設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[◆音樂專訪◆] 「搖滾大俠」本地姜的一次殿堂級 BandShow!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我地76應該人人都認識的 黃貫中(Paul)、恭碩良(Jun)、單立文(豹哥)、夏韶聲(Danner Summer)和鄧建明(Joey Tang)五位都是大家以前成日聽的 Band仔,早前決定合作在6月7至8日於紅館開兩場《搖滾大俠奏演唱會》。早前五人現身演唱會記招,更大玩他們的新歌《膽生毛》,夏爺笑指幸好只是膽生毛,不是生其他東西。之後大會向五人送上一支「搖滾大寶劍」,於台上舞刀弄劍一番,豹哥還裝作中劍受傷,非常攪笑。

[youtube]3mGsKX8N70c[/youtube]

在發佈會前,小瑟就有機會同佢地其中三位來一個星級專訪,講講呢個咁殿堂級的 BandShow究竟有咩好睇哩!

評分

參與人數 8威望 +305 金錢 +205 收起 理由
窮小子 + 50 + 50
dc903 + 50 + 50
shstang + 10 + 10 正到爆
Einstein + 10 + 10 俾個Like你啦
tlsk + 20 + 20
psb + 50 + 50 超正, 一定要加分!
Msuper + 15 + 15
245141525 + 100

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

老實講禁樣 crossover 係咪最好 (每隊抽一個代表)真係每個歌迷睇法都不一,即係幾塊完整唔同味道的餅乾整碎,每塊餅抽一忽去合成一塊新餅乾。
個膽搵 1至2隊完整樂隊(新/舊樂隊)再加其它樂隊的部份成員走埋一齊Jam 會否仲有吸引力?禾只能講有時回憶都係一件美麗既事!
不過無可否認 "搖滾大俠奏" 呢個名確實引起好大話題,不然禾都唔會攞黎做簽名檔啦!

不如懷念下美好的80年代陀地樂隊潮!可一不可再的陀地Band大合奏
[youtube]HIaczArMhjk[/youtube]

本帖可能會有更多會員優先看的內容

x

評分

參與人數 8威望 +690 金錢 +640 收起 理由
小瑟 + 450 + 450 好珍貴呀。
dc903 + 50 + 50 超正super fans 超正song
窮小子 + 50 + 50 睇下專家有乜啓示先 ??
245141525 + 50
chopinlau + 10 + 10 正到爆
Grandmaster + 10 + 10 報告非常詳盡
tlsk + 20 + 20 簡值正到痺!!!
psb + 50 + 50 正到爆!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 發表於 2018-5-17 20:03
老實講禁樣 crossover 係咪最好 (每隊抽一個代表)真係每個歌迷睇法都不一,即係幾塊完整唔同味道的餅乾整 ...

正 ! 有達明同 Raidas ! 呢隻 RTHK CD 好有紀念價值 ! 集齊所有隊伍,可一不可再 , 難得! 好似漏咗風雲 & 風之 Group.... Raidas 同達明用電子合成器唔算 "band',兩個人就"搞掂"

x

評分

參與人數 5威望 +145 金錢 +95 收起 理由
245141525 + 50
Grandmaster + 10 + 10 用家心得極具參考價值
Msuper + 15 + 15 禁認真黎計,只有玩結他唔算係樂隊既!.
tlsk + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

窮鬼

好期待佢哋live演出

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
窮小子 + 50 + 50 Ching 好

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

psb 發表於 2018-5-17 21:15
正 ! 有達明同 Raidas ! 呢隻 RTHK CD 好有紀念價值 ! 集齊所有隊伍,可一不可再 , 難得! 好似漏咗風雲 & ...

PSB兄,里只純講環保碟,有里 like 既 "達明" 同 "炸蜢" 喎!
繼續懷念80年代陀地樂隊組合潮,有 "講台" 當然有 "雙台" (唔會大細超既),<哈哈,"講台" 藍色 "雙台"綠色,禾都要改番字體顏色襯下先> 真係成雙成對孖碟稱霸 Band 壇!好多支樂隊/組合係呢只碟自己創作既環保歌都有收錄番自己專輯裡面,唔知典解 "陰陽樂隊" 自己專輯無收錄,唔緊要惟有又儲多一套囉!禾係有心人難禾唔到既!

x

評分

參與人數 6威望 +200 金錢 +200 收起 理由
chopinlau + 10 + 10
psb + 50 + 50 超正, 一定要加分!
dc903 + 50 + 50
tlsk + 20 + 20 M兄,報告非常之詳盡。
窮小子 + 50 + 50 M仔早晨 ~ 辛苦你儲多套啦!
粗人敵卡 + 20 + 20

查看全部評分

鉑金玩家

好期待佢哋live演出 x 2

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Msuper 發表於 2018-5-22 04:05
PSB兄,里只純講環保碟,有里 like 既 "達明" 同 "炸蜢" 喎!
繼續懷念80年代陀地樂隊組合潮,有 "講台" ...

呢張CD我差啲被人借去無回頭 !

x

評分

參與人數 2威望 +65 金錢 +65 收起 理由
Msuper + 15 + 15 仲留得番要好好保存,只碟意義大過價值好多.

查看全部評分

鑽石玩家

chopinlau 發表於 2018-5-23 14:05
呢張CD我差啲被人借去無回頭 !

~還用問,您不容問~

仲記得歌詞帶比我認識環保嘅重要性,雖然CR2嘅DJ唱得嘛嘛,及首歌錄音未算上成,但嗰旋律現在都記憶猶新 。

評分

Msuper + 15 + 15 好多首歌詞填得好型仔

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 發表於 2018-5-22 04:05
繼續懷念80年代陀地樂隊組合潮,有 "講台" ...

黑膠碟本書冊係咁細本的嗎?

評分

Msuper + 15 + 15 細本可能仲好,唔會被第一手用家隨便棄掉!.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

chopinlau 發表於 2018-5-23 14:18

唔算細吧,書仔又唔可能出到好似單張歌詞紙~禁大張!

通常講有意義的歌詞都比較老土及歌詞有點夾硬填唔順暢,但呢只環保碟大部份歌的_曲+詞都好正,
完全唔老土仲好有型格添!

網上只搵到呢首炸
[youtube]I5q227qK_0g[/youtube]

同場加映_浮世繪 (兩碟組合) ~唔出陰陽樂隊勒,會被各師兄笑禾!
[youtube]0xCj9MCW86M[/youtube]

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
tlsk + 20 + 20 超正, 一定要加分!
窮小子 + 50 + 50 Ben 蓋咁笑李。。。

查看全部評分