詭異,喇叭竟然智能到知道一首歌播完,下一首開始時就自動調教音量,我就想不通是什麼會trigger到喇叭有如此behavior.

其實如果是(2)和(3),上面也有師兄提出過方向,將同一playlist在其他輸出裝置試聽一下,最簡單莫如用耳机聽一聽手机里的歌,若耳机聽都是一樣音量有不同,那就證明喇叭没問題了

星級玩家

情況係睇blu ray時,無論邊隻碟,對白都有無啦啦大聲,無啦啦細聲,而播歌嘅時候就一首歌中時大聲時細聲

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

果然是迷離檔案,難怪我越睇越迷離!

最迷離嘅係,樓主其實真係清楚問題是什么嗎?不是要寸樓主你,但symptom講唔清,好難凖確幫到你。樓上5樓話“一首歌大聲,一首歌細聲”,最新回復就“一首歌中時大聲時細聲”。点解咁問你係想要断定是歌或bluray的問題定喇叭問题。一首歌大聲一首歌細聲那就未必是喇叭出事,要再進一步確認就將相同兩首歌响其他output device (例如耳机)聽聽,如果一樣有相同大細聲pattern就可證明這是歌曲本身錄音時的不同音量,非关喇叭事。如果是一首歌中時大時細聲及bluray對白也時大時細,最logical嘅結論係喇叭出事了。

假設樓主最後回復係凖確描述而我又冇理解錯,個人意見係喇叭入面hardware出事。打去代理或真接拎去代理檢查啦。

星級玩家

我相信你無理解錯,我諗要打去代理整下

黑鑽玩家

Lamwingchung 發表於 2018-7-10 08:41
我相信你無理解錯,我諗要打去代理整下

你接駁如何?用咩器材?設定同線材有冇檢查過?