設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Icefireman

[後級] DIY AN Kit one (clone) 單端300B膽後級分享

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

pb2400c 發表於 2018-6-17 11:29
原來百年老美製牛廠,也是敵不過本地姜

小弟失言了。
謝謝師兄指正。
小弟亂噏一通,未夠班扮代表,實在大錯特錯。
這裡高手如雲, 在這預祝師兄製作順利!
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

星級玩家

Pb2400c 師兄,我係膽機初哥,你所講的交流燈絲是否用膽穩壓/整流做5V dc輸出呢?

黃金玩家

Icefireman 發表於 2018-6-17 01:14
好彩有你提醒,差點買錯個LT1048. 至於散熱片,我在淘寶搵到依個,好似幾好
https://item.taobao.com/item. ...

師兄呢隻 heatsink 應可用得著, 不過您要先在 heatsink 上 "tap 牙",  才可用screws 裝 TO-220 pkg 嘅 requlators。  

hesik.jpg an heatr.jpg
billy

星級玩家

無錯,如果繼續AN kit,我會買長d的散熱片(約15-20cm), 中間要避開OPT缐,會整步底部一少部分散熱片及要tap牙

銀級玩家

不是,是火牛直出5VAC,用中心抽頭(可以是變壓器線圈的中心抽頭2.5V,也可以用電位器來調中點電壓),沒經整流,更沒有穩壓,用這方法的缺點是不能百分百把交流聲除去,但更直接。
我實在有些不懂,雖然電路的5687燈絲已經接上高壓,看特性表,這管的陰,絲電位差容是100v,而上面那3687的屏壓已是380多,那管不會很快打柴嗎?

星級玩家

唔好意思,pb2400c 兄,可能我錯,依5V比300B唔係5Vdc咩?如果火牛直出咪變成AC輸出?

黃金玩家

依原 AN schematic, 火牛直出交流 7.5v, 作 300B filament 用太高;故有橋式整流  rectified 出 Vdc (i.e. > 7.5v), 再以 78Sxx/LTxx-5v 穩壓出 5Vdc (ie. 4.9v ~ 5.1v),才接入 300B heater。每枝 300B 独立 heater voltage & current control。
火牛直出咪變成AC輸出
師兄訂火牛前,要決定用 Vac or Vdc 供 300B filament (heaters);因為火牛secondary 輸出比 heaters用嘅电壓 & windings 不同。

billy

星級玩家

終於明白各位的意思,唔該曬!但如果我用火牛出secondary 5V dc,假設primary 係120V入,真正的市電為128V的話,咁output會變成5.3V。對300B Hester 有無影響呢?(因已經無左LT1084做穩壓,市電的轉變直接會影響次級的穩定性)

銀級玩家

Icefireman 發表於 2018-6-17 13:17
終於明白各位的意思,唔該曬!但如果我用火牛出secondary 5V dc,假設primary 係120V入,真正的市電為128V ...

燈絲電壓太高,太低都有影響,一般+/-0.3V都可以,要求不高的,那差異可再大一些。
即使是同一線路,還有許多因素可以影響機台的工作和音效,對膽機影嚮最大的,是那幾頭牛。樓主買散件來裝機的,還是先按原機線路處理吧,日後想作改動時,再看看己喜好來小修小改好了。
樓主既是新手,坊間有不少不同功率管的單端電路,大,小功率都有,有牛推,用功率管推。。。是否有某些因素,讓你選擇裝這線路。

星級玩家

其實我揀AN kit one 係因為有齊所有資料(有步驟書,零件表,用PCB),對我新手來講比較易入手。所以我基本上都照住依度
http://www.ankaudiokits.com/Kit1-2014-300B-Integrated-Power-Tube-Amplifier.html
照做。另外,依邊無乜人問,如砌d其他線路出問題就麻煩了。