設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Rock & Pop] 好樂隊推介:Without You原唱者Badfinger

鉑金玩家

Badfinger,一隊曾經被外界稱為「窮人版Beatles」嘅苦命組合,五年前,當大熱美劇【Breaking Bad】全五季播放完畢,一首既熟悉又陌生嘅英文老歌就喺主角Walter White臨終前一刻徐徐響起,呢首聽起嚟相當有feel嘅片尾曲喺當時除咗引起一眾影迷熱烈討論之外,佢嘅點擊率亦隨住套劇嘅熱度而大幅上升,呢首hit爆全城嘅片尾曲叫做〈Baby Blue〉,係收錄喺Badfinger一張名叫《Straight Up》嘅專輯入面,或者有好多朋友都係透過呢首歌先認識到Badfinger呢個名字,但以我嚟講,其實早喺十幾年前我就已經比呢支樂隊嘅其中一首經典作品〈Carry On Till Tomorrow〉深深吸引,仲因為咁而專登走去唱片舖買咗佢哋嘅一張精選碟返屋企。噚晚,我心血來潮寫咗一篇長文,希望可以令到更多人認識到呢隊樂隊,喺呢篇文章入面我除咗會細數一下呢隊band嘅歷史之外,仲會嚴選自己最喜愛嘅Badfinger歌曲Top 50。

完整全文:
https://timeischanging2013.blogspot.hk/2018/05/Badfinger.html

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
lok10167498 + 10 + 10 超正, 一定要加分!仲以為air supply 先係原.

查看全部評分

鉑金玩家

[youtube]PPco24LS31A[/youtube]

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
Msuper + 15 + 15 禁平時應該聽得最多版本係 Air Supply.

查看全部評分

鉑金玩家

女孩兒與四重奏 發表於 2018-5-21 21:53

Air Supply個版本好唱K feel,尤其係個編曲,雖然高音唱得好靚。

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
Msuper + 15 + 15 我只係覺得Air Supply唱到首歌變經典!.

查看全部評分

鉑金玩家

[youtube]XonFZjuyc6E[/youtube]

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bobc + 10 + 10 My all time favourite. 靓

查看全部評分

鉑金玩家

[youtube]e3d2upgqdE8[/youtube]