設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: royChan@G

[討論] 請問B&W 804D3 組合家庭影院

星級玩家

fishbone8822 發表於 2018-7-2 23:53
講講下............又真係很耐無去showroom 試聽...

依幾年興成班豬朋狗友睇岩邊件...直接買返來試..唔 ...

哈哈

鉑金玩家

好明顯樓主係B&W 情義結,但8500真係無可能推到好聲,簡單d amp 嘅價錢係前置喇叭價錢1.5倍

鉑金玩家

royChan@G 發表於 2018-7-2 21:21
前置 804d3
中置 htm 2 ( 本來諗住htm1) ,銷售又話唔夠力一定要用800
低音 DB1D

3m x 3m 係前牆至後牆距離?預咗前後呼吸位未?

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

講左甘耐都未有結果,其實樓主地方得10尺x10尺,講真:其實好細,跟本買804D3來做前置好免強,如果樓主喜歡B&W,或可買805D3做前置,或者都可以用天龍8500試試
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

白鑽玩家

三星玩樂勲章

royChan@G 發表於 2018-7-2 22:12
有去左尖沙嘴美麗華試了
本來我係諗住用前置804 s3 /中置htm 2/低音DB1D 805D3 做後置
佢話804 浪費左介 ...

如果係開始學玩,用貴器材只會浪費,因為功力未夠,又唔識調較,我的有$医生朋友就是這樣,所以我幫佢砌機都唔需要去盡,先睇下自己係唔係發燒,無謂得物無所用,玩机樂趣之一係從器材中調出個人口味,用盡器材玩出最大發揮潛力。

評分

參與人數 1威望 +4 金錢 +4 收起 理由
Ep-71 + 4 + 4 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

mwleung1 發表於 2018-7-3 02:36
好明顯樓主係B&W 情義結,但8500真係無可能推到好聲,簡單d amp 嘅價錢係前置喇叭價錢1.5倍 ...

昨天晚上同兩位師兄傾左幾個小時終於明白音樂同埋電影唔可以混合在一齊玩

星級玩家

mwleung1 發表於 2018-7-3 02:40
3m x 3m 係前牆至後牆距離?預咗前後呼吸位未?

我個聽三米長三米闊

星級玩家

gikifk 發表於 2018-7-3 10:34
講左甘耐都未有結果,其實樓主地方得10尺x10尺,講真:其實好細,跟本買804D3來做前置好免強,如果樓主喜歡 ...

8055是不是夠力推嗎?
昨天傾了幾個小時終於明白音樂和電影唔可以混合一齊現在諗緊是不是JB L去試咗音先array 1400

星級玩家

avsuperman 發表於 2018-7-3 11:48
如果係開始學玩,用貴器材只會浪費,因為功力未夠,又唔識調較,我的有$医生朋友就是這樣,所以我幫佢砌 ...

因為我諗住切好咗之後有排用之後唔玩咪買返出去囉所以想試吓

星級玩家

royChan@G 發表於 2018-7-3 18:59
因為我諗住切好咗之後有排用之後唔玩咪買返出去囉所以想試吓

我相信要學一些時間去調教器材
特性!
呢個有排用啦最少玩幾年最多換一些配件
依家好努力諗緊喇叭嘅型號去裝好戲院首選先之後計算成本之後再諗音樂