設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] AV SHOW 2018 耳機方面有乜??

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我不是展商, 當然不知, 不過音技出了好一些參展商, 可能會估到一二.

https://www.atreview.net/hall-3-raw-space

聲望音響
A01 Avantgarde Hong Kong
耳機方面好像同它冇關? NO, 它其實是IFI 代理, 不過我想IFI 不太會直接咁 SHOW, 而是比反D DEALER 去SHOW 多. 不過好像上年聲望沒有在 RAW SPACE 開的.....ANYWAY, 比較 SURE 是SME有新東西出.

索尼香港
B01 Sony Corporation of Hong Kong Limited
JUSTEAR? 可能吧, 我已ALMOST 忘記它了.

通利琴行有限公司
B02 Tom Lee Music Co.,Ltd.
AKG? 其實也好不只, YAMAHA 應該方是主力, 不過 AKG 可能又清貨吧.

C01 Soundwave Audio Ltd
太多了吧, NEW...說真, 我就唔期望 VOCE 可以開到聲了.....可能聽下 FENDER

B03 Let's Go Audio
LET'S GO 我比較想聽下SHURE 1200, 1500 我也沒聽過, 所以想聽.

廣州飛傲電子科技有限公司
B04 Fiio Electronics Technology Co., Ltd.
Fiio 好像有新IEM 出, YES, 是IEM, 不是 DAP.

珠海斯巴克電子設備有限公司
C02 Zhuhai Spark Electronic Equipment Co.,Ltd.
N8 AND HA300 兩個也好期盼的東西, HA300 我在CANJAM 聽了, 個人感不錯的, 不過香港大約只有這個機會了. N8 就是全新東西, 不過大約比較貴, 也是比較特別的AMP部分, 到時聽下是不是真是得先.

C03 D&M Sales and Marketing (HK) Ltd.
DENON D9200?? 我想不大可能有, 但D5200 會有吧.

森海塞爾香港有限公司
D01 Sennheiser Hong Kong Limited
HDVD820 同 HD820, 可能吧. HD820 我在 CANJAM 聽, 除了 EARPAD 好像好了, 就冇乜感咁好了, 到時聽吧....不會又不到吧. 可能如果又有HE1, 又去試下囉.

帝捷普爾(中國)有限公司
D04 Digi Power Science & Technology Co.,Ltd.
BEYER DYNAMIC T1V2 後, 好像沒乜東西, 可能是在比較平的耳機出力, 另外那只 Xelento ....

鐵三角(大中華)有限公司
D05 Audio Technica (Greater China) Limited
ADX5000, 上次在 PAF 終於推好了, 香港也終於出貨了, 大約也是它, 至於 L5000, 我不存會出現的幻想.

毅智科技國際有限公司
E01,E02 ECT Eichi Technology International Limited
PAF 也出晒了吧, 再新可能是Luminox Audio.STAX D10. SR-009S 同D50? 可能吧, 我想一半, 多少會影響小香.....

泛音
E03 DMA Group Limited
HIFIMAN 好像有新中階, 叫ANANDA, 另外小香應該可以開了.

新漢建業有限公司
F01 Richcoln Co., Ltd.
.............應該沒有耳機方面

G01 Focal JM Lab
FOCAL 耳機保用問題圍插處

亞洲影視工程有限公司
G03 Asia Theatre Engineering Ltd.
應該也沒有耳機方面

醇音音響
H01 Puristaudio
大陸代理, 不過也有了 ULTRASONE 代理權, ED15 希望有吧.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟每年都會去看看……順道探一探朋友。正在等HS820, KSE1200今天會出去試試...相比KSE1200, fitear EST更有趣

黑鑽玩家

patrick@wong 發表於 2018-7-1 08:16
小弟每年都會去看看……順道探一探朋友。正在等HS820, KSE1200今天會出去試試...相比KSE1200, fitear EST更 ...

Fitear EST 不用特別的 amp,可用性的確高一線,但歷史說這樣的靚電單元基本只是裝飾,冇 x 用的。

Kse1200 有 amp, 在我個人唔想帶多一件的說,完全只是有興趣聽 only. 所謂特別出去試機本唔想做,加上我一個窮蛋,人家會開出來比我想我都要花不小口水呢。。。。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

t1174 發表於 2018-7-1 17:04
Fitear EST 不用特別的 amp,可用性的確高一線,但歷史說這樣的靚電單元基本只是裝飾,冇 x 用的。

Kse1 ...

Agree with that

黃金玩家

t1174 發表於 2018-7-1 17:04

Kse1 ...

EST做靜電+動鐵hybrid就係佢個靜電單元唔係all range要用動鐵補救。而KSE1200先係純靜電單元。所以基本上要順靜電聲選擇只有KSE1500/1200.

重有其實最近嘅隨身聽發展令到玩KSE1200容易咗,因爲除咗佢size上個amp同mojo差唔多只有掌心大,只要夾部入門國產機例如Shanling, Cayin Hiby R3果d支援Hiby Link嘅可以用手機經BT做遙控,又或者夾Onkyo DP-S1/A用Onkyo link。就算紮咗炸彈反而操作重方便過用部獨立嘅高階DAP,入咗袋或入個細細腰包夾係腰帶直頭唔洗攞出嚟都得。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我最期待嘅 Chord Hugo M Scaler 加埋 Hugo TT 2 將會蒲頭,今次兩隻好嘢終於都可以外置 LPS:

https://www.facebook.com/HKAVshow/posts/1702474186488578
Chord 自從轉攻小型 DAC 的市場後,幾年嚟都好積極去開發新產品,而且一代比一代好聲,繼面世不久的 Qutest解碼器,剛剛又告宣佈 Hugo M Scaler升頻器正式上市,厲害之處在於擁有1,015,808濾波器,能將數碼訊源提升至705.6kHz 或 768kHz,並以雙BNC端子輸出,除了配合同廠的DAVE / Qutest / Hugo TT 2 解碼器之外,使用其他輸出端子,例如光纖或同軸連接任何解碼器,對 Chord 器材情有獨鍾的發燒友,DIGIBRAVE 在 Hall 3 A11展位預備有多款 Chord 器材等著你嚟試,仲有 Cowon 音樂播放器及耳機,咁多靚聲解碼器,點可能唔試呢?!

黑鑽玩家

TT2 在大陸聽過了,平穩的選擇。但香港 Chord 的銷售權年年轉又多又亂,大陸又平得多,叫人卻步

黑鑽玩家

Sony 可能是新簽名系列。
音技放過風有新品全球首發佈,睇那圖,是早一日有記者會,不過圖有一大耳機,一像台耳擴和3隻iem, 其中一隻是像 ex1000 的東西。

大約就是它們,說真不吸引我,但比上年藍牙耳機好吧。

黑鑽玩家

一個有點想不到的地方有新耳機產品。。。別超

https://m.facebook.com/HKAVshow/ ... ype=3&source=48

Crystal Cable 又一新耳機線,可能聽一下。但自問如何可以試是問題,因自己是用 fitear

黑鑽玩家

https://m.facebook.com/HKAVshow/ ... ype=3&source=48

Mrspeaker Voce 睇文就說會開聲比人試,到時睇下點了。