設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] 為滿足自己嘅好奇! 做咗自己第一次嘅 DIY, 海美迪H1000

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

改咗幾日終於有時間放上嚟分享吓! 我喺唔知應該要用乜數值嘅電容及電源線材情況下好彩得Frank師兄提點 先有方向點做及去買線材!

材料:       
1)  FI-06 NCF        
2) Mundort 1.5mm & 1mm機內電源線       
3) 電容:        
        25V 680uf,  6粒
        500V 22uf , 2粒
        500V 33uf , 1粒

DAY 1 首先我只換9粒電容試咗一陣, 聲音方面低頻好明顯多咗好多, 喺睇有爆炸場面嘅戲係會覺得低頻能量多到有啲怪!(唔知係咪自己啲喇叭好屎問題)而中同高頻感覺上冇變!嗰時真係有啲驚!至於畫質方面就唔覺有乜改變!

之後再換埋個NCF頭 同駁哂 啲電源線再試!

低頻能量嗰種過多嘅怪聲已經唔覺存在, 能量依然有但好似有啲硬同小小凶猛!(因明顯同未改前唔同咗!當時都驚有反效果,希望煲吓會有改進!) 而喺高頻方面係會聽到多咗小小聲,未改前係聽唔到的, 感覺清晰咗響亮,但唔算多!至於中頻就覺得冇乜變,唔知係咪高頻多咗小小&低頻又多咗問題,攪到中頻好似弱咗, 定係要煲番一排先有改進呢?
而畫面方面唔知係咪之前已推到部電視畫質到極限, 所以今次唔覺有乜分別!因我部電視最盡行1080P!

記得上年第一次由低級AV Amp換咗依家部Denon 6300,已經嘩一聲中咗毒 , 之後換條 HDMI  , 再連AV Amp&電視電源線都換 , 到咗今年由Q10,A5 換到依部H1000 , 部電視畫質已經一次比一次進步!可能係咁已到極限!所以今次畫面唔覺有乜點進步!

DAY 2 試咗一陣相同嘅幾段片, 明顯有小小改變, 但未係自己想要嘅聲!因有啲唔自然!

隔咗幾日(即係今日)再試又明顯好咗, 開始接受到啲聲,開始平衡番小小,  仲覺得比以前好, 因能量勁咗! (我仲要張後置Levels 減番小小, 因明顯大聲咗)

因小弟對音響器材認識極小(甚至叫唔識),所以以上完全只係我自己 聽同睇到嘅感覺,未必係大家專業嘅睇法!

如果想改嘅師兄們要注意, 行貨改機一經開盒係唔會受保, 我打去代理問過(就算比錢都唔整)!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
frankpoon + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

改咗甘多,以我自己經驗,電視要再調教下,畫質仲有得改善ga. 而且隨住時間,層次會越來越好,黑位會越來越實。Enjoy!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

frankpoon 發表於 2018-6-23 01:13
改咗甘多,以我自己經驗,電視要再調教下,畫質仲有得改善ga. 而且隨住時間,層次會越來越好,黑位會越來越 ...

Thanks!多謝指點!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

fai5882 發表於 2018-6-23 01:23
Thanks!多謝指點!

換咗甘多野,要煲ga, 為左煲快D,我會著咗機,
任由佢播放。(因好多時日頭都係小朋友時間,我係
貓頭鹰時間)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

frankpoon 發表於 2018-6-23 10:39
換咗甘多野,要煲ga, 為左煲快D,我會著咗機,
任由佢播放。(因好多時日頭都係小朋友時間,我係
貓頭鹰時 ...

明白!真係好期待! 不過開始發覺部機勁咗,其他嘢都最好提升去配合番!