設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 斗室玩金仔加JBL

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
好耐冇向76貼文了,唔知各位師兄怎樣呢?
最近見返Terry師兄出貼,我又來跟下風,

之前幾年,由kef蛋仔到R500,再到proac,
去到Atc 11, 去到Yamaha 1000M, 去到2000
又玩返1000M
唔同的師兄俾左好多意見俾我(特別係terry師兄),
自己又去爬文,去唔同影音舖實試
真係試過唔同喇叭
但心底裡始終都係想玩jbl
可能玩JBL是玩2ch 師兄的情意結吧

見到日本有對四正的jbl4343,
又在射程範圍,於是運佢返來
一係唔玩,要玩就玩埋分音,玩埋dac,
金仔前後級始終都係我的首選

宜家夜晚叫做可以屍屍服服聽下歌仔
因為有細路在家,夜晚始終開唔到大聲
但在大單元的襯托下,聽下jazz,聽下舊歌
一浸浸的底音,加埋順滑的中高音單元
真係之前咁多隻喇叭都俾唔到我

小弟咩都唔識,歡迎各師兄俾意見我
更上一層樓,謝謝收睇

評分

參與人數 14威望 +260 金錢 +250 收起 理由
philippe + 10 + 10 正到爆
kelvinsin + 10 正到爆
iwcpaul + 10 + 10 恭喜Ching!
just_for_uhk + 10 + 10 正到冇野好講!!
scheuk + 10 + 10 恭喜Ching!
leo25 + 50 + 50
3g184 + 10 + 10 正到爆
victor76 + 10 + 10 正到爆!!! 超羨慕!!!
MDLP + 10 + 10 金仔, 一定要加分!
terryc + 10 + 10 超正, 一定要加分!
old8woman + 20 + 20
komkom + 10 + 10 超正組合
gp250 + 10 + 10 正到爆
ykluk + 80 + 80 正到爆

查看全部評分

鑽石玩家

正!!不過兩隻喇叭擺太近了。

我都用1000m,唔知同4343比較係點?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

朋友由细單換大單,聽完真係返唔 轉頭....

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

koalaau 發表於 2018-6-21 12:24
正!!不過兩隻喇叭擺太近了。

我都用1000m,唔知同4343比較係點?

冇辦法啦,個廳擺左好多小朋友野
左手邊係窗台,右手係走廊
已經拍到最盡
遲下換大屋再擺好佢

4343 比1000M ,
4單元 比3 單元,
bi amp 比single wire
15吋比12吋
行分音加biamp玩味更重,更好玩
另外,用4343睇戲,震爆間屋都仲得
唯二唔好: 大箱體,一定要用外置分音

進階玩家

JB低音一浸浸咁出,我估師兄都難以抗拒喇

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

JBL 4343是JBL 70年代經典作之一,以我所知道
要玩得佢靚聲一定要用兩部後級,40年前在老公澳門的朋友家中聽過
Drum set打鼓聲"真的一樣",是當年很多人的夢幻名器........

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

duncan@MU 發表於 2018-6-21 16:21
JB低音一浸浸咁出,我估師兄都難以抗拒喇

唔知各師兄有冇遇過衣種情況
就係買一對喇叭
想在夜晚細細聲聽下音樂
但唔想太嘈到鄰居、家人等
結果係冇哂底音,由其是係出現於細口徑單元
變得好虛,唔實

但係jbl係有一種好舒服的感覺
唔需要好刻意去聽
但上中下路齊齊整整
可以專心enjoy 首歌

Ps
支持你地music union
You are not “thousand”, bro
And make more video !
等好鐘意睇你地出片架

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
koalaau + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

old8woman 發表於 2018-6-21 17:00
JBL 4343是JBL 70年代經典作之一,以我所知道
要玩得佢靚聲一定要用兩部後級,40年前在老公澳門的朋友家中聽 ...

時至今日,都唔會輸蝕俾新出喇叭
聽過jbl, 心裡總係諗住
「我就係要衣種聲音....」

其他新舊喇叭都俾唔到的

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

小型喇叭細細聲都可以有低音的,
如果冇就即是喇叭"未能夠班",Celestion SL-600'700就冇呢種問題

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

我房間的是Celestion  700,即使音量低於70dB,低調音仍然清楚……