設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小小Pat

[AV擴音機] 可能對想join Auro 3D的玩家有影響!

禁止發言

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nanona 發表於 2018-6-4 16:22
高手出場

好似上咗堂家庭影院課程!

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

MDLP 發表於 2018-6-4 15:21
Coma兄你個場簡直係世界級AV代表
上你度聽過真A3D先知播原裝音效嘅重要性 ...

師兄太誇獎了!

黃金玩家

金耳朵基本學員

tangcoma 發表於 2018-6-4 15:09
無可否認Auro3D嘅upmixer Auro-Matic係upmix處理上效果比其如兩家的超卓!但係以我所知如果你將Atmos/DTS ...

小弟焦點多次都是說auro 比atmos 好,但的所謂C兄就講小弟用auro去聽atmos. 小弟都多次說出如果auro比atmos差,杜比都不用去搅小動作啦,客觀事實都在眼前,但卻聚焦小弟用auro去聽atmos.。抛開主觀成見,模擬竟然好過原生,点睇?我係杜比都封殺啦。其實小弟都明白,如果家中裝好了喇叭,現在話比不上,如何面对,又要拉線,又要改喇叭,頭顶还多了幾個洞,怎样過到心理關口。小弟都叫做裝了两者,有得比較,有些人沒聽過auro3d ,竟然都可以評論,這是否主觀呢?其實事實歸於事實,不用去說服他人,而且小弟木耳,可能真与事實有出入,但杜比這样做,冷靜思考都心中有數啦!有位C兄用路軌安裝天空喇叭,以用了行動說明atmos 的不足,小弟新手,令各心中有刺,實在抱歉。

白鑽玩家

bbmimiling 發表於 2018-6-4 20:13
小弟焦點多次都是說auro 比atmos 好,但的所謂C兄就講小弟用auro去聽atmos. 小弟都多次說出如果auro比atm ...

Coma師兄套A3D以面積同器材比例計
如果知佢玩緊乜野器材
就知全世界佢認第二無敢認第一
乜野叫真A3D只要上過佢度就知
相信佢講A3D比呢度任一位更擲地有聲

另外天花行軌又同atmos表現有乜關係?
地面喇叭無論多聲道或兩聲道都要擺位
天花喇叭無論玩乜野際式
亦同樣須要去搵出最佳定位
好似玩投影機唔係單夠cal色
要先行處理角度及焦點問題

將channel base upmix去上天花
新手玩家較易接受係可以理解
如果大家部後級有功率燈就會知道
天花atmos聲根本上係極少數時有效果聲
如果用upmix方法長期出假天花聲
會易討好新手用玩家因為咁先至係"效果"
正如早排飯團代鹽人
自己出包膠講自己部飯團後咳
人聲上到天花畀樓上投訴云云
細問邊套atmos戲人聲會上天花?
原來係用BT返嚟嘅4xxMB/2.0檔聽upmix

黃金玩家

金耳朵基本學員

tangcoma 發表於 2018-6-4 15:09
無可否認Auro3D嘅upmixer Auro-Matic係upmix處理上效果比其如兩家的超卓!但係以我所知如果你將Atmos/DTS ...

C兄果然有說服力,果的所謂C兄要龜缩了。

黃金玩家

金耳朵基本學員

MDLP 發表於 2018-6-4 21:27
Coma師兄套A3D以面積同器材比例計
如果知佢玩緊乜野器材
就知全世界佢認第二無敢認第一

C兄前軰,多谢指教。新仔上路,如有得罪,多多包函。但果的主觀C兄,人云亦云,真係要自己去攞奖,我就唔會比啦。

白鑽玩家

其實從市場策略
Dolby根本唔洗擔心A3D
因為可見將係唔會見到
有廠出部AVR有A3D而無Dolby機種
Dolby今次只是撥亂反正
唔畀某些作假宣傳
隱瞞upmix A3D唔係行object base嘅真相
矯正反大家用唔正確方法及
唔正確喇叭擺位去聽atmos source

禁止發言

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

行channel base 嘅Auro3D 唔係己收咗皮轉咗做AuroMax咩?
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya