設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: MartinTong

[請教] Zidoo x9s 多媒體播放器

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

ikkjr 發表於 2018-5-8 13:37
只可以話 x9s 同a5 各有長處,
亦各自有各自的 bugs.

師兄可否簡單講下兩部機各有咩缺點?

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

reddog 發表於 2018-5-9 01:03
師兄可否簡單講下兩部機各有咩缺點?

分享一下對小弟影響較大的bugs:

Egreat A5: HDR top black bar bug
- 所有4K HDR 2.40:1 (3840 x 1600) 影片 top black bar 的寬度比正常大了一倍. 頂部畫面少了一截!
  這 bug 存在超過一年. Egreat 至今還未能解決!
( 這bug 影響 Egreat A5, A10 和 A11)
_ 2018-05-09 08.46-46.jpg

X9S: External UTF-8 SRT subtitle bug
- 外置utf-8 srt 中文字幕在電影開頭數分鐘沒有顯示.

其它 X9S 和 A5 bugs 的詳情可以在它們的forum看到.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
reddog + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分

黑鑽玩家

A5我用過,可以用不知所謂嚟形容!

評分

alanadc23 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

X9S 同A5 d bugs 真係不分上下,大家都唔少,不過,對我來講, X9S有以下好處

- 海報牆靚,方便好用,唔洗自己攪nfo, 都可自選poster & fanart,重有得 backup, source folder 不用 write permission
- 有 hdmi in 錄影
- zdmc (即kodi) playback 內置有external player 選項
- x9s 平好多,唔知現在市價,我買時一部~800,另一部 ~1300

評分

reddog + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

p98 發表於 2018-5-10 07:39
X9S 同A5 d bugs 真係不分上下,大家都唔少,不過,對我來講, X9S有以下好處

- 海報牆靚,方便好用,唔洗 ...

其實唔睇BD UHD Menu 既話 x9s 比較抵玩 , 當年我買果部記得都係 $1000 樓下
唔知同宜家既 x9s 有冇分別

海報牆其實全部 Player 都差唔多 , 反正系統接近一樣 , Android 變黎變去都係差無幾 , 轉下風格咁上下 ,
但 x9s 有樣我幾buy , 佢係入 imdb 去認戲 , 呢樣野幾有諗頭
Display : Samsung QA55Q7FAM
AMP : Denon X6400
C: MK 750
LR : MK 750
SR: MK SUR55
WF: JL F110
Player : Sony X800
MDP : Egreat A11
Console : PS4 Pro , Switch
Screen : OS 80
PJ: BenQ W2700

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

大玩偶 發表於 2018-5-10 14:50
其實唔睇BD UHD Menu 既話 x9s 比較抵玩 , 當年我買果部記得都係 $1000 樓下
唔知同宜家既 x9s 有冇分別  ...

x9s 開 bd iso 有冇問題?

銀級玩家

x9s和A5我都有, 兩部都可以用 UHD Bluray menu. 純個人感覺A5聲畫好D, x9s menu或讀file支持度高D, 例如maze 3, UHD Bluray menu x9s開到 play到

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

aoc903 發表於 2018-5-10 23:07
x9s和A5我都有, 兩部都可以用 UHD Bluray menu. 純個人感覺A5聲畫好D, x9s menu或讀file支持度高D, 例如maz ...

x9s是否用menu睇到making of 之類,而A5就唔得?

銀級玩家

reddog 發表於 2018-5-11 00:37
x9s是否用menu睇到making of 之類,而A5就唔得?

睇到,但x9s 和 A5 都唔係100%得

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

aoc903 發表於 2018-5-11 01:20
睇到,但x9s 和 A5 都唔係100%得

如果入menu唔得,用lite睇main movie ok ?
之後再續個file睇埋 making of, 蝦碌鏡頭之類,是否兩部都ok?