設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: JamesFung@FB

[請教] 求教匹配CD及CAS器材

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唔知同大昌爭幾遠,爭得少不如同大昌買

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

買邊部都好, 盡量同一場地試到A,B TEST先好買

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

除非你本身有好多cd唔係的話情願買部貴少少dac
再加部pi3可以聽多好多野

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

raylee 發表於 2018-6-24 23:33
買邊部都好, 盡量同一場地試到A,B TEST先好買

希望佢齊機

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

想齊去原音
金仔+proac

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

首先恭喜樓主進入毒海先~!! {:9_426:}

對於每位初入毒海既朋友們, 小弟通常都會建議樓主諗一諗, 究竟係咪真係諗住入毒海, 喺一步一步享受美妙音樂既同時, 為咗一步一步更享受佢成長既滿足感而一步一步咁令荷包肝硬化; 定係想有一套普通人睇落好似"唔同啲", "有品味啲", 又滿足到目前既自己既器材?

有啲人可能會覺得, 小弟咁問可能係有啲過份, 毒都未吸過就要諗日後要吸得幾深? 係咪痴線架? (的確曾經有師兄們PM或whatsapp咁鬧過小弟...) 但作為過來人, 小弟曾經見唔少師兄初時都話想入一套嘢就唔再upgrade, 但結果毒海就係一入豪門深似海, 結果因為本身套架生無upgrade既可能性, 就不斷咁賣不斷咁買不斷咁賣不斷咁買不斷咁賣不斷咁買不斷咁賣不斷咁買不斷咁賣不斷咁買....

小弟當初入毒海都係多得小瑟大王搞埋啲CAS活動, 加上高人kent poon既講解, 令小弟覺得以小弟當時銀根係無可能得到自己理想既聲音, 所以一早就決定一步步咁向住自己目標入器材, 先從自己心儀既喇叭入手, 慢慢再入DAC/後級/前級之類, 當然喺咁多年之間, 無錢入心儀既, 就先入一啲筆直許可而又比較容易賣出既器材, 到宜家雖然仲未可以話係好理想, 但享受中間成長既過程, 都叫做非常之enjoy~!!

以上係第一條問題, 第二條問題就係: "究竟樓主鍾意咩聲?" 又或者深入啲講就係: "聽過幾多器材?" {:9_419:}

呢個又係會被人問候既問題, 有好多人會覺得小弟咁問, 係咪即係話未聽過百萬器材就唔比人買機先? 非也, 非也! 需知道音響界有N咁多種品牌, 每一種品牌每一種品牌甚至唔同年代都會唔同聲, 邊一隻器材肯定好聲啲小弟唔敢講, 但好肯定就係"沒有最好, 只有更好"...

試聽過唔同品牌產品配撘器材, 從中揀選自己覺得喜愛既聲音, 例如中頻人聲厚潤/樂器定位清晰/音場闊度/側重高頻或低頻之類, 咁就會更加容易去"夾"自己想要既器材~ 又或者有師兄會問, 點解我唔可以乜都有呢? 真心講, 我諗都無乜邊個品牌產品配撘器材夠膽話自己套架生係"乜都有乜都掂~"....

然後又係第三個問題, 究竟玩CAS, 仲玩唔玩CD? (當然小弟只討論合法比錢既途徑得嚟既音樂) 小弟自己會咁諗, 如果喺毒海既總投資只係2-3皮而又唔會諗upgrade, 玩CDP絕對係CP值較CAS高~ 原因係一部幾千至一皮既CDP+線材, 出嚟既效果絕對係可以好過用一皮去買"NAS+streamer+DAC+之間既線材+線牛+switch+...."; 但如果係想進入更高享受又鍾意upgrade, 玩CAS長期計係會得到更好~ 正如小弟宜家咁, 用nimitra(行roon)去白金鹿(農夫USB), 當然中間有好多補品, 但部wadia cdt已經無著過機好耐好耐咯, 而且用roon將自身既file同tidal完全結合, 真係連買碟都少咗好多好多....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

第一個回post太多廢話, 入正題用第二個post回, 以樓主現有器材: {:9_428:}

Accuphase e270
Proac tablette 10 signature

呢個組合本身都潤厚甜美, 啱晒樓主"喜愛國粵語慢歌,輕音樂。", 如呢個音色樓主係喜愛既, 而又唔想投資太多一步到位, 咁小弟就覺得應該入返部金仔CDP, 快快樂樂享受~ 但如果暫時筆直唔許可(但金仔CDP係長遠目標), 可以1) 用部藍光機聽住先(當年小弟做法); 2)買部平靚正頂住先, 小弟估pioneer會啱樓主少少, 不過小弟自己就會揀山靈Shanling:
http://www.shanling.com/Product/ ... D%E6%94%BE%E5%99%A8
貪佢幾平(二手CD2.1都只係2千幾), 而聲音平穩偏暖, 抵玩~!!

如果樓主決定長期入毒海玩upgrade, 玩DAC就一定係不二之選, 一來可以玩到file, 二來第時真係好想聽CD, 買部CDT返嚟都可以入DAC播歌仔, 而樓主所揀嗰幾隻, 雖然小弟唔係全部都試過, 唔可以講邊隻會好啲, 但以個人喜好計嗰4部裡面就一定揀851N, 以平衡度同分析力嚟講會係最好, 個人覺得源頭最無味最高分析, 咁就最能夠表現到int amp同喇叭既特性, 851N最唔好就係個APP... 但如果樓主想組合再加強人聲厚度, N70 AE會啱用啲~

至於除咗呢隻仲有咩選擇, 個人覺得1皮筆直都係以851N最抵用, 再上就要睇樓主咩筆直同想要咩聲, 會唔會考慮分開streamer同純DAC買, 呢啲可以日後再討論~

以上完全係小弟個人聽感同意見, 並唔代表事實之全部, 唔啱聽可以唔理, 多謝晒~!!!

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ming 發表於 2018-6-25 11:03
想齊去原音
金仔+proac

Thx

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2018-6-25 11:42
第一個回post太多廢話, 入正題用第二個post回, 以樓主現有器材:  

金仔西裝就中頻音段無得輸

玩CAS 一皮左右,我會考慮chord qutest……其他我就無點聽過

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
ykluk + 80 + 80 俾個Like你啦

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ykluk 發表於 2018-6-25 11:42
第一個回post太多廢話, 入正題用第二個post回, 以樓主現有器材:  

多謝ykluk兄,師兄你深入淺出,講得黎有答案,真係仙人指路,我方向又清楚好多喇,今日下午约了老婆去聽聽pioneer and cambridge,因已有批文,如不介意,介绍下我買埋條喇叭線,條AQ CV-4已經十幾歲喇,仲有我打算買埋人生中第一條XLR比佢,師兄提下水喇!