設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] Naim 線材討論

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄, 本人是 Nain 新手 (一年左右), 現在線材都是 Naim recommend (DIN connection / A5 speaker cable / 原裝電源線)

我對一個問題好有興趣, Naim 除了自家線材之外, 其他線材(補品?) 對音質 (SQ) 有沒有提升?

其他牌子電源線, 喇叭線, 電源處理, 地盒在 Naim 系統上有作用嗎?

爬過文, 這個討論已經是4, 5年前了, 近年有沒有師兄有新見解?

在外國 Naim forum, 上面網友說法很簡單: "不要問,只要信, 用得 Naim, 相信用全套 Naim 是最好聲的!"

希望 Naim 友不吝賜教
Naim UnitiCore/NDX2/XPSDR/202/HCDR/250DR
ProAc 1sc FE

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

有位音響店老細話廠商比什麼器材調音便是最正'宗,我地成日覺得試下用其他會否有突破,結果未必人人都覺得有好改善(只是自己想法)

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

線材是味精,每人口味也不同。
用哂原套原廠線就聽返原廠設定囉!
DNA 號碼
ONKYO5010, BDP 9700,1000 ULTAR, R300, Q300C, FA

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

廠商當然希望你升級都用返同廠出品,其實我覺得無嘜所謂,試吓其它牌子亦無防,應該有驚喜,
但大部份的Naim友都叫用返原廠電源線和喇叭線,但我見R33好多原廠Din線和A5喇叭線賣二手,這就証明
有好多都感覺換線對套機有幫助...............

你亦可試試

Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

1萬

白鑽玩家

老而不

聽聲音是很個人的事, 沒定案.

Naim 的主倡也不是沒道理. 可以說當初佢地調聲研究用的材料可以就是自己本身的產品, 所以如果是要 "naim 聲"就用naim 產品就唔會出異樣.
Linn 也是有同一樣的主倡.  Lp12 最好用Linn 臂, Linn 頭的原理.
反而中檔次而又有週邊的Rega 就沒太強調 ;
Cyrus , Roksan 都沒有.
還是好音樂最好.

黃金玩家

謝謝上面各師兄意見. 我開POST 因為我對家中組合的聲音不太滿意 , 所以在想, 會不會是線材的問題.
我想應該是喇叭的問題 --> LS50.
我曾經聽過 Nait5si & cd5si -> LS50, 很有膠味 (我以為是NAIM 味).
反而我用152+200 就沒有了 (也可能我用 DAC-V1 做 SOURCE)...
是否要換喇叭呢?
Naim UnitiCore/NDX2/XPSDR/202/HCDR/250DR
ProAc 1sc FE

1萬

白鑽玩家

老而不

喇叭當然也可以其中一個了, 只是有沒有想過是source 的問題? 我覺你的amp 本身不一定是問題.   
除CD之外, 我對digital 的音樂檔是有少少保留. 聽過在同一支歌 covert 成不同檔案裡也出現聲音不同的事, 於是我也起了保留心態.

其實可以去找代理安排同你同一樣set up 的機聽下, 改用代理的喇叭, 如Proac, LS3/5 等等
文字上真的很難說出入是如何. 不妨 親身比較一下後或者你會更清楚?
還是好音樂最好.

白鑽玩家

有無加 HiCap?

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

但加左又會改變了聲音

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

去實際試下吧!
雖然LS50信譽有嘉
但可怕的是我仲未聽到過令我覺得吸引的