設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: antik0928

[討論] SOUND BAR YAMAHA 5600 / SONY HT-SH5000 / SONY HT-Z9F

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

風緣 發表於 2018-6-18 23:20

最後試哂3隻揀左7200?

試咗2700,同 7200,  5600因體積太大唔諗,費事試,
2700同7200兩者取捨是:要後置聲定係天空聲同埋要否multi-room。個人就買咗7200。
我電視係舊三叔 JU5900。
借問聲 Cali 皇帝位應該是平時坐位置,抑或是再後1-2 呎?
十仔應該放貼電視地柜嗎?(我的長型喇叭)是地柜上,其後是電視)

鉑金玩家

其實 Sony ST5000 你能夠符合以下條件保證有料到:

1. 皇帝位唔係貼牆,即係話你後面要有空間你先會 feel 到疑幻似真嘅後置聲道。

2. Setup ?面 soundbar 同皇帝位距離其實點 set 我都覺得冇乜大分別,反而個人坐前坐後個分別就大,爭一尺都可以爭好遠效果,如果你坐正個適當距離,包你喜出望外,我諗同個斜上單元反射到邊有關。

3. 天花唔可以太高,至少我房天花由 soundbar 開始度上天花 1.7m 左右,絕對 feel 到上面有聲。

所以大家如果去旺角 showroom 試其實完全冇料到,佢間房個 setup 完全倒米,條巴仲要落咗兩隻釘腳成條斜向上,個天花鬼咁高又有橫樑,張櫈貼哂牆!當初我狗衝等兩星期貨期間去試都以為中伏,不過相信大法冇理由咁夠薑將一件垃圾賣皮幾嘢。我唔知同 Yamaha 5600 點比因我冇試過,我狗衝大法主要係佢 support 4K HDR, 跟機 sub 仔已經好強勁兼唔使另買,最重要條 bar 唔會高到擋住電視。
iBasso DX200
Fiio X7 Mark 2
Sony ZX300
64 Audio V6S
Unique Melody Martian
Fiio FH7
Sony XBA-N3BP
Sony MDR-1A
Sony MDR-M1ST
Sony WH-1000XM3

星級玩家

xyz56789xyz 發表於 2018-6-19 23:23
試咗2700,同 7200,  5600因體積太大唔諗,費事試,
2700同7200兩者取捨是:要後置聲定係天空聲同埋要否mu ...

我跟說明書,坐皇帝位,MIC放耳仔水平等佢CAL
低音就放左邊地下

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

truenobzr 發表於 2018-6-20 00:16
其實 Sony ST5000 你能夠符合以下條件保證有料到:

1. 皇帝位唔係貼牆,即係話你後面要有空間你先會 feel  ...

我都係貪佢夠矮同食到哂hdr同dolby vision

鑽石玩家

hoikei 發表於 2018-6-20 10:52
我都係貪佢夠矮同食到哂hdr同dolby vision

ST5000有dolby vision??

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

tps@G 發表於 2018-6-21 00:01
ST5000有dolby vision??

St5000有dolby vision

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

請問 ST5000  要唔要坐到正一正 先聽得出效果?   如果兩個人一左一右 都 OK 嗎?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

XPR 發表於 2018-6-21 11:00
請問 ST5000  要唔要坐到正一正 先聽得出效果?   如果兩個人一左一右 都 OK 嗎? ...

唔同實體喇叭比佢d模擬環撓聲係ok

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

風緣 發表於 2018-6-20 01:39
我跟說明書,坐皇帝位,MIC放耳仔水平等佢CAL
低音就放左邊地下

今日撞棍發現新大陸,LS7200 駁Now One 係電視睇世界盃,第一場完場關咗 LS7200,隔一陣電視居然看到聽到NOW One。
請問其實係咪所有soundbar /AV AMP都可以做到關擴音機電視照樣可以看所有駁咗 AMP / Soundbar 嘅裝置,
具體要甚麼步驟才能做到,同埋呢種by-pass方法 有冇壞機風險?

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

xyz56789xyz 發表於 2018-6-27 05:40
今日撞棍發現新大陸,LS7200 駁Now One 係電視睇世界盃,第一場完場關咗 LS7200,隔一陣電視居然看到聽到 ...

新款好多都有直出功能,放心用,無問題既