設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: patrick@wong

[線材] 一個真正回歸Crystal Cable聲音隨身線材的故事

銀級玩家

tleonard 發表於 2018-10-18 23:53
Dream Duet 串錯字會變咗『發開口夢爆粗』,哈哈。

另外歐洲有 TRRS 嘅平衡 3.5 喇,另一邊仲可以揀 TRR ...

thanks for pointing out

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

tleonard 發表於 2018-10-18 23:53
Dream Duet 串錯字會變咗『發開口夢爆粗』,哈哈。

另外歐洲有 TRRS 嘅平衡 3.5 喇,另一邊仲可以揀 TRR ...

Grad to here that they provide TRRS 3.5

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

patrick@wong 發表於 2018-10-19 11:39
Grad to here that they provide TRRS 3.5

係時候計一計數,長度揀 2.5 米,然後兩邊都一樣揀 TRRS 嘅 2.5 平衡頭,銀碼係 2248 歐羅,換句話講別超應該都係收兩萬蚊左右,最後拆開條線就得到 2.5 × 4 絞 = 總共 10 米左右嘅 Dream Duet 線。

平均一米係 2K 咁上下,跟住就視乎大家想用佢嚟整乜嘢線。如果改金磚嘅機內線的話就相當短,所以就算幾條線夾埋都唔會十分長,不過就始終都要考慮每條線需要幾多絞。

如果玩 Hugo 2 單端輸出嘅話就可以整一條比較變態嘅過機線,例如 Wireworld 嘅旗艦 3.5 碳纖頭可以容納 11mmφ 嘅線,所以十絞八絞都濕濕碎。

Cayin N8 個平衡頭應該都可以改線,不過就未知將來會唔會 update firmware 之後有得玩膽味嘅平衡輸出:

最有趣嘅玩法可以係夫妻同心,其利斷金。1.25 × 4 絞 = 5 米 Dream Duet 就 10K 左右,跟住加多幾 K 買多條 Duchess Crown 整條 headphone 用嘅 8 絞線就可以共諧連理。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

tleonard 發表於 2018-10-20 21:08
係時候計一計數,長度揀 2.5 米,然後兩邊都一樣揀 TRRS 嘅 2.5 平衡頭,銀碼係 2248 歐羅,換句話講別超 ...

"平均一米係 2K 咁上下,跟住就視乎大家想用佢嚟整乜嘢線。如果改金磚嘅機內線的話就相當短,所以就算幾條線夾埋都唔會十分長,不過就始終都要考慮每條線需要幾多絞。"

WM1Z mod need around 1m long wires, i also think about this before.

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今日意外收到major 條原線,black sprite!
好正,最衰cm cable 條bw 22 借左比朋友玩,要不然可以ab一下

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

NovemHo@FB 發表於 2018-10-21 23:28
今日意外收到major 條原線,black sprite!
好正,最衰cm cable 條bw 22 借左比朋友玩,要不然可以ab一下 ...

Haha....good question……真係要做一吓ab test好有意思的

進階玩家

想問下有無人會夾份買dream duet  想要20cm做過機同rca output

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jediknight2 發表於 2018-10-22 14:33
想問下有無人會夾份買dream duet  想要20cm做過機同rca output

Seems crystal cable side can order to do the short jumpers no need to cut and make on your own ar

進階玩家

patrick@wong 發表於 2018-10-22 15:25
Seems crystal cable side can order to do the short jumpers no need to cut and make on your own ar

oh really!   thanks you

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jediknight2 發表於 2018-10-22 16:09
oh really!   thanks you

Details can discuss with the hk dealer about ching requirement