設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ken01010

[合併式擴音機] 玩開AV 學吓人玩2CH(開箱)

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

komkom 發表於 2018-5-23 23:01
認真恭喜師兄 小弟都係比你早少少買入大菠萝300 但我是推 jbl 4365 可喜原來都有知音人 ...

多謝師兄!請問貴豐配JBL 效果如何呢?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ken01010 發表於 2018-5-23 23:21
多謝師兄!請問貴豐配JBL 效果如何呢?

師兄 我買入不到唔够ㄧ個月 現都在摸索中 但覺得大菠萝300 换不同的電源綫非常敏感 很容易聽到分別 當然用來推4365 會比較用AV amp.各方面都有很大改变 好的改变 看電影 動態尤其利害

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

komkom 發表於 2018-5-23 23:35
師兄 我買入不到唔够ㄧ個月 現都在摸索中 但覺得大菠萝300 换不同的電源綫非常敏感 很容易聽到分別 當然 ...

我都發覺佢對電源好敏感
我試過用同一線材,插頭物料唔一樣,都馬上聽得岀有分別

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ken01010 發表於 2018-5-23 23:39
我都發覺佢對電源好敏感
我試過用同一線材,插頭物料唔一樣,都馬上聽得岀有分別 ...

師兄 再者在機底架上不同物料釘 用三粒或四粒 都有非常清楚的分别 這隻大菠萝非常好玩

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

komkom 發表於 2018-5-23 23:49
師兄 再者在機底架上不同物料釘 用三粒或四粒 都有非常清楚的分别 這隻大菠萝非常好玩 ...

有呀,我而家加咗3粒鋼釘墊起部機,分離度會再好咗

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ken01010 發表於 2018-5-24 00:18
有呀,我而家加咗3粒鋼釘墊起部機,分離度會再好咗

组合不同便會有幾大的分别 但我隻菠萝不能用金属釘 會太尖及薄聲 較適合用木钉 而要用三粒較四粒好的

評分

參與人數 1威望 +11 收起 理由
daniel_ha + 11

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

komkom 發表於 2018-5-24 00:36
组合不同便會有幾大的分别 但我隻菠萝不能用金属釘 會太尖及薄聲 較適合用木钉 而要用三粒較四粒好的 ...

咁應該係夾喇叭了
因為小弟對Reference 低頻量多,用金屬釘低頻量會變少咗,同分離度好咗

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ken01010 發表於 2018-5-24 00:47
咁應該係夾喇叭了
因為小弟對Reference 低頻量多,用金屬釘低頻量會變少咗,同分離度好咗 ...

玩音響冇絕對的 調教出只要適合自己口味便可 小弟與師兄都有同感 本來想考虑 麥記9000 但最终去威達買左大菠萝300 此两款機可算同级300W 但最终撰左大菠萝

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

komkom 發表於 2018-5-24 10:13
玩音響冇絕對的 調教出只要適合自己口味便可 小弟與師兄都有同感 本來想考虑 麥記9000 但最终去威達買左 ...

小弟情況同師兄相類似,當年未認識貴豐時,都覺得老麥唔錯,但認識咗之後,就一試中毒
本來今次係入前後級,打算一步到位,但可惜攞唔到批文,咪玩住部合併先囉,靜候機會,再入紙申請

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ken01010 發表於 2018-5-24 13:17
小弟情況同師兄相類似,當年未認識貴豐時,都覺得老麥唔錯,但認識咗之後,就一試中毒
本來今次係入前後 ...

细看師兄的文章 跟小第都有㡬方面相似地方 師兄用Marantz av8805前级 小弟正是用舊款8802A前级 有機會要多與師兄交流心得