設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] [劇透]《低壓槽》影評︰吃力不討好

鑽石玩家

窮鬼

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

《低壓槽》係張家輝第三套導演作品,今次做埋編劇、導演同男主角。其實之前睇trailer見到流流地嘅CG特技,已經為呢套戲嘅質素感到有啲擔心,而嗰句「我懷念罪犯嘅味道」對白,令小弟有少少驚成套戲啲對白會唔會真係咁「作狀」。而好可惜,我睇呢套戲嘅擔憂,喺電影開播時一一發生咗…

開頭張家輝喺非洲自我放逐嗰part,到咗佢遇見隻野獸就變到好兒戲,見到隻野獸的特技令到小弟睇到好出戲。再加埋家輝當時「霸氣」演釋,成件事錯哂。之後家輝回憶自己當時做緊臥底扮苗僑偉(嗌四條煙嗰個)手下,苗僑偉講咗段對白話自己身世,再表達對自己身處嘅孤城睇法,我完全唔覺得係一位撈黑嘅大佬講出嚟。過咗一段時間,張家輝同三哥(苗僑偉)去洗衣鋪同林雪講數,林雪對三哥對手戲可圈可點,林雪嗰段好搶戲,雖然佢對三哥講數係會令人睇到有少少一頭霧水。最後雙方發生槍戰,張家輝同幕後一齊拍嘅動作場面幾好睇,但係三哥同林雪喺之後劇情唔會出現。而三哥呢條線俾小弟一個感覺,似係格硬整一場槍戰,再同觀眾講吓張家輝以前做臥底嘅內心掙扎同對執行正義嘅疑惑,只係手法唔算好。

中間家輝混入元華去餐廳綁個細路女,從而接近成套戲嘅幕後黑手「老闆」,嗰度出現咗小弟最憎嘅情節。元華成班人完全唔知細路女背後有幾多人馬保護佢,跟住元華家輝班賊匪俾人圍攻。元華嘅死實在令小弟忍唔住講咗句粗口,有乜理由你去打劫唔將自己手機較咗做震機,仲因為咁暴露埋自己位置。跟住小弟唔可以再抱住認真嘅態度去睇,套戲劇情細節做得太過求其。之後離開餐廳有段車輛追逐場面,拍得唔太好,大廈佈景做得唔太真實令人投入唔到個氣氛。嗰位被家輝綁咗嘅細路女演技…實在令人無言而對。兜兜轉轉家輝終於搵到「老闆」真正身份,男主角喺老闆嘅大廈同佢手下槍戰令我諗起The dark knight最後大廈嘅動作場面,當然比唔上The dark knight,而最後張家輝走得甩拍得好兒戲。劇情之後急轉直下,一連串行動之後家輝終於捉到「老闆」,而老闆對家輝嘅獨白…對白又係寫得好作狀,似想學Sin City但係有形無神。而老闆最後下場實在令小弟睇得好尷尬,即使後來有交待老闆身體狀況都兜唔到一眾角色嘅行為。

低壓槽實在令小弟感到可惜,有幾場槍戰拍得好緊張,尤其係大廈嗰段。但係劇本同細節係成套低壓槽嘅硬傷,可能張家輝野心過大未能駕馭咁嘅題材。另外提提,低壓槽鏡頭以及色調感覺好似睇緊Sin City,雖然張家輝未咁徹底將套戲以全黑白拍攝。張家輝做男主角感覺可圈可點,似係俾自己劇本拖累個演釋。最好戲嘅角色係喺前段直至洗衣店嘅林雪同張繼聰,兩位算係本色演出,可惜因為劇情關係無太大發揮機會。其他演員做得麻麻地,而配樂叫做普通。

總括而言,如果你忍得到低壓槽劇情犯駁嘅話,套戲叫做睇得過,今次張家輝拍得認真麻麻地。

評分

參與人數 6威望 +215 金錢 +215 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10
shstang + 10 + 10 報告非常詳盡
成龍大哥 + 5 + 5 報告非常詳盡
bellyjerry + 20 + 20 超正, 一定要加分!
alleelarry + 50 + 50 報告非常詳盡
小瑟 + 120 + 120 正帖留分

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

謝謝, 一直都等緊影評呢!!!!

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

有人話,《低壓槽》係呢個天氣推出,天氣報告會係宣傳方面幫到手
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

睇碟算啦.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

寫得很用心很詳細,不過文筆就比較..........

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

很久沒有看港產片了,對它們完全沒有興趣和死心!

鑽石玩家

窮鬼

Pan79 發表於 2018-5-14 05:34
很久沒有看港產片了,對它們完全沒有興趣和死心!

希望今年有更好嘅港產片啦
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

鑽石玩家

窮鬼

成龍大哥 發表於 2018-5-14 01:41
寫得很用心很詳細,不過文筆就比較..........

真係多多見諒

始終小弟無其他專業影評人文筆寫得咁好

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

上映的第一個星期就去睇左, 當係支持本地製作啦。
特技, 演技(阿四眼個D對白已經夠老套,仲要背書咁背。。。), 故事冇一樣我滿意, 但還未算好差, 起碼未到天機, 特殊身份呢D會引起我反感。
至於動作, 其實本來槍戰動作係港片強項,但佢整套咁的JOHN WICK實在有點兒傷眼。
等運到