設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 砌機睇 4K UHD BD

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

有兩種方法

1、播正版碟
2、Rip 檔案出嚟播(少數未被破解的正版碟 唔得,例如大部分日本版 4K UHD BD)

呢兩種方法 需要嘅硬件 完全唔同
想兩者兼得 就要投資兩份 花費隨時高過買 OPPO 205
可以話毫無性價比
但有啲人就係鍾意電腦播 咁咪寫呢篇文滿足佢哋囉

-------------------------------------------

1、砌機 播正版碟

要求:
(1)Intel Kaby-Lake+ CPU,Intel HD620+ / Iris 640+ 內顯(呢兩樣嘢可以話係一回事)
(2)指定主機板(SGX 技術、HDMI 2.0 接口 等要求,可以用「指定主機板」一句說話講晒,無謂囉唆)
(3)支援 HDCP 2.2 嘅 4K Mon 或 4K 電視
(4)4K 光碟機
(5)PowerDVD 跟光碟機嘅 OEM 或零售 17+、Win10、6GB+ RAM

CPU、光碟機、Mon/電視 唔容易買錯,就唔多講。
指定主機板 唔識嘅人 分分鐘買錯,後果可大可小,小就電視出唔到 HDR,大就完全唔畀你播,所以一定要講。

目前已 人肉測試 證明 一定播到 嘅主機板:

ASRock Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac(最新 BIOS)
ASRock Fatal1ty Z270 Gaming-ITX/ac
ASRock Fatal1ty Z370 Gaming-ITX/ac
ASUS Z270-WS
EVGA Z370 Classified K(最新 BIOS)
Gigabyte AORUS Z270X Gaming 9
Gigabyte AORUS Z270X Gaming 8
Gigabyte Z370N-WIFI
Supermicro C7Z270-CG

遲啲仲會測試 EVGA H370 Stinger

其他主機板 Z370 H370 B360 就出唔到 電視機 HDR(有 DP 嘅可以出到 Mon HDR)
100-200系、X99、X299、Server 平台、所有舊 Intel、所有 AMD 就完全唔畀你播
所以千祈唔好買錯呀!

-------------------------------------------

2、砌機 Rip 檔案出嚟播

要求:
(1)獨顯 RX550 / GTX1050 或以上,Ryzen APU 都得,但 Intel 內顯 唔得(madVR + Intel 內顯 不能正常輸出 HDR 畀電視)
(2)madVR(要開 Fullscreen Exclusive Mode)
(3)UHD Friendly Drive / 指定 UHD Drive(可能需要 指定配置的舊電腦 downgrade FW)
(4)AnyDVD / DeUHD / DVDFab
(5)60-90GB per disc free space(DVDFab 需要 double space 放暫存檔,可使用額外的 SSD 放暫存檔)

UHD Friendly Drive 同 指定 UHD Drive 可以參考 AnyDVD / DeUHD / DVDFab 嘅網頁
例如 https://www.deuhd.ru/supported.html

注意 AMD 好少板支援 APU 出 HDMI 2.0
呢層關係到 電視出唔出到 HDR
所以選購主機板要特別留意

上面列出的獨顯 全部都有 HDMI 2.0 + 4K BDMV 流暢硬解碼,所以唔駛擔心

注意:RX550 呢個級數嘅獨顯,只可以應付 Rip 出嚟嘅 BDMV
(試過 Billy Lynns 60fps 冇 drop frame 不過都差唔多到 RX550 極限)
其他 4K 檔案唔夠力硬解,需要 GTX1050Ti 以上(AMD 冇用過高於 RX550 嘅卡,唔知要咩級數)

參考配置(1 + 2)

i5 8600K
ASRock Fatal1ty Z370 Gaming-ITX/ac
8GB x 2 DDR4
GTX1060 6GB
LG WH16NS60 FW ?.?? or LG BU40N/BU50N FW ?.??
DeUHD
PowerDVD 18
Windows 10 Home
10TB HDD

參考配置(1)

i5 8400
EVGA H370 Stinger
8GB x 2 DDR4
Pioneer BDR-211-J-BK
跟機 PowerDVD 14 OEM

參考配置(2)

Ryzen 2200GE
ASRock Fatal1ty X470 Gaming-ITX/ac
ASUS BW-16D1HT FW 3.00
AnyDVD
10TB HDD

or

任意配置
GTX1050Ti 4GB
ASUS BW-16D1HT FW 3.00
AnyDVD
10TB HDD
Windows 7 Home

評分

參與人數 6威望 +70 金錢 +70 收起 理由
digiman + 10 + 10 用家心得極具參考價值
chopinlau + 10 + 10 用家心得極具參考價值
Stanley129 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
myblue + 10 + 10 報告非常詳盡
jc2ssych + 10 + 10
pac + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

我試過WIN 7   唔可以HDR 自動點燈喎

鉑金玩家

其實DVDFab Media Player 3播放UHD會是更好的選擇,比POWERDVD更便捷,仲支持HDR轉SDR添。

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

takethat3t 發表於 2018-5-30 14:05
其實DVDFab Media Player 3播放UHD會是更好的選擇,比POWERDVD更便捷,仲支持HDR轉SDR添。 ...

我用過DVDFab Media Player  PLAY UHD 畫質強差人意

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 忠實報告!一定要加分!

查看全部評分

銀級玩家

pac 發表於 2018-5-30 14:34
我用過DVDFab Media Player  PLAY UHD 畫質強差人意

Ching
想請教下
我用POTPLAYER播4K ISO時候
間唔中佢會下降FPS跟住又會上升返
仲有咩設定要SET可以改善?

仲有字幕問題...佢有D 4K ISO會出到字幕,有D就要外掛STR先出到字幕

謝謝

白鑽玩家

mattzxc 發表於 2018-5-30 15:25
Ching
想請教下

Ching
想請教下
間唔中佢會下降FPS跟住又會上升返
仲有咩設定要SET可以改善?
試下用內建解碼器播片

仲有字幕問題...佢有D 4K ISO會出到字幕,有D就要外掛STR先出到字幕

應該是片的問題

高級玩家

pac 發表於 2018-5-30 07:43
我試過WIN 7   唔可以HDR 自動點燈喎

Win7 Ultimate + madVR (MPC-HC + LAV) + 1080Ti or RX550 + SONY Z9D 電視,試過都得嘅
madVR 要開 fullscreen exclusive mode
1080Ti 呢個情況之下,無論係咪 fullscreen 都自動開 HDR
RX550 就一定要 fullscreen 先可以 enable HDR

係咪有其他情況?

pac 發表於 2018-5-30 14:34

其實 正版碟 + 方法 1 砌機 + PowerDVD HDR 色彩都淡過 BDMV + 獨顯 + madVR HDR 好多

白鑽玩家

Fman4 發表於 2018-5-30 20:05
Win7 Ultimate + madVR (MPC-HC + LAV) + 1080Ti or RX550 + SONY Z9D 電視,試過都得嘅
madVR 要開 full ...

我有個朋友用1050 N卡
播UHD ISO 用MADVR 時win10的HDR MODE 會自動開啟,顔色會錯曬。師兄有無試過。
顯示器是JVC 投影機。用A 卡無事

黃金玩家

想請教樓主有無邊塊 mitx 版一定播到正版 UHD ?
自己其實想貪心砌部 8700 + 1060顯示卡, 2 個方案通吃\
但想用細版, 唔想用ATX 版咁大塊.. 如果可以用到 Z370 / H370 mitx 就正