設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: terryc

[喇叭組合] 窮入門,窮新手換了別人看不上眼的……小座地~

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

泰大!快少少出野
吾好吊大家引!OK?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 努力中!

查看全部評分

鑽石玩家

師兄對喇叭其實隔得唔夠開,唔止音場,仲會影響音色平衡度,中頻可能會過份突出。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

koalaau 發表於 2018-5-16 13:41
師兄對喇叭其實隔得唔夠開,唔止音場,仲會影響音色平衡度,中頻可能會過份突出。 ...

多謝師兄提點 好彩無出現這類情況

因小弟玩Lo-fi 的得9呎寬 X 16 呎深,住籠屋的我係得咁多了地方玩了

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

3g184 發表於 2018-5-16 11:56
泰大!快少少出野
吾好吊大家引!OK?

好耐無見,3g 師兄
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

terryc 發表於 2018-5-16 23:41
好耐無見,3g 師兄

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Part 3:

自從用了條72V 線後,諗住可以越煲越好

煲左一個月後,雖然條喇叭邊得到軟化濟幫助下彈性回復左好多,但都未到正常的軟硬度!

就這樣,小弟又再遇到樽頸位  當時係煲到個中高頻開楊左,但底頻量都係好弱雞,感覺同八吋單元差不多

我又突然醒起,借條72V線的主人換左條taralabs the one喇叭線後,就話效果好好,才放棄條72V!不過the one 太貴了,自己連二手都買唔起,唯有買條平價版(二手)駁多一鑊
Model: PH-8N (2.5米長)

換線後一開聲,好容易聽到同之前個分别!聽了幾首歌後已確定三頻有比之前條線有更明顯改善,而最大提升就係整體個能量感,低頻量增加左及更有彈性  聽多幾隻碟後,就完全肯定無入錯貨!  之後我就再keep住煲練及茶軟化濟……

但係當時個效果係未能完勝之前對二千 在我度緊可以點攪先時,又比我見到有人放對3.5米長的PH-8N 喇叭線!見佢平,我又收左返來,預算比對睇電視的100仔用……

對100仔我用緊對線長度約2.5米,而對PH-8N 每邊多左成米長,我就覺得會浪費左,所以我就剪左佢 剪後才發現每一極性係由四條單支銅線組成,每支銅線又靚,四芯加起上來又夠粗! 我就立即用這對1米去diy 左兩條美式電源線出來,比我對後級用

後級換線後一開聲……我都呆左一呆 個聲底比之前雄厚左,人聲細緻度,密度都高左,中高頻都去得夠放夠盡,最重要係低頻段段有力,終於達到自己個要求

大通同我之前對二千個分別係中頻密度同通透感,高音演譯上大家都係好放好盡,低頻量感相差不大,但大通就錯好肉地少少!

總結:
1.我可能我未試盡對二千就換Q左 ,因為一直無認真去研究線材,原來個影響係幾明顯!
2.我原本對後級電線質量太差,一直無比飽飯對後級食~
3.好彩有堅持同無停止地幫對低音單元茶軟化濟,現在條邊彈性已回服正常~
4.絕不建議用喇叭線去電源線,小弟有基本電業智識同評估過安全才去DIY !
5.最後,我自己覺得喇叭線作用係傳導微弱電流,而換線後我覺得有音質有提升!所以我才用多出的喇叭線去“嘗試”試做電源線!因此我的個案結果較正面,也可能係“唯一”情況!

謝謝

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
kee0404 + 10 + 10
que + 10 + 10 超正, 一定要加分!
benwongkk + 10 + 10 超正, 一定要加分!
timmy + 10 + 10 正到爆
chopinlau + 10 + 10 精彩報告!

查看全部評分

http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

terryc 發表於 2018-5-15 19:54
咁睇得起小弟

好大壓力添

放輕鬆啦

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

terryc 發表於 2018-5-17 09:25
Part 3:

自從用了條72V 線後,諗住可以越煲越好

恭喜晒泰利兄最終得到滿意音色

評分

terryc + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

timmy 發表於 2018-5-17 21:36
恭喜晒泰利兄最終得到滿意音色

Thanks

係有聲出Only

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

嘩!yamaha 1000 拾仔。!!!!!

評分

terryc + 10 + 10

查看全部評分