設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《韓索羅:星球大戰外傳》Han Solo ~~ 一啲都唔Han Solo

1萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

Han Solo作為星戰名下嘅一部份嘅故事,單睇牌面其實係贏硬,但交到金像Ron Howard手上變成一齣普通不過嘅動作片,重要開場冇耐加個二次大戰咁嘅場面,點解會咁嘅?

大家認識星戰中嘅Han Solo係一個乜人:直率、勢利、衰格、小心、貪小便宜、鐵漢柔情⋯但新戲中嘅Han完全冇呢啲特質。你可以話佢個人物年青未發展出嚟,咁就要揾個畀到呢啲特質師父佢。個任務就交到Woody Harrelson手上,不過佢完全唔勝任,唔係佢唔好戲,而係劇本冇寫!

失敗!

其實年青Han Solo呢個角色寫得最似,呢幾年都有出現過,但唔星戰裏面,而係喺MCU入面嘅StarLord (星爵)!佢個角色嘅感覺畀Han Solo更Han Solo;甚至乎連Star Trek嘅Jame Kirk都寫得似Han Solo過依家!

臨尾重要走個Darth Maul出嚟,以時間序睇:由Anakin遇到Obi-Wan到成魔12-15年,Luke出現又15-20年,即是話Han Solo最少大Luke30至35年!編劇係咪有啲計錯數呢?

失敗中嘅失敗!

全片最有吸引力嘅角色只有Lando Calrissan同Chewbacca,其實他得都係個名!

評分

參與人數 3威望 +160 金錢 +70 熱話 +10 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10
影音小編輯 + 100 + 10 + 10 絕對認同
alleelarry + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

如果講到近似韓索羅的,個人最深刻的還是在《星空反擊戰》中既佢:「寧靜號」艦長

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Disney仲想用返Marvel條橋將不同外傳連結起來!超貪心勁失敗!下部已話係Boba Fett! 作為一個星戰fans直頭不忍眼看迪迪尼搞死個fanchase!

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

上次外傳都勉強接受,今次真係好垃圾, 尤其時間值問題

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

時序上期實係星戰3同4集之間,darth maul 係"復活"角色。不過Han solo 一D都唔Han solo係堅敗筆,變成獨立電影咁。畫頭D字幕又無厘頭

鑽石玩家

為何戲名叫韓索羅,係咪又要遷就大陸譯音,由細到大都係叫漢蘇盧,這個韓索羅真係聽唔慣

1萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

vzai 發表於 2018-5-27 14:24
時序上期實係星戰3同4集之間,darth maul 係"復活"角色。不過Han solo 一D都唔Han solo係堅敗筆,變成獨立 ...

Millennium Falcon喺star wars 3已經出現過,係冇逃生艙版,係咪Han Solo嗰隻就唔知嘞,如果係就似係2-3 clone war之間嘅時段。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

以上嚴重劇透!!
我睇了MAUL的一幕後都好困惑, 明明戲中已經係銀河帝國專橫時, 又點解會有佢, 有朋友話個隻係改造人, 或再生之類...大佬使唔使咁牽強.
最有趣的係, 如果我地見到的MAUL係EP1的同一個, 除了帝國條TIMELINE出事外, SOLO的年紀最少大LEIA 30多歲!! 真苦了LEIA, 另外上兩集本來兜得BEN SOLO個名都夠哂求其時, 原來個姓仲更加求其, 無言了. 係最後搶某原料的戲碼, 我差不多瞓著, 醒時已經得手去搵幻視交收了.
呢集除了男主角, 幻視, 龍女的出現都叫OK啦~~~
等運到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我連電影上o左都唔知, 不過講真又真係無咩興趣去睇. 始終都知"將來"發生咩事, 再睇"前傳" 都知主角一定無事, 緊張極有限. 我唔係star war fans (至於由"新版"開始已經唔係), 加上只知maul有出現. 但我知道Maul在EP1被人斬開2碌又真係無死, 佢下半身裝了類似機械腳的東西(有個造型直頭下半身係機械蜘蛛咁) , 今集是EP3-4之間的事, 而EP1我知道anakin是9歲左右, EP2佢就19歲(10年之後) 而EP3就係EP2 8年之後. 即EP1去到3都係18年的事. EP1 Maul就22歲, 即係佢無死, 去到EP3就40歲左右, 當han solo 跟EP3有10年空檔maul都係50歲, 咁出現都算合理?  

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

lukalok 發表於 2018-5-28 08:10
Millennium Falcon喺star wars 3已經出現過,係冇逃生艙版,係咪Han Solo嗰隻就唔知嘞,如果係就似係2-3  ...

George Lucas 曾經親口証實在EP3出現的這架是millennium falcon而不是求其一架YT-1300 freighter.  在George Lucas証實前fans曾在網上爭論过此問題。在EP2中亦曾出現过疑似millennium falcon, 仲係同時兩架泊咗响Naboo的hanger上,官方冇澄清过,網上一般認為在EP2出現的不是millennium falcon。