設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] N5005用咩推最好??

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
試聽完好鐘意....岩岩入手N5005, 但聽講推力都要幾大下...
屋企得部XDP-02U,師兄們知唔知夠唔夠力推得動呢隻N5005??..

黃金玩家

N5005個靈敏度重高過綠仙,比起出力先擔心底嘈重好。

補充: 綠仙出名難推其實唔係因爲佢要大力,而係佢靈敏度高同阻抗低,變咗好容易俾個輸出嘅性質特性影響咗個調音,特別係底嘈更加係會直接影響到音質,而唔係d人盲蹤蹤一味講唔夠力。雖然通常靚d嘅機大力同少底嘈係有掛鉤但唔好成日以爲咩都係因爲"唔夠力", 噉樣係做唔到對症下藥。同埋要試底嘈好簡單,插住耳機唔播音樂聽下會唔會有好明顯嘅沙沙聲,如果會嘅其實之後都可以唔洗試!

科林玩家

same here, 我覺得還可以,未推到盡

進階玩家

我自己覺得呢隻N5005都要用比較好既DAP先完全揮發到佢既音質,但我有朋友直頭用手機推,推左一個月so far 聽落都ok,但我覺得今次音質咁好用手機聽曬左d

科林玩家

有無師兄用N5005之前係用K3003?? 以前好鐘意k3003既聲,N5005比唔比得上?? 好既我都諗住今次入番手!!!

見習玩家

MChung 發表於 2018-7-3 18:53
有無師兄用N5005之前係用K3003?? 以前好鐘意k3003既聲,N5005比唔比得上?? 好既我都諗住今次入番手!!! ...

我果隻未完全煲好,用黑磚推但聽落分析力同低頻N5005都比K3003出色(利申煲左兩個禮拜,對N5005 d聲先開始出,仲有得進步)

科林玩家

用XDP-30R ok wor我,都係開到6,70%已經好出聲

科林玩家

YFung 發表於 2018-7-11 15:23
我果隻未完全煲好,用黑磚推但聽落分析力同低頻N5005都比K3003出色(利申煲左兩個禮拜,對N5005 d聲先開 ...

同感,我個人中意N5005多過K3003 tim. 聽開女聲,無疑今次女中音好正,齒音亦比K3003強好中意!!! 整體亦開揚d

進階玩家

Mavis2 發表於 2018-6-27 16:07
我自己覺得呢隻N5005都要用比較好既DAP先完全揮發到佢既音質,但我有朋友直頭用手機推,推左一個月so far  ...

用手機方便嘛,推好煲好我出街唔想帶多舊都會諗住手機+藍牙線咁就算

進階玩家

MChung 發表於 2018-7-3 18:53
有無師兄用N5005之前係用K3003?? 以前好鐘意k3003既聲,N5005比唔比得上?? 好既我都諗住今次入番手!!! ...

N5005比K3003好我先入手既,買得過