設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] 色準的重要 (感激Terry兄)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
前日收到Terry兄whatapps話昨日可以有時間過來舍下調一調閣下嘅電視 我終於等到呢個天大嘅好消息啦 本身4月中已經開始預約Terry兄 但Terry兄實在太多電視要調一調啦 所以我就只可以係waiting list 默默等待Terry兄的消息!
昨日一收工立刻飛奔回家 等待Terry兄大駕光臨 一見到Terry兄已見他拎住2大袋架生再加一個背包 真的非常熱心又專業! 那一刻我都覺得有點不好意思 我家和Terry兄家又一東一西 路程遙遠 如果唔係個種熱心 個種無私 好難可以做得到 此刻我又要再次感激Terry兄!

好 到正題啦!首先Terry兄先用他專業架生 電腦check一check小弟嘅電視panel究竟色準出現什麼問題 跟住再save係電腦 而便比較究竟cal前cal後會有多大改變 Terry兄話我所有色準都偏離正確位置 尤其是綠色更加唔知去左邊!好 Terry兄開始施展他的專業技巧 而Terry兄亦每做一步微調亦都解釋比小弟聽點解要甘做 甘做究竟有咩改變 不過小弟不才 好多地方都不是太明白 但Terry兄由淺入深解釋比小弟聽 好似教個小學生甘!不過Terry兄有一句說話令小弟啟發很深 就係” Panel首先第一白色要準 白色唔準 其他點cal都不會準 就好似係一張白色畫紙上面塗任何顏色 如果張畫紙白色不準 你油紅色上去 根本就不是那種紅!” 呢句說話令我明白到色準係有幾重要 有可能一套戲個導演係想表達個種顏色比你睇 例如紅色的憂鬱 但你個panel顏色錯左 你根本唔可以領略到導演想呈現俾你嘅顏色 你根本領略唔到嗰一種憂鬱!個刻我終於明白色準係幾甘重要!最重要就係調完之後 就係有一種自然的感覺 無過分誇張的色調 真正的膚色呈現係你面前!
至於中間繁複過程怎樣cal 我不是專業亦不便多講 廢事講錯!我只可簡略咁講 首先先調SDR 再調HDR 最後就Dolby Vision 不過小弟部LG E6就不能食到個調好file落部E6到 最終DV就調不到!不過唔緊要 我只係欣賞cal完之後嘅SDR同HDR 已經非常滿足!那刻覺得其實小弟部E6都唔錯喎!

最後又要再次多謝Terry兄 昨日學左好多野 非常感激你!

Before Cal

Before Cal

After Cal

After Cal

After Cal

After Cal

Before Cal

Before Cal

評分

參與人數 13威望 +140 金錢 +140 收起 理由
shstang + 10 + 10 恭喜Ching!
小小Pat + 10 + 10 正到爆
mikiche + 10 + 10 超正, 一定要加分!
ac388 + 10 + 10
Rakehell + 10 + 10 正呀!
ken01010 + 10 + 10 正到爆
toms110 + 10 + 10 俾個Like你啦
mclaren + 10 + 10
joelcan + 10 + 10 正到爆
fm31331 + 10 + 10 恭喜Ching,可以發揮到盡
leekoonhung + 10 + 10 俾個Like你啦
pac + 20 + 20
TSZKIT0629 + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

LG 65 E6P
Marantz 8802a
Lexicon RX-7
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
Focal Diablo & CC1008be
KEF T301 E301
MA RX-FX
Velodyne DD12+

黑鑽玩家

連容祖兒都唱。。。"cal...越cal越強!!!!"

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
lawterry + 10 + 10 正到爆
sharkpigyu + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

Terry 哥好忙下喎

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

係咪正好多呢?

評分

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Terry哥真的很好很熱心,又非常用心解釋設定過程!一定要俾like!

評分

查看全部評分

遊客

感謝shark 兄招待.又公仔面又海南雞飯.謝謝
入正題.呢部e6p 保持一貫LG OLED 水準.由最暗到最光白色都能保持平直.白色超準確.值得一讚.而色彩亦好準確.完全唔輸比7系.唯一hdr 光輸出因爲6代panel 所限.比7系輸蝕小小之外.而hdr cal到極限而mapping 又冇error.好機.總括來説好機一部.雖然dv cal 不到有小小缺陷.但hdr 表現補返數.enjoy.多謝shark 兄

評分

參與人數 6威望 +60 金錢 +60 收起 理由
digiman + 10 + 10
小小Pat + 10 + 10 超正, 一定要加分!
TSZKIT0629 + 10 + 10
joelcan + 10 + 10 超正, 一定要加分!
fm31331 + 10 + 10 絕對認同
sharkpigyu + 10 + 10 超正, 一定要加分!

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

超正!有Terry 岀手,一定正

評分

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

金屬感對比好強烈同真實

評分

查看全部評分

遊客

timmy 發表於 2018-5-5 00:50
金屬感對比好強烈同真實

當白色和色彩準確左.顔色的層次.質感自然會提升.再加上黑色暗位和光位正確.對比和真實感自然來.所以所有野都是有関連

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
timmy + 10 + 10 絕對認同
sharkpigyu + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

遊客

當然正如shark 兄所提到.重點是白色.而每部機就算同model.白平衡係冇得抄的.一定錯的.我想shark 兄也感受到.因shark 兄之前是抄 其他網站e6p 的setting.我檢測前已發現黑色暗位帶紅.而shark 也親眼見到.所以setting 抄是一定錯的

評分

查看全部評分