設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

AKG N5005正式入手!K3003有後

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
等左好耐,N5005終於到香港!好多人都話自從AKG比Samsung收購左已經零期望,有朋友直頭問我做咩咁傻豬跳入火坑,今日出呢個post係想同大家講,你地既諗法係大錯特錯啦!

本身買N5005純粹係想取代用左好耐既K3003,出街聽歌同打下手遊,暫時聽左一個禮拜到我已經完全放底左對K3003...因為N5005無論係技術定音效方面,比起K3003的確進步左唔小!

開箱儀式:

先講Filter,大家都知道K3003本身都有跟3個Filter比用家根據自己喜好去作出更換但係今次N5005竟然跟左4對Filter。今次多左一對針對增强中高音嘅Filter,如果係好似我咁聽下女聲j-pop最適合不過,自己四隻都有試過哂,表現亦平均,個人偏愛Mid-High filter,對比K3003中高音真係有好大進步。以iphone X黎推,非常容易,約35%音量就ok。AKG 中高音女聲比一般耳機好同唔刺耳就唔意外,但另外聽左首Come & Get It亦表現唔會過份厚實,抵讚

至於耳塞方面,N5005同K3003一樣跟左4套耳塞比用家去換,但係N5005就跟多3對Spinfit耳塞。

外觀方便就真係有好大嘅進步,貼心AKG今次采用左繞耳佩戴方式令用家可以好放心甘帶住去做運動對比K3003傳統設計真係方便左好多。對於iphone X用家,只有Lightning插頭,使用藍牙線就完全解決問題

無論音質音效、改觀性能材料,N5005已經超越左上一代既K3003,當年K3003既神話,今次既N5005又可唔可以代替到?

評分

參與人數 3威望 +40 金錢 +40 收起 理由
WCHK + 10 + 10 恭喜Ching!
ph0381 + 20 + 20
chopinlau + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching,請問係吾係所有mmcx都岩N5005?

黑鑽玩家

xjenox 發表於 2018-5-25 01:08
ching,請問係吾係所有mmcx都岩N5005?

應該唔系, 佢個MMCX(乸嗰面)有少少內凹,我試過Plussound & Kimber 都插唔到, 如果想知道自己手上D線在5005身上用唔用得返, 最好攞埋D線落去門市試清楚

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

vicky907 發表於 2018-5-25 12:56
應該唔系, 佢個MMCX(乸嗰面)有少少內凹,我試過Plussound & Kimber 都插唔到, 如果想知道自己手上D線在500 ...

thanks ching,
我諗吾洗落去試了,因為我果2條就係ching講果2條...so sad

見習玩家

多謝c兄分享,睇黎唔錯

科林玩家

想知低音水準如何?

科林玩家

想知低音水準如何?

進階玩家

PennyCh 發表於 2018-6-11 11:37
想知低音水準如何?

低音穩,但未去到驚喜程度,不過不失啦,但一定要轉SF耳塞聽

銀級玩家

小鈔覺得取代唔倒 由其k3果既高頻同個空間感

進階玩家

剩用手機推???睇台灣網睇有話仲擴推先出…我屋企無但想入手AKG…