設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] 人生中的第一條 Siltech

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
一直都以為SILTECH 唔係我地呢D草根階層玩既線, 所以亦都冇咩點留意, 直至又係D朋友拎左條SILTECH Berlin電源線來試,
熟悉siltech的ching都知道, berlin一D都唔起眼, 又幼身; 知佢冇咩力, 於是放係LPS (KECES DC116) 供電俾harddisk docking,
試完發覺, 鬆鬆地又甜甜地, 俾我既印象真係唔錯.

開始留意siltech既入門線, 其實件事多多少少因入左部新DAC HOLOAUDIO "青", 非常有音樂感, 係部厚聲DAC, 而我系統原先係
單薄的, D線材當然要厚而鬆又要濛, 所以呢部"青"搞到我要反轉成套系統甘滯.

冇事真係唔好去旺角, 其實本來只係諗住去X超問下價混下吉, 點知由問價到決定唔使一分鐘, 冇錯係一分鐘都唔使就扑錘.
仲未講係咩線,  Siltech Explorer EP-270P 是也. 估唔到個價甘親民...

評分

參與人數 4威望 +110 金錢 +110 收起 理由
jerryhkm + 10 + 10 係好正,我上年音展都買咗
喜喜天使 + 10 + 10 俾個Like你啦
pencilngan + 10 + 10 絕對認同
ykluk + 80 + 80 正到爆

查看全部評分

iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)
Onkyo 5010 (Neotech AE)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

c hing 請 PM 價錢. Tks

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

平有平玩,最緊要係調到啱自己套系統。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我用過 Berlin 唔短日子
好輕,薄,無色無味,無乜尾音
最後扔咗去俾電視用
在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜搵到好線

但我都係覺得名廠的入門線, 係最唔抵玩的

鑽石玩家

聽左兩日, 可以出個報告, 首先將器材再列出, 因為已好多年沒有更新清單, 機及線有D唔同左:

Player: Soundaware D100pro-豪華版飛秒 ( Acrolink 4020 III )

Player to DAC:  Neotech nevd-2001 同軸線已換Furutech CF-102(R)

DAC:  HoloAudio "青" R2R DAC ( Siltech Explorer 270p )

DAC to amp: Neotech NEI-3001 II  RCA線 已換WBT-0152Cu

Amp:  ONKYO 5010 set bi-amp ( Neotech Anniversary Edition )

Siltech 270p 係有分析力的, 但其性格唔強, 可以話平平淡淡, 屬於非常中性的, 甘就啱晒我部DAC, HoloAudio"青"屬於厚聲DAC, 性格強烈, 飽滿濃郁, 非常之黑膠, 在此之前配Acrolink 4020 III, 正正得負, 過左龍. 因此經270P中和後, 系統終於得以平衡.  

iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)
Onkyo 5010 (Neotech AE)

鑽石玩家

Raphael 發表於 2018-6-17 03:19
我用過 Berlin 唔短日子
好輕,薄,無色無味,無乜尾音
最後扔咗去俾電視用 ...

玩音響玩平衡,你形容條線都差不多中左9成,
但係在你的系統。沒有一種線能啱晒所有系統的

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

c hing 請 PM 價錢. Tks

黑鑽玩家