設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[演唱會] 搖滾大俠奏 - 簡報

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

搖滾大俠奏,聽個名都知勁!
睇埋陣容,嘩!不得了!
恭碩良、單立文、黃貫中、夏韶聲、鄧建明,唔係 Band 壇名星隊係乜?

Band Sound 就係有一種無形嘅力量,會令你越聽越熱血沸騰、un身un勢,五大猛人,組成一隊勁 Band,足以 rock 到你爆血管!

搖滾大俠奏,晚上八點三十分開 show,由“紅色跑車”展開序幕,佈置上用咗大廈做背景,再加兩大六細嘅 LED 屏幕,好型、好靚、好地道,好配合 HKBand 呢個主題,不過,有一個好大嘅問題,個 LED 屏幕都 delay 得幾緊要,睇得唔係幾舒服。

好幾首歌熱完身之後,一個特別嘅環節,每人輪流唱一首代表自己嘅歌,畫面一路播出各人出道時嘅舊照,就好似講緊自己嘅故事,好感性嘅一個環節,聽到起雞皮,感覺到佢地對音樂嘅熱誠,感受到佢地嘅經歷,體會到大俠唔係咁易做。

HKBand,當然唱 Band Sound,有外國樂隊嘅歌,有各大俠自己樂隊嘅歌,當然亦有其他香港樂隊嘅歌,而 BEYOND 樂隊嘅歌比重算最多,相信係因為 BEYOND 樂隊係香港 Band 壇影響力比較大嘅原因。

有豹哥就無悶場,歡樂嘅氣氛自然由佢搞起來,但其實佢都係性情中人,一個對香港已故音樂人致敬嘅環節,豹哥講咗兩句就喊起上嚟⋯⋯

滿以為五位大俠陣容已經夠頂盛,原來都仲有特別嘉賓,特別嘉賓一啲都唔嘢少!竟然係葉世榮同豹嫂 (胡?蔚),真係有啲驚喜,只係可惜世榮只係企出嚟唱咗兩首歌,無打鼓、無彈結他。

整個音樂會各大俠嘅技術唔使講,每人都顯盡渾身解數,更加夾雜大量嘅 solo,而且 encore 都 en 近十首歌,幾乎想 rock 到你啃親先肯收手。

Live show 幾時都係最好睇嘅,雖然唔平,但使錢講求性價比,呢個陣容,前無古人,後亦未必有來者,咁⋯⋯你話抵唔抵?

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 13威望 +245 金錢 +235 熱話 +100 收起 理由
Einstein + 10 + 10 正到爆
bloodyhell169 + 10 + 10
kitman688 + 10 + 10 正到爆
shstang + 10 + 10 正到爆
jkd_ryan + 20 + 20 俾個Like你啦
pinkspider + 10 + 10 正到爆
josephm + 10 睇完,Jun啲鼓堅勁,呢嗰組合,有今生冇來.
小瑟 + 10 + 10 + 100 俾個Like你啦
粗人敵卡 + 10 + 10
fungl + 20 + 20 正到爆
dc903 + 100 + 100 堅,正, thanks.
Msuper + 15 + 15 唔否認難得禁樣組合夾Band
oops + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

樓主,睇到最後一張相片有 "太極" Gary,請問Gary_是否負責當晚演唱會彈 Keyboard 呢 ?
之前睇過網上資料, 豹哥跟家駒好老友,當年家駒出事有飛過去日本瞭解,到出殯時豹哥有負責扶靈,交情有多深厚可得知,所以感觸到落淚也理解!

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Msuper 發表於 2018-6-8 06:58
樓主,睇到最後一張相片有 "太極" Gary,請問Gary_是否負責當晚演唱會彈 Keyboard 呢 ?
之前睇過網上資 ...

唐奕聪係 keyboard

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
Msuper + 15 + 15 謝回覆

查看全部評分

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Msuper 發表於 2018-6-8 06:58
之前睇過網上資 ...

係啊無錯,Gary 有份負責 keyboard 部分。
第二點都無錯,豹哥就係提起家駒就即喊,仲要係講唔到嘢嗰隻。

評分

Msuper + 15 + 15 謝回覆,人生有一知己又相同興趣幾難能可貴.

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

今晚輪到我地去睇

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

alleelarry 發表於 2018-6-8 07:57
今晚輪到我地去睇

正啊!
睇完話我知今晚有咩嘉賓。

評分

Msuper + 15 + 15 估太極Pat應該會上台吧,他跟Joey老友到4.

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

正呀~~~~ 精精佢~~~

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

昨晚看了 “搖滾大俠奏” 演唱會。整晚唱的歌包括了他們各人自己的歌外,也有唱其他樂隊的歌曲以向他們致敬。今晚有 世榮 和 豹嫂 做嘉賓。由8:30唱到11:30,滿足喜歡聽歌的我了。

唯一唔喜歡的是,真的唔喜歡聽 恭碩良唱歌 和 有太多說話的時間,若果省略一點,儘量以歌會友 會好D。

雖是不喜歡恭先生唱歌,但作為音樂會的鼓手,他做得好好。要知道演唱會的鼓手,絕對不易做。整體評語絕對好睇。

想香港繼續有Band Sound,繼續支持他們吧。

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
jkd_ryan + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實夏韶聲有二首歌一定要講。迷惘夜車。別人的歌。估唔到係好正

黑鑽玩家

昨晚是座上客,作為一個普通樂迷可能會感到滿足,但主題是搖滾樂及對一班識玩音樂的朋友,根本是一場浪費時間的魚旦show! 好睇? 唔識玩音樂果d 人咪話好睇囉!
第一,也是最令人失望就是黃貫中,狀態差,彈結他,唱歌甩到阿媽唔認得,Beyond d 歌唱咗幾廿年都入錯彈錯,solo 位好明顯就係一堆scale 狗 jam,肯定佢沒練野!
第二,佢頭段語無倫次,又亂爆情緒,明顯精神狀態有異,咩原因大家明啦,到中後段精神狀態好番少少,但坦白說,佢不復當年勇,彈奏技術及整體演唱水平唔得!有幾首其他成員的歌直情失蹤走番去後台,其他4 人繼續唱
第三,夏爺成晚除了唱幾首名曲及cover ,打下rhythm drumming ,拿支結他撩兩撩外,行行企企又一晚,但保持水準佢係最好!
第四, joey tang 支fender strat 成晚彈一首歌tune 一次,走音走到爆,通利班友唔知害佢定玩佢,拿番支PRS 頂足一晚算la,佢,jun .豹哥始終係session 佬彈野叫穩定少少,但無驚喜可言
第五。rundown 問題: 豹哥全晚TVB  主持式廢話over 咗,揀d 好歌唱好過啦。全個show 有1/3 B 記同黃貫中的歌,大佬呀,beyond 記念晚會嗎?
後記: 一個準備不足,咁嘅質素的演唱會,如果要自己比錢買票睇就一定唔會,哂錢哂時間,除咗佢地係一班老屎忽,加個paul 係度略有叫座力,咩叫做gd show?! 呢d 就係所謂港式演唱會啦,樂迷咁都收貨的話,咁應該睇多d 外國制作的show 吧!

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
almostdie + 10 + 10 報告非常詳盡
dc903 + 50 + 50 嬲到爆
rayvicky + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分